Előfizetés

Kétmilliárd embernek nyújthat két éves védettséget az orosz vakcina

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.19. 18:13

Fotó: Alexey Suhorukov / AFP/Sputnik
A „Szputnyik V” nevű oltóanyag a Covid-19 elleni első fejlesztés, amelyre Oroszország feltételes tanúsítványt kért a WHO-tól.
Benyújtotta Oroszország az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) a Covid-19 ellen kifejlesztett első vakcinája, a „Szputnyik V” tanúsítási kérelmét – jelentette ki Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője csütörtökön az orosz médiának nyilatkozva. A szakember úgy vélte:
„2021 végére megfelelő mennyiségű vakcina megléte esetén 2 milliárd ember kaphatja meg a védőoltást”.

A WHO még egyetlen vakcinát sem jelentett be, mert ezt megelőzően minden vakcinának át kell mennie az „Emergency Use Listing”-rendszer értékelésén. 
„Ez egy feltételes tanúsítvány, amelyet világjárvány idején szoktak kiadni”

– magyarázta Vujovic az Eho Moszkvi rádiónak.

Ilyen tanúsításon az ország összes vakcinájának át kell esnie, Oroszországból a Szputnyik V gyártói már beadták tanúsítási kérvényüket a WHO központjának. Vujovic a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt is kijelentette, hogy a „Szputnyik V” kidolgozói átadták a WHO-nak a vakcina dokumentációját. Jelenleg, a fejlesztők és az egészségügyi szervezet eljárásértékelő részlege között párbeszéd folyik, és az oltóanyag-fejlesztési eljárás befejezése után a WHO közleményt jelentet majd meg a honlapján.  A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett „Szputyik V” humán adenovíruson alapuló vektorvakcinát augusztus 11-én jegyezték be Oroszországban. Az oltóanyag ismert eljáráson alapul, amelynek segítségével egy sor más vakcinát is kidolgoztak. Az orosz egészségügyi tárca szerint a hasonló elven előállított készítmények a tapasztalata szerint két évig terjedő védettséget nyújtanak. Ugyanakkor a WHO közölte:
„a világon jelenleg mintegy 170 projekt irányul az új koronavírusos fertőzés elleni vakcina kifejlesztésére”.

WHO: Már látszik a fény az alagút végén, de kemény hat hónap áll előttünk

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.19. 15:15

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Általános maszkviseléssel elkerülhetők az újabb lezárások, az iskolák bezárása nem hatékony módszer a vírus terjedésének megállítására – mondta az Egészségügyi Világszervezet európai vezetője.
Az általános maszkviseléssel elkerülhetők a koronavírus-járvány miatti újabb lezárások Európában – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodáját vezető Hans Kluge. Koppenhágai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a vesztegzárnak és a kijárási tilalomnak az utolsó mentsvárnak kellene lennie. 
A WHO regionális vezetője szerint a maszkviselés nem csodaszer, és más intézkedésekkel együtt hoz csak eredményt. Ugyanakkor úgy vélte, 
ha az emberek 95 százaléka maszkot hordana, nem lenne szükség lezárásokra.

Kluge megjegyezte, hogy az általános iskoláknak nyitva kellene maradniuk, mert bezárásuk nem hatékony lépés, a gyerekek és tizenévesek ugyanis a WHO szerint nem növelik a vírus terjedésének sebességét.
„Már látszik a fény az alagút végén”, de „kemény hat hónapnak nézünk elébe”.

– fogalmazott.

Hozzáfűzte: a vakcinával sem szűnik meg egy csapásra minden gond, mert az elején korlátozott számban áll majd rendelkezésre.
A WHO regionális vezetője emlékeztetett arra, hogy Európa az Egyesült Államokkal együtt újra a járvány középpontjában van. Néhány ország egészségügyi rendszere már most túlterhelt, és csak a múlt héten több mint 29 ezer halálos áldozata volt a koronavírusnak a kontinensen.
Kluge hangsúlyozta: a későbbiekben fokozatosan és biztonságosan kell feloldani a szigorításokat, mert a túl gyors enyhítésnek negatív hatásai lehetnek a fertőzésszámra.

Szlovákia nem viccel, karácsony előtt megint letesztelnek mindenkit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.19. 15:05

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A jelek szerint bejött az első fordulós, egész országra kiterjedő program.
Az erről szóló döntést Igor Matovic szlovák miniszterelnök Pozsonyban, a kormány csütörtöki ülése után jelentette be.       Az MTI szerint Matovic - akinek bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte - egyelőre nem árult el részleteket az egész lakosságot érintő tesztelés újabb, immár harmadik fordulójáról vagy annak időpontjáról. Annyit azonban elárult, hogy a kormányülésen egy miniszter sem ellenezte a tesztelés újabb fordulóját, holott annak már megvalósított - és a kormány által sikeresnek minősített - előző köreiről megoszlik a szakértők és a lakosság véleménye is. Ez utóbbit az mutatja, hogy kedden több szlovákiai városban és több pozsonyi helyszínen is sokezres tüntetéseket tartottak a kormány és járványintézkedései ellen.  
Igor Matovic a koronavírus-tesztelés újabb fordulóját azzal indokolta, hogy a járványügyi szakemberek és a kormány központi válságstábja úgy értékelte a tesztelés előző fordulóit, hogy segítségükkel sikerült visszaszorítani a fertőzöttek számának emelkedését.

Szlovákiában október végén és november elején már tartottak egy-egy, az egész lakosságot érintő koronavírus-tesztelést, úgynevezett antigén tesztek felhasználásával, a most következő hétvégén pedig regionális szinten, csaknem ötszáz településen folytatják a tesztelést. Az egész lakosságot érintő tesztelés elvben önkéntes volt, de azokra a személyekre, akik nem vettek részt rajta, hetekig kijárási korlátozások vonatkoztak. Az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában a tesztelés első fordulójában hivatalos adatok szerint mintegy hárommillióan, a másodikban valamivel több mint kétmillióan vettek részt. A fertőzöttek aránya a két koronavírus-tesztelés között a kormány által közzétett adatok szerint 58 százalékos csökkenést mutatott -  írja beszámolójában a magyar állami hírügynökség.