Előfizetés

Meghalt egy koronavírusos ceglédi mentőtiszt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.20. 10:33
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Pár napon belül ő a járvány második áldozata, aki mentőállomáson dolgozott.
Elhunyt a ceglédi mentőállomás koronavírussal fertőzött mentőtisztje – jelentette be a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége Facebook-oldalán. 
„Újabb rendkívül szomorú hírről kell beszámolnunk. Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Bajtársunk, H. Imre, a ceglédi mentőállomás mentőtisztje elvesztette a harcot, amit a koronavírus ellen vívott. Őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni Családjának és közvetlen Bajtársainak is”

– írták bejegyzésükben.

A posztot azzal a megjegyzéssel zárták, hogy „a küzdelmet a világjárvány ellen folytatnunk kell”.
A szervezet pár nappal ezelőtt a zsadányi mentőállomás ápolójának haláláról számolt be. November elején a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, Kusper Zsolt azt nyilatkozta, hogy fogy a létszámuk, egyre több mentős lesz koronavírusos, sokan maguk is tesztre várnak. Azt állította, hogy van olyan állomás, ahol majdnem mindenki elkapta a fertőzést. Az Országos Mentőszolgálat ennél barátságosabb képet festett le. Azt közölték a 24.hu-val, hogy 2020 márciusától november elejéig az Országos Mentőszolgálat állományának 1,5 százalékának volt pozitív a koronavírustesztje. Nagy részük addigra már átesett a fertőzésen.

Újabb 96 ember halt meg hazánkban koronavírusban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.20. 09:25

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kórházban 7 512 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 165 901-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 96, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3568-ra emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu.  38 074-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 124 259. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (38 979) és Pest megyében (21 715) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (11 326), Borsod-Abaúj-Zemplén (9423), Hajdú-Bihar (8809) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (8702). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (2231). Kórházban 7 512 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen.  
Az Operatív Törzs jelenleg 404 óvodában (15 százalék) és 78 általános iskolában (3 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet, 487 általános iskolai osztályban (19 százalék) és 38 általános iskolában (1,5 százalék) digitális tanrendet.

Emlékeztettek arra, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők, és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét. Az egészségügy tehermentesítése érdekében számítanak az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókra is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben tájékoztatja őket arról, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől 2 hetes fizetett gyakorlat keretében részt vehetnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésben és a kórházi betegellátási tevékenységekben. A szociális dolgozók gyorstesztelése is elindul.  Közölték, hogy a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus-elleni vakcináról annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak majd az oltóanyaghoz, és kihirdette azt a rendeletet, amely egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát.
Csütörtökön megérkezett a koronavírus elleni orosz oltóanyag mintája Budapestre. Hamarosan az oltóanyag teljes dokumentációja is megérkezik, és kezdődik az átfogó elemző vizsgálat.

Hozzátették, hogy a kormány eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál: az oxfordi AstraZenecánál, az amerikai Janssen Pharmaceuticánál és a Pfizernél. 

Orbán Viktor: Semmilyen bizonyíték nincs a járvány lassulására

B. V.
Publikálás dátuma
2020.11.20. 09:04

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Sorosozással sűrűn teleszőtt interjút adott a kormányfő, amelyben a péntek reggeli hivatalos járványadatokat is közölte.
A magyar és lengyel vétó volt a miniszterelnöki interjú első témája péntek reggel a Kossuth Rádióban. Nagy Katalin műsorvezető közölte, hogy az uniós csúcsot követően csütörtökön Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy a magyar és lengyel vétó komoly gondot jelent.  – Ki fenyeget itt kit? – tette fel a kérdést. Orbán Viktor azt válaszolta, hogy Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot. Szerinte a viták rendezésének módja a tárgyalás, de csütörtökön Soros György írása tele volt fenyegetéssel és utalással, hogy a brüsszeli bürokratáknak mit kell tenniük. A miniszterelnök hozzátette, hogy nem példátlan az Európai Unió történetében, hogy késhegyig menő viták vannak a költségvetésben, azokat össze kell hangolni.
– A vitákat Soros György emberei generálják, ő a legkorruptabb ember, és nagyon sok embert fizet. Akik most megszólalnak és zsarolni akarják Magyarországot, illetve Lengyelországot, azok mind Soros György által korrumpált politikusok

– összegezte Orbán Viktor.

Júliusban szerinte az Európai Unió 27 miniszterelnöke egyszerre akart válságot kezelni, támogatást nyújtani az országoknak, és az újabb hétéves költségvetést megalkotni. 
– Magyarország a jogalkotási és tárgyalási folyamatokat megállította, ezt vétónak nevezik. A feltételeket újra át kell tekinteni, és folytatódnak a tárgyalások

– magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy látszik-e már a kompromisszum lehetősége, azt felelte, hogy a végén meg fognak egyezni, de az kell, hogy valóban a jog döntsön, és ne a politikai többség.
– Amiket eddig követeltek tőlünk, és eddig sikerült megakadályozni, azokat most ránk kényszeríthetnék. Magyarország még tartja a zászlót, de ha be kellene engednünk a migránsokat, ne legyenek kétségeink, hogy ránk erőltetnék. Ez áll most a sok brüsszeli blabla központjában

– állapította meg.

Úgy fogalmazott, hogy sokan azt gondolják, hogy ez összefügg a pénzkérdésekkel, de ez nem igaz. Azok az uniós alapok, amelyeket most létrehoznak a válságkezeléshez, az mind hitel. Nem arról van szó, hogy az unió pénzt akar adni a bajban lévő tagállamoknak, hanem azt döntöttük el, hogy közösen veszünk fel hitelt 30 évre.  – Ha egy ország bebukik, akkor nekünk kell kifizetnünk a tartozását. Ez nem egy fáklyás menet, de nem akarjuk cserben hagyni őket – mondta. Megnyugtatásként hozzátette, hogy Magyarország gond nélkül fel tud venni hitelt, függetlenül az uniótól, mert Magyarország stabil. Nagy Katalin felvetette, hogy az ellenzék szerint a magyar és lengyel miniszterelnök most támogatás von el a saját országától a vétóval. Ez egy tévedés Orbán Viktor szerint. Kifejtette, hogy Brüsszeltől függetlenül is elindítjuk a programjainkat, fejlesztés nem fog elmaradni. Elmondta, hogy eddig több mint 2,5 milliárd eurónyi hitelt vettünk fel. Nagy Katalin közbeszúrta a kérdést, hogy muszáj volt-e, de Orbán csak beszélt tovább, hogy ezeket a tervezett fejlesztésekre, illetve tartozásokra költjük. Tíz és harminc évre vettük fel.  
– Magyarország ma olyan lábakon áll, ez nem 2008 meg 2009, hogy Magyarország bármilyen időszakot saját erejének köszönhetően átvészel

– jegyezte meg.

A miniszterelnök ismertette a friss járványadatokat is:
4440 új fertőzöttünk van, 96 embert veszítettünk.

Kórházban 7512 ember van, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor szerint ezek magas számok, de ez messze nem a kapacitásaink végét jelenti. Még van több mint 13 ezer ágy a Covid-betegek részére. Beszélt az egészségügyi dolgozókról és a fiatalokról, szerinte itthon hősökből sosem volt hiány. Azt mondta, teljes fegyverzetben várjuk a második hullámot. Kérte azt is, hogy ugyan nehéz idők vannak, de a diákok ne vakációnak tekintsék ezt az időszakot, hanem tanuljanak.  Pénteken indul a tömeges tesztelés a szociális intézményekben. Orbán Viktor azzal indokolta ennek szükségességét, hogy „kérték”. Kifejtette, hogy benne is van kétség a gyorstesztek miatt, pedig a magyar helyzet még istenes ahhoz képest, amilyen állapotok vannak tőlünk nyugatra. A kétségeket úgy magyarázta, hogy ha valaki pozitív, akkor a gyorsteszt eredménye nagyobb valószínűséggel pontos, mint amikor negatív eredményt ad. Szerinte magabiztosabbnak érzik magukat az emberek, ha a teszten átesnek. Ez egy nagy logikai feladat, hogy az ország minden településén leteszteljék az intézményeket, de bevetési csoportokat hoztak létre, és több ezer egyetemista vesz részt a logisztikában. A nagyarányú tesztelés gyakorlat is, mert hamarosan lesz tömeges átoltás is, ha már meglesz a vakcina. Látszik a szigorítások eredménye? Az osztrákok most újra szigorítottak, jegyezte meg Nagy Katalin. Orbán Viktor azt felelte, hogy egyeztettek Müller Cecíliával, kérdezte, hogy szabad-e reménykedni, de az országos tisztifőorvos azt felelte, hogy nem. 
– Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy lassulna a járvány, vagy túl lennénk a veszélyen

– jelentette ki a kormányfő.

Orbán kérte, hogy mindenki vigyázzon az idősekre, most már minden családban lehet érintett. Az elmúlt napok adatai nem bizonyítják, hogy a helyzet javulna. Az orosz oltóanyagot még nem vizsgálták, de Orbán közölte, hogy Soros György vizsgálatot követelt, és felszólította az európai hatóságokat arra, hogy vizsgálják azt be. – Ki ez az ember? Ezt a magyarok majd eldöntik – mondta Orbán Viktor. Közölte, hogy lekötöttünk 12 millió vakcinát nyugat-európai gyártóknál, emiatt elővásárlási jogunk van, sok tízmilliárd forintért. Nem tudja, mennyien akarják majd magukat átoltatni Magyarországon, de ez a 12 millió rendelkezésre áll. Folynak a vakcinakutatások Kínában, Oroszországban és Izraelben, így ha lesz oltóanyag, az emberek választhatnak közülük. A magyar laborok mindegyiket bevizsgálják majd. A miniszterelnök szerint az emberek a magyar vakcinát választanák. – Úgy éltünk korábban, hogy ami nyugatról jön, az mindig jobb, de ez már nem így van. Akárhol is fejlesztették ki az oltóanyagot, azok mindenképpen átesnek magyar hatósági vizsgálaton. Ha gyorsan is fejlesztették ki ezeket, a biztonság mellőzhetetlen – mondta.