Előfizetés

Irinej pátriárka halálával Vucic szövetségest vesztett

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.11.20. 18:42

Fotó: Oleg Ivanov / AFP / Sputnik
A pátriárka a feltételezések szerint november 1-jén fertőződött meg koronavírussal, amikor több órás liturgiát tartott a montenegrói szerb pravoszláv egyház vezetője, Amfilohije érsek temetési szertartásán.
Covid-19 fertőzés következtében 90 éves korában meghalt a szerb pravoszláv egyház feje, Irinej pátriárka, akit az utóbbi néhány napban a belgrádi katonai kórházban kezeltek. A hírt elsőként Aleksandar Vucic elnök jelentette be Instagram oldalán. Bejegyzése szerint „nagy megtiszteltetés, hogy ismerhettem. A hozzá foghatók sosem távoznak tőlünk”. A pátriárka a feltételezések szerint november 1-jén fertőződött meg, amikor több órás liturgiát tartott a montenegrói szerb pravoszláv egyház vezetője, Amfilohije érsek temetési szertartásán. A főpap szintén koronavírusban halt meg. A temetésen a több ezer jelenlévő nem tartotta egymás között a kellő távolságot és az emberek maszkot sem viseltek. Irinej a szerb pravoszláv egyház 45. pátriárkája volt, 2010-ben nevezték ki, Pál halála után. Egyesek szerint béketeremtő személyiség volt, mások viszont úgy vélik, az ő irányítása idején különösen összefonódott az állam az egyházzal és túlságosan baráti volt a viszonya Vucic elnökkel. Beszédeiben nagy teret szentelt Koszovó témájának, rendre azt hangoztatta: a köztársaság jövőjével kapcsolatban bármilyen megoldás csak úgy képzelhető el, hogy Koszovó Szerbia része maradjon. „Ez a mi szent földünk, a mi Jeruzsálemünk” – hangoztatta még 2010-ben. Kétkedve szemlélte az Európai Unió égisze alatt zajló közeledési folyamatot Belgrád és Pristina között. „Nem szabad kiadnunk a kezünkből azt, ami évszázadok óta a miénk” – fejtegette. 2018-ban úgy fogalmazott, Vucic elnök „oroszlánként küzd” azért, hogy „a szent föld” Szerbiáé maradjon. Szerbiában a többpártrendszer bevezetése óta mindegyik állam- és kormányfő kereste a pravoszláv vezetők kegyeit, még a néhai Slobodan Milosevic is, de ez különösen igaz Vucicra. Irinej nem is leplezte politikai nézeteit, ellenszenvvel figyelte a 2019-es, több hónapig tartó kormányellenes tüntetéseket. Az ellenzéki Szövetség Szerbiáért azzal vádolta, hogy a pátriárka a kormányzat szekerét tolja, ő azonban azzal védekezett, hogy egyetlen politikai párthoz sem tartozik. „Azért imádkozom, ne legyünk megosztottak és egyetlen politika érvényesüljön” – mondta el tavaly a pravoszláv egyház televíziójának, a TV Hramnak. Még ugyanebben az évben a legmagasabb egyházi elismerést, a Szent Száva kitüntetést adományozta Vucicnak a pravoszláv egyház nyolc évszázados önállóságát ünneplő rendezvényen. Az államfő azt akkor azzal köszönte meg, a kitüntetés arra ösztönzi, hogy „tovább harcoljon Koszovóért”. A szerb kormány hatalmas összegekkel támogatta a belgrádi Szent Száva-templom felújításának munkálatait. Vucic idén augusztusban 43 millió eurót említett, s az állam más templomi felújításokba is komoly pénzekkel szállt be. A szerb pravoszláv egyházban is merültek fel pedofil vádak papokkal szemben. (Az ortodox papok folytathatják a felszentelésük előtti házasságot, de papként újat már nem köthetnek, még feleségük halála esetén sem.) Dalibor Djukic egyházügyi szakértő a Danas című lapban úgy vélekedett, hogy Irinej jól kezelte ezeket az eseteket. 

A védelmi, valamint a munkaügyi és szociális minisztert is leváltotta az örmény elnök

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.20. 17:25
Davit Tonoján
Fotó: Ramil Sitdikov / AFP
Hétfőn már menesztették Zorab Mnacakanján külügyminisztert, aki 2018 májusa óta látta el a tisztséget.
Armen Szárkiszján örmény elnök pénteken leváltotta a védelmi, valamint a munkaügyi és szociális minisztert, és új tárcavezetőket nevezett ki helyükbe – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya. Davit Tonoján védelmi miniszter leváltását korábban az örmény média saját forrásokra hivatkozva már közölte, de hivatalosan csak ezután jelentették be. A várakozásoknak megfelelően Tonoján utódjául az elnök Vagarsak Arutjunjánt nevezte ki. Tonoján 2018 májusa óta töltötte be a védelmi miniszteri tisztséget az országban lezajlott belpolitikai változások nyomán. Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériumát vezette, és védelmi miniszterhelyettes is volt. Utóda Vagarsak Arutjunján altábornagy, a miniszterelnök főtanácsadója lett, aki 1999-2000-ben egyszer már betöltötte a védelmi miniszteri tisztséget. 1991-ben végzett a moszkvai haditengerészeti akadémián és az orosz fegyveres erők vezérkarának katonai akadémiáján. 1992-94 között a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Független Államok Közössége (FÁK) vezérkari főnökének helyettese volt. Szárkiszján egyúttal aláírta Zaruhi Batoján munkaügyi és szociális miniszter felmentését, akinek helyére Meszrópa Arakelján miniszterelnöki tanácsadó került Nikol Pasinján kormányfő javaslatára. Batojánt 2019 januárjában bízták meg a munkaügyi és szociális tárca vezetésével. Arakelján Pasinján tanácsadója volt, előzőleg hosszú évekig a bankszférában dolgozott. Az örmény miniszterelnök és kormányának távozását tüntetők ezrei követelték az elmúlt napokban, miután a kormányfő aláírta a hegyi-karabahi örmény-azeri fegyveres konfliktust lezáró tűzszüneti megállapodást. Az egyezmény jelentős területi engedményeket tett Azerbajdzsánnak a vitatott hovatartozású térségben, Örményországnak vissza kell szolgáltatnia az általa évekkel ezelőtt megszállt azeri területek egy részét. Pasinján szerdán bejelentette, hogy tizenöt pontból álló ütemtervet dolgozott ki Örményország stabilitásának és biztonságának szavatolására, egyben kezdeményezi a kormány összetételének megváltoztatását. Hétfőn már menesztették Zorab Mnacakanján külügyminisztert, aki 2018 májusa óta látta el a tisztséget. Helyére szerdán Aru Ajvazjánt nevezték ki. 
Armen Szárkiszján örmény elnök
Fotó: Eugene Odinokov / AFP

A tanárok és a rendőrök letesztelésével kezdődik a tömeges koronavírus-szűrés Ausztriában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.20. 17:14

Fotó: BARBARA GINDL / AFP
Sebastian Kurz bejelentette: 2021 elején újabb tömegtesztelést terveznek.
Ausztriában tömegesen tesztelni fogják koronavírusra először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot – jelentette be az osztrák kormány pénteken.
A kétszázezer osztrák tanár és óvodai pedagógus mindegyikét tesztelni fogják december 5-én és 6-án, és azon a hétvégén a tervek szerint véget ér a részleges karantén is.

A nagyszabású vállalkozás végrehajtásához több mint száz tesztközpontot létesítenek.
A tanárok után az ország mintegy 40 ezer rendőre következik december 7-én és 8-án.

A kormány tájékoztatása szerint az azt követő hetekben az ország kilencmilliós lakosságának is lehetősége lesz a teszt elvégzésére. Sebastian Kurz osztrák kancellár kiemelte, hogy a részvétel önkéntes. Ugyanakkor mindenkit annak megfontolására sürgetett, hogy „a néhány perces teszt néhányhetes karantént akadályozhat meg az országban”.
„Ezért már most arra kérjük a teljes lakosságot, hogy támogassa ezt az országos projektet, és vegyen részt benne. Ez a tömegteszt nagy esélyt jelent Ausztria számára, hogy az oltóanyag elkészültéig visszatérhessen a normalitáshoz”

– hangsúlyozta a kancellár.

Hozzátette: 2021 elejére újabb tömegtesztelést vettek tervbe. Az osztrák hatóságok már hétmillió – antitestszűrésen alapuló – gyorstesztet rendeltek meg összesen 50 millió euró (18 milliárd forint) értékben a Roche és Siemens vállalatoktól, illetve további megrendeléseket is terveznek. A kormány szerint az eredmények ezeknél a teszteknél 15 percen belül rendelkezésre állnak. A járvány által különösen erősen sújtott településeken az ingyenes vizsgálatok már hamarább is elérhetőek lesznek. A vizsgálatok elvégzésében az osztrák hadsereg, mentőszolgálat és tűzoltóság is közreműködik. A járvány kitörése óta a kilencmillió lakosú Ausztriában eddig 235 351 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 2224-en elhunytak a kórban. A fertőzésből kigyógyultak száma 156 483.