Előfizetés

Megnyitott az első „Covid-biztos” szálloda Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.20. 22:06
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Majdnem teljesen automatizált a működése, lényegében nincsen személyzet.
A koronavírus-járvány leginkább a turizmust sújtja, és különösen gyászos év elé néznek a szállodák is. A túlélésért való küzdelemben innovatív megoldással kísérletezik Romániában egy hoteltulajdonos. A Főtér beszámolója szerint a galaci szállodában, az országban elsőként és egyedüliként valósították meg a személyzet, tehát emberi kontaktus, és egyben fertőzésveszély nélküli forgalmat. 
A szállóvendég online lefoglalja a szobáját, kap egy kódot, aminek a segítségével megérkezésekor bejuthat a hotelbe, a szobájába, reggelizhet, kicsekkolhat és fizetheti is a számlát, közben senkivel nem találkozik.

A cikk idézi a szálloda tulajdonosának nyilatkozatát is, aki azt mondta, még a tél végén, a koronavírus-járvány legelején jutott eszébe ez az ötlet, amikor előre látta: ha eldurvul a helyzet, bezárhatja a boltot. Mivel automatizálási mérnöki diplomája van, ezért úgy döntött, a technika vívmányaival üzemelteti tovább a szállodát. Eleinte egy szoba volt ilyen eszközökkel, most a hatból öt így működik. A hotelben csak délelőtt dolgozik egyetlen alkalmazott, aki a szobákat takarítja, 13 órától a gépek veszik át az uralmat. A reggelit is egyelőre a takarító hozza, de a közeljövőben ezt is automatizálni kívánják. Ha a vendégnek céges számlára van szüksége, csak megadja a cég adószámát, a rendszer pedig lekérdezi az adóhivatal adatbázisából a részleteket és kiállítja a számlát. Azt is tervezik, hogy az intelligens rendszer kamerák meg egyéb szenzorok segítéségével nemsokára képes legyen azt is eldönteni, ha valamilyen sürgősségi helyzet áll elő és hívja a 112-t.

A tünetek jelentkezése utáni öt napban fertőz leginkább a koronavírus

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.20. 19:16

Fotó: AFP / KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Persze ez nem zárja ki, hogy valaki tünetmentesen is terjessze a vírust.
Egy új, nagy léptékű tanulmány szerint az új típusú koronavírus okozta Covid-19 tüneteink jelentkezésekor, majd az ezt követő öt napban a legvalószínűbb fertőzés továbbadása

– számolt be róla a BBC hírportálja, amelyet az MTI szemlézett. Az állami hírügynökség szerint a cikkben az áll, hogy a pácienseknél a betegségük elején találták a legnagyobb víruskoncentrációt, míg „élő”, vagyis szaporodni képes vírusok akár a tünetek megjelenése utáni kilencedik napig kimutathatók voltak – írták a kutatók a Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban. A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, ezek teszttel igazoltan koronavírusos, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták. A tünetek jelentkezésétől kezdve akár a kilencedik napig is azonosítottak szaporodóképes vírusokat a torokból vett egyes mintákból. A mintákban talált RNS-részecskékből, vagyis a vírus örökítő anyagának töredékeiből a tünetek kezdetekor vagy ezután öt napon belül volt a legtöbb.
Illusztráción a fertőzés folyamata.
Fotó: AFP / DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Az inaktív RNS-töredékek az orr- és torokmintákban átlagosan még a tünetek megjelenése utáni 17 napon is kimutathatók voltak. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy mivel kilenc napon túl nem volt a mintákban szaporodóképes vírus, ezért – a tovább kimutatható inaktív töredékek ellenére – valószínűtlen, hogy a páciensek többsége fertőzne a kilencedik nap után is. 
„Az emberekben azt kell tudatosítani, hogy amint akár a legenyhébb tüneteket is érzik, ne érintkezzenek másokkal, izolálják magukat. Vannak, akik olyan későn kapják meg a teszteredményüket, hogy talán már túl is vannak a legfertőzőbb időszakon”

– mondta el a BBC-nek Muge Cevik, a St. Andrews-i Egyetem tudósa. A kutatás nem vizsgálta a tünetmentes fertőzötteket, de a szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy más kutatások kimutatták, egyesek már a tünetek megjelenése előtt és tünetmentesen is fertőzhettek.

Ne csapja be a napsütés, hideg lesz a hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.20. 17:57

Fotó: Shutterstock
Egyre közeledik a tél, így gyakrabban fog fagyni.
Szombaton gyengén felhős, napos, száraz időnk lesz, csak északkeleten lehet kissé több gomolyfelhő az égen – írja a hétvégi időjárásról előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északi, északkeleti szél délelőtt még sokfelé élénk lesz, majd veszít erejéből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -4 fok között alakul, de a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység fagyzugos részein ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 7 fok között valószínű.
Vasárnap a ködfoltok feloszlását követően fátyolfelhős idő várható többórás napsütéssel. Csapadék nem lesz. A délnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -7 fok között valószínű, de az északi völgyekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 8 fok között valószínű.