Előfizetés

Először haladta meg a 25 ezret az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma Oroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.23. 09:55

Fotó: Iliya Pitalev / AFP
A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 23,5 százaléka tünetmentes.
Oroszországban hétfőre először haladta meg a 25 ezret az egy nap alatt kimutatott új koronavírus-fertőzöttek száma.
Az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 25 173-mal 2 114 502-re nőtt a hivatalos adatok szerint.

A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 23,5 százaléka tünetmentes.
Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 8810-zel 466 517-re nőtt, a halálos áldozatoké 361-gyel 36 540-re, a felépülteké pedig 16 002-vel 1 595 443-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 72,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 520 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 481 600 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Akár már idén forgalomba kerülhetnek az első vakcinák

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.23. 09:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erről Kis Zoltán, az NNK laborvezetője beszélt a Kossuth Rádió műsorában. Számos koronavírus elleni oltóanyag hazai engedélyeztetése a folyamat harmadik fázisában tart. Tömeges oltás 2021 első félévében kezdődhet.
Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár a világban – mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborvezetője hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.    Elmondta: a vakcinák közül több is kilencven százalék feletti eredménnyel akadályozta meg, hogy a beoltottak megfertőződjenek, ami nagyon jó eredménynek számít. Kiss Zoltán szerint úgy tűnik, ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek a koronavírussal szemben. – A tömeges tesztelésben általában több tízezer ember vesz részt, de az engedély megszerzése után is figyelik az adott vakcinát a szakemberek, így amikor elkezdődnek az oltások, tovább javulhat a hatásossága – tette hozzá. Mivel már az első engedélyezési eljárások is elkezdődtek, a szakember szerint esély van arra, hogy még idén forgalomba kerüljenek az első vakcinák. Ugyanakkor a szakember azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy 2021 első felében kezdődhet a tömeges oltás. Emlékeztetett: először a kockázati csoportba tartozókat oltják majd be, tehát azokat, akik a legsérülékenyebbek a koronavírussal szemben.

Több mint száz holttestet találtak egy mexikói tömegsírban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.23. 09:03

Fotó: ULISES RUIZ / AFP
Gerardo Octavio főügyész közölte: legalább 113 ember maradványait találták meg, közülük harmincat már azonosítottak.
Több mint száz holttestet találtak egy tömegsírban a Mexikó nyugati részén lévő Jalisco államban – közölte vasárnap a helyi ügyészség. Gerardo Octavio főügyész azt mondta:
legalább 113 ember maradványait találták meg, közülük legkevesebb harmincat már azonosítottak.

A tömegsírra októberben találtak rá, azóta folyik a kiemelésük és az azonosításuk. Az egyre több csoportra oszló szervezett bűnözés évente tízezrek életét követeli Mexikóban. Tavaly mintegy 36 ezer gyilkosságot követtek el az országban.