Előfizetés

Ötvenhét lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat a hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.23. 12:13

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Két ember életét vesztette, többen pedig füstmérgezést szenvedtek.
Ötvenhét lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat a hétvégén, két emberen már nem lehetett segíteni, többen pedig füstmérgezést szenvedtek – közölte a katasztrófavédelem. Vasárnap este fél 8 körül Pécsett, a Torda utcában egy társasház első emeleti lakása gyulladt ki. A pécsi tűzoltók három autóval néhány percen belül a helyszínre értek, elzárták a közműveket és hét embert kikísértek a társasházból. A tűz oltása közben egy holttestet találtak. A tűz a társasház többi lakását nem érintette, a közművek visszakapcsolása után a lakók hazatérhettek. Sárváron hétfőn reggel 7 órakor a Dózsa György utcába riasztották a tűzoltókat, mert az ingatlan lakója két napja nem adott életjelet magáról. A szobában a tűzoltók egy elhunyt embert találtak, az ágyon és az ajtón égésnyomok voltak. A katasztrófavédelem mindkét haláleset helyszínén tűzvizsgálatot tart a tűz keletkezési helyének, okának és pontos idejének kiderítése érdekében.

A közleményben kiemelték: egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, és a szoba közepén a plafonra szerelni. 

Vírusellenes szerként forgalmazott egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményt, vádat emeltek ellene

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.11.23. 11:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfit gyógyszerhamisítás bűntettével vádolja a Csongrádi Járási Ügyészség.
Vádat emeltek egy férfi ellen, aki engedély nélkül, gyógyszerként forgalmazott egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményt – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, hogy a férfit gyógyszerhamisítás bűntettével vádolja a Csongrádi Járási Ügyészség. A Csongrádon élő férfi 2017 augusztusában Romániában alapított céget, többek között gyógyszerkészítmények gyártására. A vádirat szerint a vállalkozás nevében magyar nyelvű webáruházat hozott létre, kapcsolattartóként magát megjelölve. A weboldalon egy konyhasót, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint „a maláriát 48 óra alatt kiirtja a szervezetből”, az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is végérvényesen eltávolítja, valamint alkalmas más fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is. A vádlott a honlapon, a közösségi médiában videókkal is népszerűsítette a terméket, személyesen ismertetve az oldat hatásait, felhasználási módjait. A férfi a csongrádi lakásán maga csomagolta a terméket, amelyet a vevők online tudtak kifizetni. A férfi a weblap 2019. júliusi törléséig mintegy 1,2 millió forintért értékesített az oldatból. Az ügyben – a WHO felhívását követően és egy magánszemélynek a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkezett bejelentése után – az országos tisztifőorvos tett feljelentést. A WHO felhívása szerint a szert 2010 után másodszor forgalmazzák és több országban káros hatások léptek fel, ezért a forgalomba hozatala közegészségügyi veszélyt hordoz. Ugyancsak bejelentéssel élt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is, kiemelve, hogy valójában a háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményről van szó.

Hónapokon keresztül terrorizálta osztálytársát egy 14 éves fiú, letartóztatták

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.23. 11:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Folyamatosan fenyegette 14 éves társát, hogy megveri, megöli, naponta megpofozta, karját és hasát ököllel ütlegelte, sípcsontját rugdosta, tollal és ceruzával szurkálta a nyakát.
A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte egy 14 éves fiú letartóztatását, aki hónapokon keresztül terrorizálta 12 éves osztálytársát. A végzés végleges, a kényszerintézkedést javítóintézetben kell végrehajtani – tájékoztatta a Nógrád megyei főügyész hétfőn az MTI-t. Bóna Gyula elmondta: a 14 éves fiú idén szeptember és november között egy Nógrád megyei általános iskolában rendszeresen bántalmazta és megalázta egyik osztálytársát. Az osztályteremben, az iskola folyosóján és az öltözőben is folyamatosan fenyegette a kisfiút, hogy megveri, megöli, naponta megpofozta, karját és hasát ököllel ütlegelte, sípcsontját rugdosta, tollal és ceruzával szurkálta a nyakát. Egyik alkalommal arra kérte a terrorizált gyereket, adja neki a márkás pulóverét, majd napokig azzal fenyegette, hogy ha nem kapja meg, akkor meg fogja verni vagy megöli. A fiú végül a pulóvert bevitte a zsarolónak, aki azonban ekkor már nem azt, hanem a sértett által aznap viselt felsőt követelte. A gyanúsított egy másik alkalommal berángatta a gyereket a mosdóba, ahol többször megpofozta és erősen sípcsonton rúgta. A letartóztatott fiú zaklatás, garázdaság és könnyű testi sértés vétségével, valamint zsarolás és személyi szabadság megsértése bűntettével gyanúsítható – közölte a főügyész.