Előfizetés

Menczer Tamás szerint Orbánnak nincsenek álmatlan éjszakái azért, mert George Clooney „marhaságokat beszél róla”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 08:23

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Az államtitkár a Hír TV-ben úgy fogalmazott, hogy az amerikai színésznek „súgói” vannak, és azt javasolta, hogy inkább jöjjön el Budapestre a feleségével, és igyon egy jó kávét.
Visszaszólt Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár George Clooney-nak, miután a színész Orbán Viktort és rendszerét kritizálta egy tévéműsorban – vette észre a 444. Menczer a Hír TV-nek adott interjút, amelyről közösségi oldalán azt írta:
„George Clooney valószínűleg nem fogja félrenyelni a kávéját az én véleményem miatt, de ettől még a butaság butaság marad. Mondjuk, szerintem Orbán Viktornak sincsenek álmatlan éjszakái azért, mert George Clooney marhaságokat beszél róla”.

George Clooney pár napja a GQ magazinnak arról beszélt, hogy mennyi düh és gyűlölet tapasztalható a világban, amire példaként Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Jair Bolsonaro brazil elnököt említette. Kritizálta Orbán rendszerét, mire a magyar kormányzati propaganda azt hangoztatta, hogy George Clooney Soros György és fia befolyása alatt áll. A színész erre közleményt adott ki, amelyet a Telex közölt. George Clooney azt írta, hogy a Soros befolyásáról szóló vád hazugság, Soros Györggyel egyszer találkozott egy menekültválságról szóló ENSZ-tanácskozáson az amerikai elnökkel együtt, a fiával pedig egy davosi eseményen futott össze. 
„Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont”

– jegyezte meg a színész.

Felidézte azt is, hogy a Soros-család jelentős támogatást nyújtott a szegények és a menekültek oktatására és jogi megsegítésére a világban, illetve hogy a rendszerváltás környékén maga Orbán Viktor is Soros-pénzen tanult Nagy-Britanniában, és a kormánya is fogadott el tőle támogatást „a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor kiállt a kommunizmussal szemben”. Közleményét azzal zárta, hogy várja a napot, hogy Magyarország újra rátaláljon arra, ami egykor volt. Menczer Tamás erre reagálva azt mondta a Hír TV-ben, hogy George Clooney egy jó színész, ő pedig tiszteli azokat, akik a saját szakmájukban jók.
„De ez önmagában még nem jelenti azt, hogy ért a világpolitikához is. És óva intenék azért attól, hogy George Clooney-t világpolitikával kapcsolatban egy ilyen orákulumnak tekintsük. Minden tisztelet mellett én abban sem vagyok biztos, hogy ha egy hétköznap megkérdeznék, akkor egészen pontosan elhelyezné, hogy Budapest, Magyarország hol van, és mit is kell rólunk tudni”

– állapította meg a politikus.

Az államtitkár szerint George Clooney-nak „súgói” vannak, és azt javasolta, hogy inkább jöjjön el Budapestre a feleségével, és igyon egy jó kávét, akkor látni fogja, milyen jó hely Magyarország.

December közepétől negatív teszttel rövidíthető lesz az angliai karantén

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 08:10

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A szűrést az érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni.
A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak. A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján 14 napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes. London jelenleg 59, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül. A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült onnan, és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is 14 napot - illetve, ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük. Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban kedden bejelentette, hogy
a kormány döntése alapján december 15-től akár kétharmadával is rövidíthető lesz a kétheti elkülönítés, ha a beutazók koronavírustesztnek vetik alá magukat. A szűrést az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni.

Shapps ismertetése szerint a kormány azért döntött így, mert a tapasztalatok arra vallanak, hogy ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mint hogyha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy a vasútállomásokon elvégeznék.
Az angliai érkezés után azoknak is elkülönítésbe kell vonulniuk, akik vállalják a szűrővizsgálatot, de amint értesítést kapnak arról, hogy leletük negatív, elhagyhatják a karantént, és onnantól az általánosan érvényes mindenkori járványmegelőző előírások vonatkoznak rájuk is.

Az utazók már indulásuk előtt lefoglalhatják a tesztidőpontot a brit kormány által jóváhagyott magánszektorbeli egészségügyi szolgáltató cégeknél, amelyeknek listája a gov.uk kormányzati portálon megtalálható. A szűrővizsgálat költségét az utasnak kell fizetnie. A brit egészségügyi magánszolgáltatók rendszerint 100-150 fontot (41 ezer-61 ezer forintot) számláznak egy koronavírus-szűrésért. A brit utaztatócégek, mindenekelőtt a légitársaságok régóta sürgetik, hogy a kormány tegye lehetővé a karanténkötelezettség lerövidítését vagy akár eltörlését azok számára, akik koronavírustesztet végeztetnek, és negatív leletet kapnak. A brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK a kormány intézkedésére reagálva kedden közölte: továbbra is azt szorgalmazza, hogy azok, akik már az utazás előtt szűrővizsgálatnak vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak, teljesen mentesülhessenek az angliai karanténkötelezettség alól. Tim Alderslade, az Airlines UK vezérigazgatója szerint ez az egyetlen lehetséges módja a piac teljes újranyitásának.

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálódnak a volt japán kormányfő ellen

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.24. 07:50
Abe Sindzó volt japán kormányfő
Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP
Az ügyészség kihallgatta Abe Sindzó korábbi titkárát és több támogatóját is.
Törvénysértés miatt vizsgálat folyik Abe Sindzó volt japán kormányfő és több munkatársa ellen, mert az ügyészség azt gyanítja, hogy éveken át több gálavacsora költségeinek egy részét közpénzből finanszírozták – jelentette kedden a Kyodo japán hírügynökség.
A gyanú szerint 2013 és 2019 között több olyan gálavacsorát is tartottak, amelyekre a volt miniszterelnök választókörzetéből, Jamagucsiból is hívtak vendégeket, és a belépődíj nem fedezte a tényleges költségeket. A 8 millió jenre (mintegy 23 millió forint) rúgó különbözetet a gyanú szerint a miniszterelnöki hivatal állta, ami sérti a politikai finanszírozást szabályozó jogszabályt.

Az ügyben az ügyészség kihallgatta a korábbi kormányfő akkori titkárát és több támogatóját is. Abe, a titkára és a vagyonkezelője ellen májusban tettek feljelentést jogászok. A Kyodo azt írja, hogy a rendezvényeket két tokiói szállodában tartották, 2019-ben például 800 ember részvételével. A belépő 5000 jenbe került, miközben ilyen szállodákban fejenként akár 11 ezer jenbe is kerülhet egy ilyen rendezvény lebonyolítása. Az ügyészség birtokában lévő számlák szerint a különbséget a miniszterelnöki hivatal fizette ki.
A volt kormányfő a parlamentben tagadta, hogy irodája állta a rendezvények költségét.

Hétfőn Abe irodája közleményt adott ki, amelyben részleteket nem közöltek, csak azt tudatták, hogy együttműködnek a hatóságokkal.