Előfizetés

Meghalt 117 beteg, 3929 új fertőzöttet azonosítottak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 09:40

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kórházban 7598 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 3929 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 117, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 008-ra emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. 44 020 -an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 133 853. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 25 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (41 741) és Pest megyében (23 873) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (12 410), Borsod-Abaúj-Zemplén (10 744), Hajdú-Bihar (9571) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (9449). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (2565).    Kórházban 7598 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen.
Az Operatív Törzs jelenleg 205 óvodai csoportban (7 százalék) és 154 óvodában (5 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 82 általános iskolában (3 százalék), 420 iskolai osztályban (16 százalék) és 52 általános iskolában (2 százalék) digitális tanrendet.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 5954 esetben intézkedett.   Emlékeztettek arra, hogy keddtől újabb, a járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lép életbe az idősek vásárlási sávjának bevezetésével. Ennek alapján hétköznapokon 9 és 11 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Hétvégén pedig 8 és 10 között érvényes ugyanez. Hozzátették, hogy az idősek a csak nekik fenntartott vásárlási idősávon kívüli más időpontban is vásárolhatnak. A kormány szerdai ülésén értékeli a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatását és szükségességét.

Megjelent a kormányrendelet az idősek vásárlási sávjáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 09:13

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A korlátozás keddtől érvényes.
Megjelent a Magyar Közlönyben az idősek vásárlási sávjáról szóló kormányrendelet hétfőn, amely kedden már hatályba is lépett. Ennek megfelelően a mai naptól 
hétköznapokon 9 és 11 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8 és 10 óra között a 65 év felettiek védett sávban vásárolhatnak, vagyis ebben az időszakban csak ők tartózkodhatnak a boltban.

Nem minden üzletben lesz viszont az időseknek külön vásárlási sávja, az csak az alábbi üzletekre vonatkozik:
  • élelmiszerboltok,
  • drogériák, (ide az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletek tartoznak),
  • gyógyszertárak, gyógyászati segédeszközt forgalmazó boltok.
A felsorolt boltokban az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak, de a sávos időszakban csak ők léphetnek be az üzletekbe. Lapunk számolt be arról, hogy az ország egyik legnagyobb idősügyi szervezetével, az ezer klubot és 120 ezer tagot összefogó Nyugdíjas Klubok és Idősek Életet az éveknek Országos Szövetségével nem konzultált a kormány az intézkedésről. Arról csak a 12 fős kirakattestületével, az Idősek Tanácsával egyeztetett.

Menczer Tamás szerint Orbánnak nincsenek álmatlan éjszakái azért, mert George Clooney „marhaságokat beszél róla”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.24. 08:23

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Az államtitkár a Hír TV-ben úgy fogalmazott, hogy az amerikai színésznek „súgói” vannak, és azt javasolta, hogy inkább jöjjön el Budapestre a feleségével, és igyon egy jó kávét.
Visszaszólt Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár George Clooney-nak, miután a színész Orbán Viktort és rendszerét kritizálta egy tévéműsorban – vette észre a 444. Menczer a Hír TV-nek adott interjút, amelyről közösségi oldalán azt írta:
„George Clooney valószínűleg nem fogja félrenyelni a kávéját az én véleményem miatt, de ettől még a butaság butaság marad. Mondjuk, szerintem Orbán Viktornak sincsenek álmatlan éjszakái azért, mert George Clooney marhaságokat beszél róla”.

George Clooney pár napja a GQ magazinnak arról beszélt, hogy mennyi düh és gyűlölet tapasztalható a világban, amire példaként Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Jair Bolsonaro brazil elnököt említette. Kritizálta Orbán rendszerét, mire a magyar kormányzati propaganda azt hangoztatta, hogy George Clooney Soros György és fia befolyása alatt áll. A színész erre közleményt adott ki, amelyet a Telex közölt. George Clooney azt írta, hogy a Soros befolyásáról szóló vád hazugság, Soros Györggyel egyszer találkozott egy menekültválságról szóló ENSZ-tanácskozáson az amerikai elnökkel együtt, a fiával pedig egy davosi eseményen futott össze. 
„Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont”

– jegyezte meg a színész.

Felidézte azt is, hogy a Soros-család jelentős támogatást nyújtott a szegények és a menekültek oktatására és jogi megsegítésére a világban, illetve hogy a rendszerváltás környékén maga Orbán Viktor is Soros-pénzen tanult Nagy-Britanniában, és a kormánya is fogadott el tőle támogatást „a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor kiállt a kommunizmussal szemben”. Közleményét azzal zárta, hogy várja a napot, hogy Magyarország újra rátaláljon arra, ami egykor volt. Menczer Tamás erre reagálva azt mondta a Hír TV-ben, hogy George Clooney egy jó színész, ő pedig tiszteli azokat, akik a saját szakmájukban jók.
„De ez önmagában még nem jelenti azt, hogy ért a világpolitikához is. És óva intenék azért attól, hogy George Clooney-t világpolitikával kapcsolatban egy ilyen orákulumnak tekintsük. Minden tisztelet mellett én abban sem vagyok biztos, hogy ha egy hétköznap megkérdeznék, akkor egészen pontosan elhelyezné, hogy Budapest, Magyarország hol van, és mit is kell rólunk tudni”

– állapította meg a politikus.

Az államtitkár szerint George Clooney-nak „súgói” vannak, és azt javasolta, hogy inkább jöjjön el Budapestre a feleségével, és igyon egy jó kávét, akkor látni fogja, milyen jó hely Magyarország.