Előfizetés

Terrorgyanú merült fel egy svájci késelés után

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.24. 22:33
Képünk illusztráció
Fotó: SHutterstock
A feltételezett elkövető állítólag az Iszlám Állammal szimpatizált.
Terrorista indíttatású támadás gyanúja miatt indított nyomozást a svájci főügyészség (OAG) egy késelés miatt, amely kedden történt a déli Lugano városában.

"Több emberen elkövetett feltételezett terrorista indíttatású támadás helyszínévé vált egy luganói áruház" - közölte a svájci vádhatóság az MTI szerint. Az állami hírügynökség  rendőrség közlésére hivatkozva azt írja, egy 28 éves svájci nő támadt késsel két másik nőre az üzletben. Az elkövető torkon ragadta egyik áldozatát, míg a másikat késsel megsebesítette. Az egyik áldozat súlyos, de nem életveszélyes sebesülést kapott, míg a másik csak könnyebben sérült meg. Ticino kanton rendvédelmi szervei szerint a tettest, aki egy luganói lakos, őrizetbe vették. A rendőrség most abba az irányba nyomoz, hogy a nő állítólag szimpatizált az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel. Matteo Cocchi, a ticinói rendőrfőnök szerint az elkövető ismert volt a hatóságok előtt. Svájcot eddig elkerülték az olyan terrortámadások, mint amilyenek az utóbbi időben több másik európai országot is megráztak. Mindemellett az alpesi állam hatóságai több száz lakost jelöltek meg fenyegetésként, illetve olyan szélsőségesekként, akik konfliktusövezetekben jártak.
Lugano városa madártávlatból.
Fotó: Shutterstzock
Winterthur településén nemrég két embert vettek őrizetbe a négy halálos áldozatot követelő november 2-i bécsi merénylettel összefüggésben. Szeptemberben pedig 50 hónap szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, akit a svájci sajtó Winterthur emírjeként emlegetett az Iszlám állam terrorszervezettel fenntartott kapcsolatai miatt.

Fehér zászló a Fehér Házon

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.11.24. 21:30
Biden hosszas várakozás után végre megkapta a kormányzásra való felkészüléshez szükséges erőforrásokat
Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP
Washingtonban megkezdődött az ügyek és a kijelölt új vezetők átvilágítása. Egyszerre azonban csak egy elnök lehet és az január 20-ig még Trump.
Három héttel az elnökválasztás után Donald Trump engedélyezte a kormányváltás előkészületeinek megkezdését. A bukott elnök továbbra sem ismeri el vereségét, folytatja az eredmény megfordítására irányuló jogi küzdelmet, internetes bejegyzéseiben még mindig azt hangoztatja, hogy választási csalás áldozata. Mindez azonban már csak a kapituláció elleplezését szolgálja. Valójában végleg elveszítette a háborút, amikor a négytagú felülvizsgálati testület magyar idő szerint kedden hajnalban véglegesítette a michigani végeredményt. Csupán az egyik republikánus tartózkodott, a másik megszavazta, hogy Joe Bidené az állam 16 elektora. Ezzel és a pennsylvaniai bíróságoknak a Trump-kampány beadványait sorra elutasító ítéleteivel már semmilyen lehetőség sem maradt, hogy az elnök megtartsa a hatalmat.   
A három hetes késés önmagában nem példátlan, 2000-ben csupán 36 nappal a választás után derült ki, hogy George W. Bush győzött. Ugyanakkor Joe Biden országosan mintegy 80 millió szavazatot kapott, több mint hatmillióval többet, mint Donald Trump. A 3.8 százalékos különbség fényében különösen visszatetsző, hogy a vesztes még most sem hajlandó elismerni a realitást. A megválasztott elnök azonban megőrizte hidegvérét, nem bonyolódott szópárbajba és három hét után elkezdte megnevezni kormánya leendő tagjait. A lapunk tegnapi számában ismertetett listára pénzügyminiszter-jelöltként Janet Yellen neve is felkerült. A központi bank szerepét is betöltő Federal Reserve korábbi elnöke jól illeszkedik az eddigi modellbe: Biden sorra ismert, kormányzati tapasztalattal rendelkező, mérsékelt és kompromisszumkész személyeket jelölt. A hatalom átvételét előkészítő csoportok mostantól megkapják a munkájukhoz szükséges pénzügyi, infrastrukturális és információs segítséget, például a hétezer betöltendő kormányzati pozíció leírását tartalmazó „Szilvakék könyvet”. Az új adminisztráció képviselői beléphetnek a minisztériumok épületébe és nekiláthatnak a folyamatban lévő ügyek átvilágításának. Egyidejűleg egy másik átvilágítás is megkezdődik: az új tisztségviselők mindenre kiterjedő titkosszolgálati ellenőrzése. Joe Biden maga figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy elnöke lehet, az pedig január 20-án délig Donald Trump. Biden azt mondta, maga is tartózkodik attól, hogy a külföldi vezetőkkel való telefonbeszélgetések során konkrét politikai kérdésekben nyilvánítson véleményt. Trump szemlátomást arra akarja felhasználni az elnökségéből hátralévő szűk két hónapot, hogy megnehezítse saját politikájának visszafordítását. Kína esetében például új szigorításokat akar bevezetni a gazdasági kapcsolatokban azzal, hogy több tucat kínai céget tervez kitiltani az amerikai piacról. Az amerikai gazdasági élet szereplői ezzel együtt derűlátók, a New York-i tőzsde indexe, a DOW a történelemben először törte át a 30 ezer pontos határt. Ebben nagy szerepe van a koronavírus elleni vakcinákról érkező kedvező híreknek, de Yellen jelölésének és annak is, hogy Biden részéről nem számítanak váratlan húzásokra. A nagyvállalatok szinte azonnal alkalmazkodnak az új helyzethez, a General Motors például bejelentette, hogy kiszáll a Trump-kormányzat által a kaliforniai környezetvédelmi előírások ellen indított perből és elfogadja, hogy szigorodnak az autók fogyasztásával kapcsolatos szabályok. A járványügyi szakértők teljes erejükkel kongatják a vészharangot a csütörtöki hálaadás előtt. Az amerikaiak legnagyobb családi ünnepe előtt túl sokan kelnek útra, már az előző hétvégén hárommillió ember ült repülőgépre, hogy rokonaival költse el a szokásos pulykavacsorát. A már most kapacitásuk határán lévő kórházak attól tartanak, hogy két héten belül megugrik a hozzájuk kerülő betegek száma. Jelenleg több mint 85 ezer embert ápolnak kórházban.   

Floridában feltalálták a kamujelölteket

Republikánus aktivisták állnak három floridai álliberális „független” jelölt mögött, akik legalább egy, de lehet, hogy két helyen eldöntötték a helyi szenátusi versenyt. Az egyik körzetben például 34 szavazattal nyert a republikánus pályázó, miközben a Demokrata Párt politikusával egyező vezetéknevű, gyakorlatilag nem is kampányoló, a sajtó elől szinte bujkáló kamujelölt 6300 voksot kapott. A média kiderítette, hogy a felmerülő több százezer dolláros költséget mindhárom esetben a Republikánus Párthoz köthető személyek állták.

Ellopta a vadász fegyverét egy szarvas Csehországban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.24. 21:17
Képünk illusztráció.
Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa Picture-Alliance / AFP
Fordítva sültek el a dolgok, most a vad szerzett egy trófeát.
Egy szarvasbikát keres a cseh rendőrség, miután az állat véletlenül elemelte egy vadász puskáját a múlt héten

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint az eset az ország déli részén fekvő Ceské Budejovice környékén, Horní Planá település határában történt, ahol egy csapat vadász apróvad után kutatva fésülte át az erdőt. "A szarvast megijesztette egy kutya. Az állat felegyenesedett és a vadász felé rohant, elsuhant mellette és elszakította a férfi kabátjának bal ujját" - írta honlapján a regionális rendőrség. Hozzátették, a vadász bal vállán lógó, szerencsére töltetlen fegyvere rácsúszott a szarvas agancsára és az állattal együtt eltűnt. Nem sokkal később, nagyjából egy kilométerre az incidens helyszínétől egy másik vadász látta az állatot, amelynek még mindig az agancsán lógott a fegyver. A vadászok átkutatták az erdőt, ám nem találták meg a puskát. A rendőrség azóta is keresi a fegyvert. Nemrég Szerbiában, a Vajdaságban történt egy kísértetiesen hasonló eset, amiről a Népszava is beszámolt.