Előfizetés

A honvédelmi és rendészeti bizottság jövő csütörtökön hallgatná meg az operatív törzset

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.11.25. 16:29

Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu
Ellenzéki képviselők kezdeményezték a meghallgatást.
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága kezdeményezi a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs meghallgatását jövő csütörtökön 10 órakor – tájékoztatta a Fidesz-frakció szerdán az MTI-t. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke a közleményben azt írta: köztudomású, az operatív törzs minden nap részletesen tájékoztatja a nyilvánosságot a járvánnyal kapcsolatos adatokról, a vírus elleni intézkedésekről, a nemzetközi összehasonlításban is sikeres védekezésről.
„Emellett – a rendkívüli jogrendre tekintettel – az a helyes, ha az operatív törzs az Országgyűlés illetékes szakbizottsága előtt is beszámol az intézkedésekről, azok eredményeiről és válaszol a képviselők kérdéseire”

– olvasható a Kósa Lajos által jegyzett közleményben.

A Demokratikus Koalíció nem sokkal korábban közleményben jelezte, Vadai Ágnes, a honvédelmi és rendészeti bizottság DK-s és Lukács László jobbikos alelnök, valamint Harangozó Tamás MSZP-s bizottsági tag kezdeményezte, hogy a bizottság a jövő héten hallgassa meg az operatív törzset.

MSZP-s polgármesterek kérik a fizetős parkolás visszaállítását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.25. 16:24
Szűk utcákban körözhetnek órákig az autók, parkolóhelyet keresve
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A budapesti belső kerületek közterületein nappal még nagyobb a káosz, a zaj és az egészségtelen rossz levegő a kormányzati intézkedés nyomán.
Az ingyenes parkolás novemberi bevezetésével, egy rövidlátó és átgondolatlan intézkedéssel a kormány nemhogy enyhítene a járványügyi helyzeten, hanem még az emberek egészségét is kockáztatja, levegőszennyezettségnek teszi ki – nyilatkozta szerdán a Népszavának Horváth Csaba. Zugló MSZP-s polgármestere Tóth József XIII. kerületi és Őrsi Gergely II. kerületi kollégájával együtt online sajtótájékoztatón kérte a kormányt a szerintük káros intézkedés visszavonására.
Horváth Csaba kérdésünkre azt is elmondta: elsősorban a fizetős parkolás forgalomszabályozó szerepének helyreállításra van szükség. A bevásárlóközpontok és az önkormányzati intézmények parkolóinak, mélygarázsainak éjszakai megnyitásával természetesen egyetértettek, sőt azt korábban ők maguk is javasolták, azonban a nappali közterületi parkolási káoszt ez nem oldja meg. – A folyamatosan parkolóhelyet kereső autók megnövekedett forgalma a most kezdődött szmogveszélyes időszakban éppen a koronavírus által támadott tüdőre jelent veszélyt – tette hozzá a fővárosi XIV. kerület polgármestere, megjegyezve: Zuglónak az idén 650 millió forintos bevételkiesést okozott a tavaszi és a mostani ingyenes parkolás. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere az ingyenes parkolást szintén politikai kérdésnek tartja, amely az önkormányzatok ellehetetlenítését erősíti. – Több a lakossági panasz, rosszabb a levegő és nagyobb a zaj a fővárosban. A XIII. kerületnek ebben az évben egymilliárd forintos bevételkiesést jelentett ez az intézkedés – mondta Tóth József, aki egyenesen pótcselekvésnek nevezte a kereskedelmi célú parkolóhelyek estétől reggelig tartó ingyenessé tételét.
Mind több a szabálytalanul parkoló sofőr
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere szerint sokan vannak „home office”-ban karanténban vagy digitális oktatáson, ők saját lakóhelyükön tapasztalják, hogy például egy bevásárlás után nem találnak otthonuk közelében parkolóhelyet. – Emiatt drasztikusan megnőtt a belső városrészekben a gyalogosokat is veszélyeztető, szabálytalanul várakozók száma is – jegyezte meg.

Nem a bokorban találta, valójában saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.25. 15:57
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A kórház biztonsági őre tett bejelentést szerda délelőtt arról, hogy egy férfi az intézménybe vitt újszülöttről azt állította, hogy találta.
Nem a bokorban találta, saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel, miután több hírportálon is megjelent, hogy egy férfi újszülöttet talált a Tisza-parti megyeszékhelyen. A rendőrség tájékoztatása szerint egy szolnoki kórház biztonsági őre tett bejelentést szerda délelőtt arról, hogy egy férfi az intézménybe vitt csecsemőről azt állította, hogy találta. A rendőrök az adatgyűjtés során kétséget kizáróan megállapították, hogy a férfi a csecsemőt nem találta, hanem a saját gyermekét vitte be. Azért nem a valóságot közölte az apa, mert a kislányt nem kívánták megtartani és szülői mivoltukat ily módon szerették volna eltitkolni – írták a közleményben. Az ügyben a Szolnoki Rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetése miatt folytat büntetőeljárást.