Előfizetés

Kigyulladt egy harmadik emeleti lakás az V. kerületben, meghalt egy ember

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.25. 18:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lángok a többi lakást nem veszélyeztették.
Kigyulladt egy harmadik emeleti lakás az V. kerületi Semmelweis utcában szerda délután, a tűzoltók egy ember összeégett holttestére bukkantak – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, a lángok a többi lakást nem veszélyeztették. A tűzeset körülményeit hatósági eljárás keretében vizsgálják – tette hozzá.

Huszonöt milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.25. 17:27

Fotó: Népszava
Első fokon ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék.
Csaknem négy év pereskedés után a Fővárosi Törvényszék november 25-én első fokon ítéletet hirdetett a lúgos orvos áldozatának kártérítési ügyében. Bene Krisztiánnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie Renner Erikának, amiért megsértette a nő testi épségéhez és egészséghez fűződő jogát – írja a Telex. A bíró a döntését azzal indokolta, hogy a szakértői vélemény alapján a felperes, azaz Renner Erika másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, magát nem tudta ellátni, a legalapvetőbb fizikai szükségleteinek biztosítása is nehézséget, fájdalmat okozott számára, sérüléseinek ápolása ráadásul ma is nagy fájdalommal jár. A bíróság megalapozottnak értékelte a szakértői véleményt, az alperes, vagyis Bene Krisztián viszont „alkalmatlannak” tartotta azt, szerinte ugyanis úgy nem lehet szakértői véleményt készíteni, hogy a felperest a szakértők nem vizsgálják meg személyesen. Az alperes arra is hivatkozott, hogy a nő sérüléseiről 2013-ban és 2015-ben készült fotók nem alkalmasak az aktuális állapot értékelésére, ezért a szakértői vélemény kiegészítését kérte. A bíróság szerint azonban elegendő bizonyíték állt rendelkezésre, ezért nem rendelt el további bizonyítást. „A bíróság figyelembe vette döntésénél, hogy a felperes ma is minden nap szembesülni kényszerül a támadás következményeivel, továbbá azt is, hogy a felperes biztonsági érzete megszűnt, a támadás következtében újabb gyermeket nem szülhetett” – sorolta a bíró. Súlyos hátrányként értékelte azt is, hogy Renner Erika nőiessége és szexuális élete súlyosan sérült. Ezért sem tartotta túlzónak, hogy – a nő követelésével megegyezően – 25 millió forintos nem vagyoni kártérítésre kötelezze a támadót.
Az ítélethirdetés után Renner Erika a Telexnek azt mondta, hogy megkönnyebbült, és bár tudja, hogy ennél jóval magasabb összeg is megilletné, de a magyar polgári jogrendszerben erre van lehetőség, „Magyarországon ennyit ér a testem” – mondta. Ugyanakkor szerinte ennek az ítéletnek fontos társadalmi üzenete is van. „Nem éri meg senkit bántalmazni, mert annak nem csak büntetőjogi, de súlyos anyagi következményei lehetnek”, fogalmazott. A portál felidézi: a bíróság öt évvel a támadás után, 2018-ban ítélte 11 év szabadságvesztésre Bene Krisztiánt. Még tartott a büntetőper, amikor 2017-ben Renner Erika kártérítési pert indított támadója ellen, a polgári peres ügyet viszont a büntetőügy jogerős lezárásáig pihentették, végül érdemben 2018 decemberében kezdték el tárgyalni. 

A börtönvécében verte agyba-főbe zárkatársát a gyilkos, tovább ül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.25. 15:32

Fotó: bv.gov.hu
A 14 évre még két év szabadságvesztést kapott az erőszakos szombathelyi rab.
Súlyos testi sértés miatt már az előkészítő ülésen 2 év börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Járásbíróság azt a rabot, aki zárkatársát brutálisan bántalmazta még 2019. október 13-án – adta hírül a bírósági portál. A most jogerősen, feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül elítélt férfi már emberölés és más bűncselekmények miatt rá korábban kiszabott 14 év börtönbüntetését töltötte a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, amikor az eset történt. Az erőszakos rab a zárkatársát belökte a vécébe, annak fejét előbb a vécécsésze porcelánrészébe verte, majd belemártotta a kagylóba, ezek után pedig rúgta, ahol érte, és vízzel is leöntötte. A sértett zúzódásokat, bevérzéseket bordatöréseket, nyolc nap többszörösén túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.