Előfizetés

Csepeli buszos verekedés - öt évet kapott az egyik vádlott, az ügyészség szigorítana a büntetésen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 15:21

Bunkók voltak egy kismamával, majd aki rájuk szólt emiatt, azt úgy megverték, hogy kis híján meghalt.
A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint egy 51 éves férfi és 23 éves társa 2018. május 7-én, kora este, szidalmazás és köpködés után bántalmaztak egy utast a csepeli Szent Imre tér irányából az Ady Endre út irányába közlekedő 148-as buszjáraton. A konfliktust az okozta, hogy a két vádlott a busz megállásakor nem várta meg, hogy az utasok leszálljanak, hanem a középső ajtó elé állva még előttük felszálltak. Ezt szóvá tette az éppen babakocsival leszálló kismama, valamint a buszon maradó, az ajtó közelében helyet foglaló egyik idősebb utas, akik mindketten emiatt alpári stílusú szitkozódásban részesültek. 
A konfliktus eszkalálódott: eleinte csak fenyegetőztek, majd egyszer csak ütni kezdték áldozatukat. A bántalmazott férfi egyéb sérülései mellett életveszélyes fejsérülést is szenvedett.

A fiatalabb férfi beismerte tettét az előkészítő ülésen, így ő 5 évet kapott. Azonban a vádhatóság tovább szeretné marasztalni a rácsok mögött, így az ő esetében nem jogerős az elsőfokú ítélet. A másik vádlott semmit sem ismert be, így őt nem is ítélte el a bíróság.  A verekedésről a busz biztonsági kamerája is felvételt készített:

Kigyulladt egy harmadik emeleti lakás az V. kerületben, meghalt egy ember

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.25. 18:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lángok a többi lakást nem veszélyeztették.
Kigyulladt egy harmadik emeleti lakás az V. kerületi Semmelweis utcában szerda délután, a tűzoltók egy ember összeégett holttestére bukkantak – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté elmondta: a fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a tüzet, a lángok a többi lakást nem veszélyeztették. A tűzeset körülményeit hatósági eljárás keretében vizsgálják – tette hozzá.

Huszonöt milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.25. 17:27

Fotó: Népszava
Első fokon ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék.
Csaknem négy év pereskedés után a Fővárosi Törvényszék november 25-én első fokon ítéletet hirdetett a lúgos orvos áldozatának kártérítési ügyében. Bene Krisztiánnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie Renner Erikának, amiért megsértette a nő testi épségéhez és egészséghez fűződő jogát – írja a Telex. A bíró a döntését azzal indokolta, hogy a szakértői vélemény alapján a felperes, azaz Renner Erika másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, magát nem tudta ellátni, a legalapvetőbb fizikai szükségleteinek biztosítása is nehézséget, fájdalmat okozott számára, sérüléseinek ápolása ráadásul ma is nagy fájdalommal jár. A bíróság megalapozottnak értékelte a szakértői véleményt, az alperes, vagyis Bene Krisztián viszont „alkalmatlannak” tartotta azt, szerinte ugyanis úgy nem lehet szakértői véleményt készíteni, hogy a felperest a szakértők nem vizsgálják meg személyesen. Az alperes arra is hivatkozott, hogy a nő sérüléseiről 2013-ban és 2015-ben készült fotók nem alkalmasak az aktuális állapot értékelésére, ezért a szakértői vélemény kiegészítését kérte. A bíróság szerint azonban elegendő bizonyíték állt rendelkezésre, ezért nem rendelt el további bizonyítást. „A bíróság figyelembe vette döntésénél, hogy a felperes ma is minden nap szembesülni kényszerül a támadás következményeivel, továbbá azt is, hogy a felperes biztonsági érzete megszűnt, a támadás következtében újabb gyermeket nem szülhetett” – sorolta a bíró. Súlyos hátrányként értékelte azt is, hogy Renner Erika nőiessége és szexuális élete súlyosan sérült. Ezért sem tartotta túlzónak, hogy – a nő követelésével megegyezően – 25 millió forintos nem vagyoni kártérítésre kötelezze a támadót.
Az ítélethirdetés után Renner Erika a Telexnek azt mondta, hogy megkönnyebbült, és bár tudja, hogy ennél jóval magasabb összeg is megilletné, de a magyar polgári jogrendszerben erre van lehetőség, „Magyarországon ennyit ér a testem” – mondta. Ugyanakkor szerinte ennek az ítéletnek fontos társadalmi üzenete is van. „Nem éri meg senkit bántalmazni, mert annak nem csak büntetőjogi, de súlyos anyagi következményei lehetnek”, fogalmazott. A portál felidézi: a bíróság öt évvel a támadás után, 2018-ban ítélte 11 év szabadságvesztésre Bene Krisztiánt. Még tartott a büntetőper, amikor 2017-ben Renner Erika kártérítési pert indított támadója ellen, a polgári peres ügyet viszont a büntetőügy jogerős lezárásáig pihentették, végül érdemben 2018 decemberében kezdték el tárgyalni.