Előfizetés

Koronavírus-tesztet is végez az egyiptomi kórház robotja (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.26. 16:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az emberszerű arccal, fejjel és robotkarokkal rendelkező Cira-03 a mellkasán lévő képernyőn mutatja meg az eredményeket.
A testhőmérséklet-mérésre, a maszkviselési szabályok betartásának ellenőrzésére és a koronavírustesztek elvégzésére is képes, távirányítású robot állt szolgálatba a héten egy Kairótól északra lévő magánkórházban.
Az emberszerű arccal, fejjel és robotkarokkal rendelkező Cira-03 nevű szerkezet képes vér-, szívultrahang- és röntgenvizsgálatot végezni. A koronavírusteszteléskor megfogja a beteg állát és a szájából a mintavevő pálca segítségével vesz mintát. Az eredményeket a mellkasán lévő képernyőn mutatja meg a pácienseknek.
„Igyekeztem minél emberszerűbbnek megalkotni a robotot, hogy a betegek ne féljenek tőle, ne érezzék úgy, hogy doboz közeledik feléjük” – mondta Mahmud el-Komi feltaláló, hozzátéve, hogy a betegek részéről pozitív a visszajelzés. Egyáltalán nem tartják ijesztőnek a robotot, sőt mivel precízebb, mint egy ember, jobban is bíznak benne.

Három olaszországi étterem is Michelin-csillagot kapott

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.26. 14:50

Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
A járvány miatt majdnem elhalasztották a kalauz megjelenését, amelyben jó színvonalú éttermeket is ajánlottak.
Idén először három olaszországi étterem kapott két Michelin-csillagot, emellett 26 vendéglátóhely nyert el először egy-egy csillagot - közölte szerdán a tekintélyes étteremkalauz. Olaszországban ezzel 403-ra nőtt az olyan éttermek száma, amelynek legalább egy Michelin-csillagja van. Ez országos rekord is egyben. Ugyanakkor Franciaország és Japán továbbra is megelőzi a Michelin-csillagos vendéglők számában – írták.
Marco Do, az étteremkalauz olasz kiadványának kommunikációs igazgatója megjegyezte: a Michelinnél fontolóra vették a 2021-es kiadványuk megjelenésének elhalasztását a világjárvány miatt, de végül úgy döntöttek, hogy nem hunyják be a szemüket, és nem várnak a járvány végéig, hanem folytatják a munkát és kiadják a kalauzt a közönség számára.
A háromcsillagos éttermek száma 11 maradt Olaszországban, de a kétcsillagosak száma hárommal nőtt: így most Triesztben, Firenzében és a Milánóhoz közel fekvő Cornaredóban is található már kétcsillagos étterem. Mivel idén 26-tal nőtt az egy csillaggal elismert olasz konyhák száma, így már 355 ilyen vendéglátóhely működik az országban.
A kalauz a csillaggal elismert helyeken kívül jó színvonalú éttermeket is a közönség figyelmébe ajánlott, köztük hét kínai éttermet. Ezekből a legtöbb Milánóban található, egy Rómában és két étterem az észak-olaszországi Bergamo közelében várja a vendégeket.

Egyre több fiatal szorong a járvány miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.26. 12:58

Fotó: IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A bizonytalanság, a korlátozások jelentősen rontották a huszonévesek mentális állapotát, és ez nem javult nyáron, az enyhítések idején sem.
Csaknem megkétszereződött a szorongó fiatal felnőttek száma az új típusú koronavírus okozta világjárvány tavaszi hulláma idején – olvasható a Bristoli Egyetem új tanulmányában.
A kutatók a kilencvenes évek elején született bristoli fiatalokról készülő, nagylétszámú, hosszú távú, átfogó vizsgálat (Bristol's Children of the 90s) adatait elemezték. Megállapították, hogy a 27-29 évesek körében 13-ról 24 százalékra nőtt a szorongók aránya a tavaszi országos kijárási korlátozások idején, és ez az arány magasabb volt, mint amit a szüleik körében mértek.
A szorongás magas foka fennmaradt júniusban is, amikor a korlátozásokon enyhítettek, ezért talán hasonló helyzetre lehet számítani a téli lezárások idején is.
A bristoli vizsgálatba 1991-92-ben 14 500 várandós nőt vontak be, ettől kezdve majdnem három évtizede gyűjtik az ő és gyerekeik egészségére és életmódjára vonatkozó adatokat. A gyerekek hamarosan betöltik a harmincat. Az új tanulmányban a kutatók az előző évek adatait összevetették a 2020-ben kétszer kitöltött kérdőívek válaszaival, hogy megismerjék a világjárvány hatásait a mentális egészségre.
A depresszió és/vagy a szorongás fokozott kockázatával a nőknek, az egyedül élőknek, a Covid-19 miatt elszigetelteknek, a korábban létező mentális és testi betegséggel élőknek, valamint a pénzügyi gondokkal küzdőknek kellett szembe nézniük. Egyes tényezők, köztük az egyedül élés csak a depresszió nagyobb kockázatával függött össze, más tényezők, így a szülőség csak a szorongással volt kapcsolatos.
A kutatók nem találtak fokozott szorongáskockázatot a kulcsterületeken vagy az egészségügyben dolgozók körében. Hasonló eredményeket kaptak több mint 4000 skót résztvevőnél is, ami arra utal, hogy nem csak a bristoliakra voltak igazak a megállapítások.
A kutatók most azt vizsgálják, bizonyos csoportoknál miért jelentkeztek mentális problémák a világjárvány idején, kutatják az aggodalmak szerepét és elemzik az életmódbeli tényezők, köztük az alvás és a testmozgás jelentőségét. Decemberre tervezik a járvány és az angliai kijárási korlátozások második hulláma hatásainak vizsgálatát.
A kutatók a bristoli mellett egy másik, skóciai hosszú távú vizsgálat, a Generation Scotland adatait is elemezték. 
A résztvevők csak nagyon kis hányadának volt pozitív a koronavírustesztje az első hullámban, de sokkal nagyobb számban tapasztalták a Covid-19 legalább egy tünetét: a szaglás és ízlelés elvesztését 13 százalék, a makacs köhögést 21 százalék, a lázat 23 százalék. A későbbi ellenanyagtesztek alapján a bristoli résztvevők 4,3 százalékának volt valószínűleg fertőzése.