Előfizetés

Módosítani kell az új szolgálati törvényt

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.11.26. 19:08

Fotó: Népszava
Az egészségügyi szakembereknek elég lesz 2021. április elsejéig eldönteniük, hogy vállalják-e a sok vitát kiváltó új jogviszonyt.
Az egészségügyi szakembereknek elég lesz 2021. április elsejéig eldönteniük, hogy vállalják-e a sok vitát kiváltó új jogviszonyt - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Az eredeti elképzelés - és a még érvényes törvény - szerint ezt december 31-éig kellett volna megtenniük, ám az új foglalkoztatási forma részleteit szabályozó rendeletek sem jelentek meg időben. Az is valószínűtlen, hogy a vállalt november 30-i határidőre a munkavállalók elé teszik az aláírandó szerződésüket.  Az új jogviszonyban az állami egészségügyben az országos kórházfőigazgató lesz mindenkinek a munkáltatója. Azonban az ő hivatala is lassan áll fel. Lapunk úgy tudja: egyelőre még keresik azt az irodaházat, amelybe az új hivatal beköltözhet majd, elődje, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ budai székháza ugyanis szűk a most szerveződő stábnak. A bizonytalanságot az is növeli, hogy bár a kormány nyilatkozatai szerint kész korrigálni - vagy legalábbis elhalasztani - azokat a pontokat, amelyeket erős kritika ért az érintettek részéről, ám ennek a jogszabályokban semmi nyoma. Így elképzelhető volt az is, hogy december végével - a járvány közepén - több ezer, az új szerződést alá nem író szakember esik ki az állami egészségügyből. Az aláírási határidő elhalasztása ezt a közvetlen veszélyt szünteti meg. (Ehhez módosítani kell a törvényt, hogy a munkaviszony december végi megszűnését hatálytalanítsák.) Gulyás Gergely közlése szerint az április döntésig az orvosok megkapják az új szabályok szerinti bérüket. Egy szerda éjjeli kormányrendelet szerint a pénzügyminiszternek 71,6 milliárd forintot kell biztosítania arra, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok is megkapják azt a fizetésemelést, amely a többi orvosnak is jár majd az új bértábla szerint. Az viszont nem tisztázott, hogy ez miként jut majd el a címzettekhez. Ám két problémára már az orvosi kamara rögtön felhívta a figyelmet. Egyrészt az alapellátó fogorvosok kimaradnak ebből, másrészt pedig a praxisközösségek létrehozása legalább egy esztendőt csúszik.

Negatív lett Orbán Viktor tesztje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 18:58

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Önkéntes akciócsoporthoz csatlakozva nézte meg a pedagógusok tesztelését a miniszterelnök.
Kedélyes videót osztott meg Orbán Viktor Facebook-oldalán arról, hogy önkéntesekhez csatlakozva pedagógusok tesztelésén vett részt Bicskén és Tabajdon. Mielőtt a csoport elindult volna a mintavételre, a miniszterelnököt is letesztelték antigén-gyorsteszttel. Közölték, hogy mindenkit megvizsgálnak, mielőtt beszáll az autóba. A negatív eredményt meg is mutatták, Orbán Viktor elégedetten nyugtázta, hogy szabad ember. Az autóban minden önkéntes nevét megkérdezte. 
– Laci? Én pedig Viktor

– mutatkozott be az egyik önkéntesnek.

Orbán Viktor a videóban azt mondta, hogy a bicskei járási hivatalban nézte meg, hogy halad a pedagógusok tesztelése. Úgy fogalmazott, hogy fegyelmezetten, pontosan, elkötelezetten, sőt szeretetteljesen végzik a munkájukat a járási hivatal dolgozói. Külön megköszönte az önkéntesek és a fiatalok munkáját, utóbbiak szerinte kiemelkedően jól teljesítenek. A tabajdi Református Általános Iskola volt egyébként a helyszín.  
– Összességében megnyugtató benyomásokat szereztem. Az ország működik, teljes fegyverzetben védekezünk a vírus és a járvány ellen

– állapította meg a miniszterelnök.

A pedagógusok országos koronavírus-szűrése hétfőn indult. Több intézményben már az első napokban súlyosabb helyzetet találtak, mint várták.

Orbán Viktor hazafias kötelességének tekinti a vétót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 17:56

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Közös sajtótájékoztatón magyarázta meg a magyar miniszterelnök és Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő, hogy miért állnak ki az uniós vétójuk mellett.
Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő Budapesten. A magyar miniszterelnök a tájékoztatót azzal kezdte, hogy kijelentette: nagyszerű dolgokról beszéltek a tárgyalásokon, hiszen a hazáink függetlenségéről és szuverenitásáról esett szó. Arról, hogyan tudják azt fenntartani, miközben hozzáadják erejüket az Európai Unióhoz.
– Ami felhőket csalt az égre, az az, hogy van egy nagyon nagy vitánk, amely az Európai Unió Parlamentje, Bizottsága, többségének kormányai és mi közöttünk áll fenn

– mondta.

A júniusi uniós csúcs szerinte vitákkal teli hétvége volt, ahol a vitás kérdéseket nem tudták lezárni, mégis adtak egy esélyt arra, hogy megtalálják az összhangot a tagállami felfogások között a válságkezelés, a következő hétéves költségvetés és az uniós pénzügyi érdeket védő jogszabálytervek között. 
– Meg kellett állapítanom a mai tárgyalások során, hogy ennek az összhangnak a megteremtése nem sikerült

– jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő úgy fogalmazott, továbbra is napirenden van az a javaslat, ami a válságkezelés sürgető pénzügyi kérdését össze akarja kötni a joguralomról szóló, „ma már nem jogi, hanem politikai vitával”.
– Az a javaslat, ami ma az asztalon fekszik, és ami kezelni próbálja a gazdasági válságot, az Unió pénzügyi kérdéseit és a joguralmi kérdéseket együtt, az tartalmában Magyarország számára nem fogadható el

– hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Elmondta, hogy közös közleményt írtak alá a lengyel kormányfővel. Ebből az utolsó mondatot emelte ki, amely szerint „mi egyesíteni fogjuk az érveinket és az erőinket ebben a vitában, és Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne”. Hozzátette, hogy a következő hónapokat közösen fogjuk megvívni. Ezután leszögezte, hogy a vétó egy uniós alapjog, amelyet az uniós alapszerződés biztosít. Orbán Viktor szerint egyúttal hazafias kötelessége is, hogy megakadályozzon egy döntést, amely a magyarok érdekeit sérti. Beszélt arról, hogy a nemzetközi sajtó az egész vitát pénzkérdésnek tekinti, de szerinte ez tévedés, mert ezt a vitát pénzkérdéssel nem lehet megoldani. Magyarázata szerint a válsághoz szükséges forrásokat az Unió egy közös hitelfelvétellel oldja meg. Ha egy tagállam nem tudja visszafizetni a hitelét, akkor egy ránk eső részt nekünk kell visszafizetni.
– Nem kapnánk egy fillért se, futnánk más kockázatát, közben az a pénz, ami Magyarországra jön, hitelből származik. Ezért Magyarországnak semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik, abban az esetben sem, ha nem jön létre az Európai Gazdasági Alap

– közölte.

A megoldás Orbán Viktor szerint az, hogy a gazdasági válságkezelést és a jogállamisági kérdést nem lehet összekötni, mivel „az politikai vitát toldana hozzá, az nagyon rossz dolog”.  Álláspontja szerint a jogállamisági jogszabályok megalkotása a válságkezeléshez nem szükséges. 
– Az Európai Parlament ezt a két kérdést egyszerre akarta rendezni, de erre nincs szükség. A költségvetéshez szükséges lengyel és magyar szavazatok jogilag megkerülhetetlenek, ennek tudatában fogunk szavazni

– szögezte le a magyar kormányfő.

Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök elmondta, hogy júliusban ugyan sikerrel zárultak a tárgyalások, de most egy teljesen új mechanizmus előtt állunk, és politikailag motivált döntések ahhoz is vezethetnek, hogy széteshet az Európai Unió. A jogállamiságra vonatkozó rendelet valójában a költségvetésről szól, de mást is érint. Ez egy rendkívül veszélyes eset az uniós közösség számára.  Kijelentette, hogy a német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megbeszélt feltételekhez. A közös vétót azzal indokolta, hogy gondoskodni kell az Európai Unió jövőjéről, és a vétójogot nem csak Magyarország és Lengyelország, hanem az egész unió javára alkalmazzák. Szerinte a jogállamisághoz kötött feltételrendszer eszköz lehet különféle országok ellen. 
– Például ha Brüsszelben az jut valakinek az eszébe, hogy jövőre elfogadhatatlan lesz a tíz százalékos deficit, akkor nem kaphatnak az alapból. Ez széteséshez vezethet, és ezt a logikát mindenképpen el kell utasítani

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a vétó a rossz dinamikán fordíthat, és a tervezett feltételrendszer elfogadhatatlan Lengyelország számára, az aláírt nyilatkozat alapján pedig Magyarország számára is.
– Ezzel az Európai Unió egységét és szuverenitását is védjük

– állapította meg.

Úgy vélekedett, hogy „ma nincs arra idő, hogy szétszéledjünk az EU hajójában”, hanem közösen kell küzdeni a járvány ellen, és az EU jól is szolgálhat a gazdasági problémák megoldására.
Amint arról beszámoltunk, Magyarország és Lengyelország az uniós támogatások kifizetését a jogállam érvényesítéséhez kapcsoló szabályok miatt blokkolja az Európai Unió következő hosszútávú költségvetéséről és helyreállítási alapjáról megszületett megállapodásokat.