Előfizetés

Merkely Béla szerint csökken a fertőzöttek aránya

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.26. 21:10

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Semmelweis Egyetem rektora közölte, hogy az utóbbi napokban az antigén tesztek miatt nőttek a számok, de ez nem azt jelenti, hogy a járvány erőre kapott.
Négy egyetem adataiból arra lehet következtetni, hogy Magyarországon csökken a pozitív koronavírus-fertőzéssel regisztráltak aránya – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök este az M1 aktuális csatornán. Merkely Béla elmondta, a csütörtöki plusz 2000 fertőzött nem azt jelenti, hogy a járvány erőre kapott, hanem az úgynevezett antigén tesztek – amelyekkel a tanárokat is szűrik – miatt nőttek a számok.
– Tehát az országos tesztelésnek köszönhetően több pozitív eset jelenik majd meg

– magyarázta, hozzátéve, hogy a PCR-, tehát az örökítőanyagot vizsgáló tesztek végeredményében nincsen eltérés, sőt ezek alapján fokozatosan csökken a fertőzöttek száma.

A karácsonyi ünnepek kapcsán megjegyezte, ha egy család nagy része már átesett a betegségen, akkor nagy valószínűséggel nem fertőződnek meg újra, hiszen csak nagyon kevés olyan esetről tudnak, ami biztosan ismétlődött.  – Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy azok, akik már átestek a betegségen, felelőtlenül viselkedhetnek, nekik is be kell tartani a járványügyi előírásokat – fűzte hozzá Merkely Bála. Kitért arra is, a vakcina megérkezése előtt fel kell mérni, hogy mennyien eshettek át a fertőzésen; 
a saját becslése szerint körülbelül másfél millióan, tehát a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka.

Hozzátette, a beoltottak és a betegség ellen már védettek aránya összességében el kell, hogy érje a népesség 60 százalékát. Merkely Béla nemrég saját maga, sőt, családtagjai is megfertőződtek a koronavírussal. A rektornak tünetei is voltak. Akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Covid nem egy nátha, de nem is egy influenza, hanem egy sokkal komolyabb fertőző betegség, amelynek legyőzése teljes embert kíván. A professzor csütörtökön jelentette be, hogy küzdelmesen ugyan, de családtagjaival együtt felépültet a fertőzésből, a rektor visszatért munkájához, és újra betegeket lát el.

100 lélegeztetőgépet és monitort adunk a Vajdaságnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 19:46

Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
Hajnalban már el is indították a szállítmányt.
A vajdasági magyarok jelezték, hogy segítségre van szükségük a legsúlyosabb koronavírusos betegek ellátásához, ezért Magyarország 100 lélegeztetőgépet, és 100 betegek őrzésére alkalmas monitort ad a vajdasági magyaroknak – jelentette be Szijjártó Péter Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy csütörtökön hajnalban már el is indították a szállítmányt a Vajdasági Klinikai Központnak. Ez a központ osztja majd ki a kórházaknak az adományt. 
– Azt valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ezért kötelességünk segíteni a határon túl élő magyar nemzeti közösségeknek is

– indokolta az adományt Szijjártó Péter.

A kormány már több alkalommal adományozott lélegeztetőgépeket a régiós országoknak. Adtunk már például 50 gépet Kárpátaljának, októberben pedig 150-et Csehországnak. Novemberben arról döntött a kormány, hogy 50-et adunk Ukrajnának, de még a kirgizeknek is jutott a készleteinkből. Amint azt Orbán Viktor miniszterelnök november elején kijelentette, „kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelsők vagyunk”.

Módosítani kell az új szolgálati törvényt

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.11.26. 19:08

Fotó: Népszava
Az egészségügyi szakembereknek elég lesz 2021. április elsejéig eldönteniük, hogy vállalják-e a sok vitát kiváltó új jogviszonyt.
Az egészségügyi szakembereknek elég lesz 2021. április elsejéig eldönteniük, hogy vállalják-e a sok vitát kiváltó új jogviszonyt - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Az eredeti elképzelés - és a még érvényes törvény - szerint ezt december 31-éig kellett volna megtenniük, ám az új foglalkoztatási forma részleteit szabályozó rendeletek sem jelentek meg időben. Az is valószínűtlen, hogy a vállalt november 30-i határidőre a munkavállalók elé teszik az aláírandó szerződésüket.  Az új jogviszonyban az állami egészségügyben az országos kórházfőigazgató lesz mindenkinek a munkáltatója. Azonban az ő hivatala is lassan áll fel. Lapunk úgy tudja: egyelőre még keresik azt az irodaházat, amelybe az új hivatal beköltözhet majd, elődje, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ budai székháza ugyanis szűk a most szerveződő stábnak. A bizonytalanságot az is növeli, hogy bár a kormány nyilatkozatai szerint kész korrigálni - vagy legalábbis elhalasztani - azokat a pontokat, amelyeket erős kritika ért az érintettek részéről, ám ennek a jogszabályokban semmi nyoma. Így elképzelhető volt az is, hogy december végével - a járvány közepén - több ezer, az új szerződést alá nem író szakember esik ki az állami egészségügyből. Az aláírási határidő elhalasztása ezt a közvetlen veszélyt szünteti meg. (Ehhez módosítani kell a törvényt, hogy a munkaviszony december végi megszűnését hatálytalanítsák.) Gulyás Gergely közlése szerint az április döntésig az orvosok megkapják az új szabályok szerinti bérüket. Egy szerda éjjeli kormányrendelet szerint a pénzügyminiszternek 71,6 milliárd forintot kell biztosítania arra, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok is megkapják azt a fizetésemelést, amely a többi orvosnak is jár majd az új bértábla szerint. Az viszont nem tisztázott, hogy ez miként jut majd el a címzettekhez. Ám két problémára már az orvosi kamara rögtön felhívta a figyelmet. Egyrészt az alapellátó fogorvosok kimaradnak ebből, másrészt pedig a praxisközösségek létrehozása legalább egy esztendőt csúszik.