Előfizetés

Nem lassít a járvány: 135 halott, 6393 újabb fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.27. 10:04

Fotó: Balázs Attila / MTI
A tantermi oktatás is egyre problémásabb.
Péntekre 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 198 440-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a kormányzati tájékoztató portál. Meghalt 135 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 364-re emelkedett. Meggyógyultak 52 126-an. Az aktív fertőzöttek száma 141 950. Jelenleg 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen.  
A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható. Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 6786 esetben intézkedett.  Az operatív törzs jelenleg 386 óvodai csoportban és 221 óvodában, továbbá 121 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 634 iskolai osztályban és 63 általános iskolában digitális tanrendet.

Orbán Viktor: Mikuláskor dőlhet el, milyen lesz a karácsonyunk, és az első körben kevés oltás érkezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.27. 09:22

Fotó: Mónus Márton / MTI
A miniszterelnök szerint a kórházak bírják a küzdelmet.
Nem látok biztató jeleket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – mondta el a kormányfő a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. A Jó reggelt, Magyarország! című műsorban közölte:
„Nem tudjuk még, mi lesz velünk karácsonykor, hogyan tudunk ünnepelni, ezzel az operatív törzs már most is foglalkozik, és a kormány erről 8-10 nap múlva dönt.”

A kormányfő mindenkit óvatosságra int, és arra kéri a magyarokat ne fizessenek elő külföldi utakra, ne váltsanak síbérletet. Mint kiemelte, ma a kórházakban és az iskolákban van a „csatatér”. Szerinte az előbbiekben az életeket, utóbbiakban a munkahelyeket mentik. Az intézményekben zajlik a tömeges tesztelés, és egy ilyenen – negatív eredménnyel – saját maga is részt vett. Orbán Viktor azt állítja, a kórházak bírják a küzdelmet, különösen a más intézményekbe átvezényelt orvosok és ápolók teljesítményét méltatta, és állítja: nőtt a tartalékágyak száma. A vakcinákkal kapcsolatban kifejtette: a tömeges oltási tervet már előre kidolgozták, 13 ezer helyszínt jelöltek ki. Ugyanakkor december végén-január közepén, az első körben még jóval kevesebb oltóanyag érkezik majd Magyarországra, ezért akkor az egészségügyben dolgozókat és a veszélyeztetett csoportokat veszik előre. Hozzáfűzte:  
„a jövő héten elindítunk akciót, egyfajta előjegyzést. Minden magyar ember regisztrálhat interneten és levélben is, aki kér majd oltást.”

Erőlteti ugyan a kormány, de csak végszükségben vállalunk közmunkát

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.11.27. 08:50

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A járvány ellenére kevesebb a közfoglalkoztatott, mint egy éve.
A kormány ismét megkönnyíti a közfoglalkoztatásba belépést azok számára, akik egyébként alkalmasak lennének a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésre, különösen, ha szakképzettséggel rendelkeznek, de a járvány miatt mégsem találnak munkát. Gyakorlatilag szó szerint megismétli a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent módosítás a májusban a veszélyhelyzetre hivatkozva egyszer már megfogalmazott engedményt, hogy ennek a körnek nem kell megvárni a járási hivatal három sikertelen munkaközvetítését, vagy három olyan hónapot, amikor a hivatal egyáltalán nem tudott neki munkát ajánlani.
A veszélyhelyzet újbóli elrendelésére hivatkozva ezeket a pontokat megint nem kell alkalmazni, ha közmunkára jelentkezik valaki.

A rendelkezésre azért van szükség, mert a közmunkát szervező polgármesterek előzetes jelzései alapján a szezonális mezőgazdasági munkák befejeztével most szűnik meg az alkalmi jövedelemforrás sok család számára. Mivel a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portáljának legfrissebb, november 9-én közreadott, a szeptemberi adatokat tartalmazó összesítése szerint a közmunkások 87,5 százaléka hátrányos helyzetű településen él, a most ismét bevezetett kedvezmény is főként az ország leszakadó térségeiben élőknek próbál segíteni. Az adatok ugyanakkor azt is megmutatják, mekkorát tévedett a miniszterelnök, amikor a tavasszal a közmunkába bevontak számának megduplázását kínálta fel a legszegényebbeknek. Május 8-án az állami rádióban minden előzetes igényfelmérés nélkül arról beszélt, hogy a kormány akár 200 ezer közfoglalkoztatottnak is munkát tud adni. Azóta egyetlen hónapban sem érte el a százezer főt a közfoglalkoztatottak átlagos száma, bár tagadhatatlan, hogy április óta egy folyamatos lassú növekedés figyelhető meg ezen a területen. Akkor 84 866 közmunkást tartottak nyilván, szeptemberben tízezerrel többet, 94 367 főt. Ez azonban még mindig 8,6 százalékkal kisebb létszám, mint amit egy évvel korábban, 2019 szeptemberében rögzítettek,
vagyis összességében a járvány ellenére zsugorodik a magyar közfoglalkoztatás.

Nem változtak a jellemzői sem: a közmunkások majdnem 60 százaléka nő, 37 százalékuk 50 évnél idősebb és 62 százalékuknak legfeljebb általános iskolai végzettsége van. Változatlanul Szabolcsban, Borsodban és Hajdú-Biharban van a legtöbb közfoglalkoztatott, a létszám utóbbi hónapokban mért lassú növekedése is ezeken a területeken volt megfigyelhető.