hulladék;MOL;koncesszió;

A Mol indulhat a kukakoncesszióért

A legnagyobb hazai cégcsoport vizsgálja az országos hulladékkezelési koncesszió kiírását előkészítő törvényjavaslatot.

A Mol vizsgálja a parlament elé benyújtott törvényjavaslatot – válaszolta az olajcég arra a kérdésünkre, hogy kívánnak-e indulni a kormány minapi módosító csomagjában felvázolt, később kiírandó hulladék-koncessziós pályázaton. A Mol támogatja az Európai Uniónak azt a törekvését, hogy a következő tíz évben jelentősen megnövelje az újrafeldolgozásából származó anyagok felhasználását – fűzték hozzá. Egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, amely ezt a célt szolgálva hatékonyabbá tenné a hazai hulladékgazdálkodás rendszerét. A Mol jelenleg száz-százhúsz ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik. Emellett jelentős mennyiségű külső hulladék kezelésére képes, illetve belépett a műanyagújrahasznosítás területére is. A Molé az egyik legnagyobb hazai hulladékgazdálkodási rendszer, és folyamatosan keresi a bővítési lehetőségeket – fűzték hozzá.

Bár a Mol Magyarország legnagyobb cége, szakértők szerint azért az eddig alapvetően olajjal foglalkozó csoportnak igen nagy falat lenne a hazai hulladékkoncesszió. A kiírás szerint a majdani nyertes lenne felelős a Magyarországon évente keletkező legalább 18 millió tonna hulladék begyűjtéséért, feldolgozásáért, eladásáért vagy elhelyezéséért. (A törvényjavaslat ugyanakkor utal néhány, jellemzően veszteséges feladatra, amit az állam vállalna magára és azt is tisztázza, hogy a koncessziós nyertes esetleges veszteségeit évente közpénzből pótolnák ki. Az irat mindazonáltal – több más mellett – a zömmel önkormányzati tulajdonú hulladékipari eszközök sorsát sem tisztázza.) A hulladékfeldolgozás a Mol négy éve megújított stratégiájában sem kapott kiemelt szerepet. Sőt ebben kifejezetten a műanyaggyártás fokozása szerepel, ami éppenséggel a hulladékhalmok egyik fő forrása. Igaz, azóta vásároltak néhány kisebb külföldi hulladékfeldolgozót.

Mindazonáltal a törvénymódosító indítvány számos pontja utal már kiforrott, a jelenlegitől gyökeresen eltérő hulladékkezelési elképzeléscsomagra. Ez alapján az is kevéssé valószínűsíthető, hogy szűk kormánykörökben ne forogna közszájon már a legesélyesebb nyertes neve is.