Előfizetés

Thürmer Gyula Lukasenkánál járt Minszkben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.27. 20:28

Fotó: Sergey Guneev / AFP / Sputnik
A Munkáspárt elnöke az első magyar politikus, aki meglátogatta a fehérorosz diktátort a tiltakozások kirobbanása óta.
Negyvenperces személyes látogatáson fogadta Aljakszandr Lukasenka a magyar Munkáspárt elnökét, Thürmer Gyulát csütörtökön – vette észre a Telex. Thürmer Gyula az első magyarországi politikus, aki az augusztus 9-i elnökválasztás óta tartó tiltakozási hullámban Fehéroroszországba látogatott. A Munkáspárt vezetője szerint az országban nincs jele a tüntetési hullámnak, a társadalom elégedett azzal a politikával, amit az országot 26 éve irányító Lukasenka képvisel, és látható, hogy a tiltakozások hamarosan teljesen lecsengenek. A látogatásról a Belta állami hírügynökség számolt be. Thürmer Gyula azzal indokolta az elnöki látogatást, hogy a fehérorosz elnök – akivel régóta ismerik egymást – tudomást szerzett arról, hogy a pártelnök épp a Belarusz Állami Egyetemen van.
Thürmer azt nyilatkozta, hogy
„mi, a Munkáspárt úttörőkként tekintünk magunkra, igyekszünk segíteni az országnak.”

Elmondása szerint a találkozón nem volt olyan szerepe, hogy tolmácsolja a magyar kormány üzenetét, nincs arra felhatalmazása, hogy közvetítsen, de amit elmond mindenkinek, az eljuthat a magyar vezetéshez is. Véleménye szerint érdemes meghallgatni, mit mond a minszki vezetés, különösen akkor, amikor „közvetlen kapcsolat nincs”. Thürmer Gyula a párt Facebook-oldalán közölte azt is, hogy „nem mindenkinek tetszik, hogy Belaruszban rendeződik a helyzet, de rendeződik”.
Fehéroroszországban az augusztusi elnökválasztást követően kezdődtek tömeges tüntetések a 26 éve kormányzó Lukasenka lemondását követelve. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett nemrég közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Többmilliós jutalmat ad magának Gyál fideszes polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.27. 19:05

Fotó: Pápai Mihály Facebook-oldala
A kormányrendelet alapján a polgármestereknek a veszélyhelyzetben nincs szükségük a képviselő-testület felhatalmazására.
Bruttó 4 millió 188 ezer forint jutalmat ítélt meg magának Gyál fideszes polgármestere. Pápai Mihály a veszélyhelyzet adta lehetőségével élt, mivel annak alapján a települések vezetői önálló hatáskörben hozhatnak határozatot – írja a Telex.   A nettó 2,785 millió forintos jutalomról a portál írásban és telefonon is érdeklődött Pápai Mihálynál és a polgármesteri hivatalnál, de választ egyelőre nem kaptak arra, hogy mi indokolta, hogy a koronavírus idején többmilliós jutalmat utaljon ki saját magának. A polgármester más személyeknek és intézményeknek is osztott jutalmat. Így például az önkormányzatban és a polgármesteri hivatalban a járulékokkal együtt bruttó 48 millió forintot osztott ki, a városi könyvtár, több bölcsőde és óvoda, illetve a városi egészségügyi központ járulékokkal együtt összesen 98 millió forintot kapott, de jutott a rendőrségnek és az iskoláknak is jutalom.   A Telex azt írja, hogy a rendelet járulékokkal együtt összesen 182 millió forint jutalomról döntött.

Magyar-lengyel vétó: az uniós szerződések jelentik a B-tervet az Európai Bizottság számára

Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.27. 18:37

Fotó: FRANCOIS LENOIR / AFP
Amíg tehát nincs új költségvetési jogszabály, addig a régi számokkal folytatódik tovább az EU működtetése. Ez ugyanakkor a gyakorlatban rendkívül korlátozott forrásokat jelentene a tagállamok számára.
Mindent megfontoltunk és mindent meggondoltunk és kitartunk a nyári álláspontunk mellett – jelentette ki szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő, utalva a csütörtöki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel való találkozóra. A magyar miniszterelnök szerint felelőtlenség a politikai viták és a válságkezelés összekötése, ezt júliusban sikerült is elhárítaniuk, de az Európai Parlament elérte, hogy a német elnökség egybefonja a két témát. Ezzel szerinte tönkretesznek számos európai országot, de Magyarország szerencsére nincs a bajba jutottak között – fogalmazott. – A politikában mindig kéznél van a kalapács és az ék – válaszolta arra a kérdésre, hogy van-e esély a magyar-lengyel kettős szétválasztására. Orbán nagy perspektívát lát a közép-európai államok együttműködésében, a kormányfő szerint a következő tíz év erről a közös újjászületésről fog szólni. Nem akarok kompromisszumot kötni, megoldást akarok, ami nem lehet a multikulti hazai meghonosítása, Magyarország bevándorlóországgá alakítása. Mi nem engedünk a saját kultúránkból – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a magyar pozíció szilárd. Világossá kell tenni szerinte, hogy Soros Györgynek nem lehet befolyása Európában.
Közben Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője a magyar-lengyel vétó kapcsán jelezte: az uniós szerződések jelentik a B-tervet az Európai Bizottság számára. Amíg tehát nincs új költségvetési jogszabály, addig a régi számokkal folytatódik tovább az EU működtetése. Ez ugyanakkor a gyakorlatban rendkívül korlátozott forrásokat jelentene a tagállamok számára.