Előfizetés

Demeter Szilárd kirúgását várja a kormánytól Bajnai Gordon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 10:53
Bajnai Gordon volt miniszterelnök
Fotó: Facebook/Bajnai Gordon
A volt kormányfő szerint, ha az állami tisztviselő ügyében nem lép Orbán Viktor, akkor ő helyette is szégyenkezni fog.
Amennyiben Demeter Szilárd meg hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor az általa szombaton az Origónak adott „nyilatkozatot” (véleménycikket –a szerk.) nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd – írta Bajnai Gordon Orbán Viktornak szánt „nyílt üzenetében” vasárnap a Facebookon. „Ha így lesz, én - sokakkal együtt - Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében. Ne legyen így.” Demeter Szilárd, hivatalos pozíciói szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának „a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős” miniszteri biztosa és a  Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.  Amint azt a Népszava is megírta, Demetert az említett „Európát Soros György gázkamrájának” nevező cikke miatt elítélte már a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az izraeli nagykövetség, és felháborodásának adott hangot Vámos Miklós író is.
„Ha így lesz, én - sokakkal együtt - Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében. Ne legyen így.” – írta a volt kormányfő.  Demeter Szilárd, hivatalos pozíciói szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának „a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős” miniszteri biztosa és a  Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.  Amint azt a Népszava is megírta, Demetert az említett „Európát Soros György gázkamrájának” nevező cikke miatt elítélte már a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az izraeli nagykövetség, és felháborodásának adott hangot Vámos Miklós író is.

Egyre rosszabb és rosszabb a hazai vírusstatisztika: ezek a friss adatok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 09:48
Egyre többen kerülnek kórházba
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
6819 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg.
Vasárnapra 6819 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 211 527-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 156 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 672-re emelkedett – írta a kormányzati tájékoztató oldal. Mind többen kerülnek kórházba: vasárnap reggel 7590 koronavírusos beteget ápoltak egészségügyi intézményben, közülük 657-en voltak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 55 637-en vannak. Az aktív fertőzöttek száma 151 218.
A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.  Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 7697 esetben intézkedett.

Ízléstelen, vállalhatatlan, tankönyvi eset - a Mazsihisz és az izraeli nagykövetség így reagált Demeter Szilárd gázkamrájára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 08:33
Demeter Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Mazsihisz szerint Demeter Szilárd írása a holokauszt relativizálásának iskolapéldája.
Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan – szögezte le a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a honlapján szombat este közzétett nyilatkozatában. – Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt – emélkeztettek, s leszögezték: „Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani.  Demeter Szilárdnak az Origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára – fűzték hozzá reagálásukban.  Amint arról a Népszava is beszámolt, Demeter Szilárd az említett írásában a holokausztot túlélt Soros Györgyöt „a liberális Führerként” emlegette. Az izraeli nagykövetség a Twitteren reagált, mondván: elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célból történő felhasználását, illetve az azzal való visszaélését - úgy ahogy azt a szombaton megjelent véleménycikk tette. A nagykövetség szerint elfogadhatatlan, hogy az emberiség történetének legsúlyosabb bűncselekményét (vagy annak elkövetőit) bárki összekösse bármilyen kortárs vitával.