Előfizetés

Vámos Miklós: Demeter Szilárd takarodjon melegebb égtájakra és addig is fogja be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.28. 17:59

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az író azt írja, megpróbálta "D SZ" ámokfutását megértéssel szemlélni. A jelek szerint ugyanakkor nála is elért egy határt a kultúrharcos.
Mint arról lapunk is beszámolt, egészen döbbenetes írással örvendeztette meg a nyilvánosságot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Demeter Szilárd ebben arról értekezett, hogy Európa Soros György gázkamrája, valamint Soros György a liberális Führer. Nem meglepő, ha ezen kijelentések után sokakban elszakadt valami. Köztük van Vámos Miklós is, aki a Facebookon tette közzé véleményét az esszéről. "Nem szóltam, amikor úgy döntött, álmából felébresztve is jobb novellát ír, mint őt kritizáló szerzők (én még nem tartoztam közébük), cigaretta és kávé nélkül. Rendben, a kóros önbizalom nem bűncselekmény." Szerinte az Origón megjelent írása egyértelműen annak minősíthető.  
"Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be."

- zárta bejegyzését Vámos Miklós.

Demeter Szilárd: Soros György a liberális Führer

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.28. 13:33
Demeter Szilárd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az elsőszámú kultúrharcos pont egy olyan emberrel szemben alkalmazza a náci hasonlatokat, aki túlélte a holokausztot.
Elég erőteljes és alighanem emlékezetes írással jelentkezett Demeter Szilárd az Origón. A kormánypárti portálon megjelent írásában a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója (PIM) Soros Györgyről elmélkedik, méghozzá nem is akárhogyan. Szerinte az üzletember írni tehetségtelen, gondolatrendszere zavaros és inkonzisztens. "Van annyira okos, hogy belássa: nem zseni. Ez lehet a legnagyobb fájdalma." Úgy gondolja, a milliárdos saját halála kapujában saját szobrát faragja.  
"Küldetése: Soros György, az új messiás. Csakhogy hiányzik mögüle a transzcendencia. Soros György istene Soros György, aki Soros György képében leszállott közénk."

Demeter Szilárd szerint egy világméretű sakktáblán tologatja a bábukat, pénzügyi sikereinek titka, hogy tisztességtelenül játszott. Ráadásul a trónjához rajtunk vezet az út. "Európa Soros György gázkamrája." (A magyar származású üzletember túlélte a holokausztot - a szerk.) "A multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni." - fogalmaz Demeter Szilárd.  Ráadásul egy frappánsnak gondolt szójátékot is megenged magának: színre lépnek a "liberárják", aki most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink.
"Mi vagyunk az új zsidók."

- állapítja meg.

Szerinte a kizárás mellett érvelők alacsonyabb rendű „lényeknek" tartanak bennünket. Úgy véli, a Nyugaton a "liberárják" azért harcolnak, hogy senki se lehessen önmaga és bárkit célkeresztbe kerülhet, akiből nem tudnak multikulturális embert faragni.   
"Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai. Semmit nem tanultak a XX. századból."

- vonja le a konzekvenciákat Demeter Szilárd.

Nem ez az első alkalom, hogy a főigazgató meghökkentő dolgokat nyilatkozik. Korábban lapunk is beszámolt arról az interjúról, amelyben azt mondta, álmából felkeltve is jobb novellákat ír, mint azok, akik őt gyalázzák. És nem mellesleg, ha egy irodalmi díjátadóra megy valahová, akkor az autóban az amerikai rapper, Snoop Dog vulgáris nyelvezetű számait bömbölteti. 

Kultúra a karanténban

Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.28. 11:30

Fotó: Népszava
A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk ezen a hasábon.

Szól a rádió

Megjelent a Hogyan lettem Rádiós című könyv, melyben hatvannégy ismert és népszerű rádiós szakember személyes története olvasható arról, hogy ki, miért és hogyan lett rádiós a Bródy Sándor utca 5-7.-ben, a Magyar Rádióban. A könyv főszerkesztője, Orosz József csupán annyit akart, hogy ne tűnjön el nyomtalanul a hangjuk, mert ők azok, akik évtizedek múltán is elkötelezettek maradtak a közszolgálat és a hallgatók iránt. Az online könyvbemutató szereplői: Mélykuti Ilona, Orosz József, Rónai Egon, Rangos Katalin, Sváby András, Szilágyi János. Moderátor: Sándor Erzsi. A Hogyan lettem Rádiós nevű Facebook-oldal, vasárnap 17.00

Márai kiadatlan műve

A Vígszínházból élőben nézhető meg Márai Sándor Hallgatni akartam című műve, melyet az író az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánt, 2013-ig azonban a hagyatékában, kiadatlanul kallódott. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában. Jegyvásárlás: eszinhaz.hu, Előadás kezdete: szombat 19.00

Kötelező versek

Mintegy száz ismert magyar vers hangzik el az Örkény István Színház Anyám tyúkja (1.) – a magyar irodalom kötelező versei című előadásában. Az esten felidézhetjük, hogy mit csinál Edward király, angol király, mihez ne fogjon senki könnyelműen, és mi történik őszi éjjel a galagonyával. Az előadáson többek között elhangzik Csokonai Vitéz Mihály A Reményhez, Kölcsey Ferenc Himnusz, Vörösmarty Mihály A vén cigány és Arany János A walesi bárdok költeményei.   Jegyvásárlás: eszinhaz.hu, Előadás kezdete: vasárnap 19.00