Auschwitz;Soros György;gázkamra;Demeter Szilárd;

Ízléstelen, vállalhatatlan, tankönyvi eset - a Mazsihisz és az izraeli nagykövetség így reagált Demeter Szilárd gázkamrájára

A Mazsihisz szerint Demeter Szilárd írása a holokauszt relativizálásának iskolapéldája.

Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan – szögezte le a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a honlapján szombat este közzétett nyilatkozatában.

– Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt – emélkeztettek, s leszögezték:

„Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani. 

Demeter Szilárdnak az Origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára – fűzték hozzá reagálásukban. 

Amint arról a Népszava is beszámolt, Demeter Szilárd az említett írásában a holokausztot túlélt Soros Györgyöt „a liberális Führerként” emlegette.

Az izraeli nagykövetség a Twitteren reagált, mondván: elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célból történő felhasználását, illetve az azzal való visszaélését - úgy ahogy azt a szombaton megjelent véleménycikk tette. A nagykövetség szerint elfogadhatatlan, hogy az emberiség történetének legsúlyosabb bűncselekményét (vagy annak elkövetőit) bárki összekösse bármilyen kortárs vitával.