Előfizetés

Ízléstelen, vállalhatatlan, tankönyvi eset - a Mazsihisz és az izraeli nagykövetség így reagált Demeter Szilárd gázkamrájára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 08:33
Demeter Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Mazsihisz szerint Demeter Szilárd írása a holokauszt relativizálásának iskolapéldája.
Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan – szögezte le a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a honlapján szombat este közzétett nyilatkozatában. – Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt – emélkeztettek, s leszögezték: „Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani.  Demeter Szilárdnak az Origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára – fűzték hozzá reagálásukban.  Amint arról a Népszava is beszámolt, Demeter Szilárd az említett írásában a holokausztot túlélt Soros Györgyöt „a liberális Führerként” emlegette. Az izraeli nagykövetség a Twitteren reagált, mondván: elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célból történő felhasználását, illetve az azzal való visszaélését - úgy ahogy azt a szombaton megjelent véleménycikk tette. A nagykövetség szerint elfogadhatatlan, hogy az emberiség történetének legsúlyosabb bűncselekményét (vagy annak elkövetőit) bárki összekösse bármilyen kortárs vitával.

Veszélyhelyzet alatt nincs felmondás az egészségügyben

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.11.29. 07:31

Fotó: koronavirus.gov.hu
A kollektív szerződések 2021. január 1-jén mindenhol hatályukat vesztik.
Veszélyhelyzet alatt nincs felmondás - derül ki az új szolgálati jogviszonyról szóló törvény szombaton nyilvánosságra hozott végrehajtási rendeletéből. Különös módon nem a törvény módosításával, csupán egy kormányrendelettel tolták ki az új egészségügyi szolgálati jogviszony megkötésének határidejét három hónappal. A módosítások jó része már ismert, Pintér Sándor belügyminiszter ugyanis pénteken levélben tájékoztatta a politikai pártok vezetőjét és a Magyar Orvosi Kamarát a kormány által elfogadható, korábban tett módosító javaslatokról. A Magyar Rezidens Szövetség gyors elemzése szerint az új munkaszerződéseket 2021. március 1.-éig kell megkötni. Az új bértábla szerinti béreket pedig már januártól a normál fizetési napon folyósítják. a veszélyhelyzet alatt az egészségügyi dolgozó nem mondhat fel. A másodállásokat az új munkaszerződés pillanatától engedélyhez kötik. Ha valaki az állami munkahelye mellett másutt is dolgozna, úgy a megyei kórház, az országos intézetek esetében pedig az országos kórház-főigazgató engedélyét kell kérnie, míg az egyéb egészségügyi intézményekben dolgozóknak szintén a megyei kórházak vezetőinek hozzájárulásra van szüksége. A szakmai szervezetek kérésének megfelelően a kirendelés maximális időtartama (az eddig is lehetséges, bár a COVID-járvány előtt sosem alkalmazott) 44 munkanap lesz, ezt, a Rezidensszövetség javaslatát elfogadva, nem naptári évre, hanem folyamatos 12 hónapra kell számítani. (Így nem lehet valakit év végén, majd következő év elején egybefüggő 2x44 napra kirendelni.) A kirendelés idejére járó magasabb bért, a korábbiakkal ellentétben nem jogszabály rögzíti, hanem az országos kórház-főigazgató dönt róla. A korábbi rendelet-tervezetben még a szülészek- nőgyógyászok számára hagytak volna kiskaput, hogy állami kórházban is elláthatnák a magánbetegeiket, ez a most megjelenő jogszabályban már nem szerepel, az esetleges kivételről később külön jogszabály készül. Szintén nincs szó az új jogszabályban arról sem, hogy a most még személyes közreműködő vagy egyéb vállalkozási formában a kórházakban, szakrendelőben dolgozók 2022 végéig automatikusan dolgozhatnak/ügyelhetnek. (Sok helyen ilyen munkaviszonyban alkalmazzák a hiányszakmákban dolgozókat, így például az aneszteziológusokat, ügyeleti teameket, a műtők személyzetét.) A jövőben az országos-kórházfőigazgató kórházanként engedélyezheti az ilyen formában való munkavégzést, ehhez viszont határidő nem társul, tehát akár később is maradhat az egyedi engedély. A kollektív szerződések 2021. január 1-jén mindenhol hatályukat vesztik. 

Kásler Miklós szerint nem roppan össze az egészségügy

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.28. 17:18

Fotó: Kovács Tamás / MTVA
Facebookon nyugtatja aggódó népét a miniszter, akitől lényegében elvették az egészségügy irányítását, holott az hivatalosan hozzá tartozik.
Ha valamit sokszor elismétlünk, akkor az előbb vagy utóbb igazzá válik.

Talán utóbbi tételmondatban hihetnek a kormányzati kommunikátorok, amikor szinte naponta elismétlik, hogy minden beteget el fognak tudni látni és nem lesz komolyabb probléma. Orbán Viktor pénteken az állami rádióban értekezett arról, hogy a kórházak bírni fogják a nyomást, szombat délután alighanem Kásler Miklóson volt a sor, hogy felmondja a sorvezetőt. Az emberi erőforrások minisztere - akinek kezéből lényegében kivették az egészségügy irányítását - azt írta Facebook-oldalán,  
"a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek....a magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást."

Megítélése szerint a hangsúly azon van, mikor érkezik oltóanyag. Később azt is megmagyarázza, miért szükséges, hogy Pintér Sándor felügyelje az ágazatot: "a jelenlegi rendkívüli helyzetben pedig a kormányzati feladatmegosztás azzal segíti a munkánkat, hogy a járványügyi és egészségszakmai döntések támogatását és szigorú operatív végrehajtását az Operatív Törzs és az egyenruhás testületeink vezetőjeként, a belügyminiszterhez delegálja." Megjegyezte, ez a struktúra és munkamegosztás pedig a járvány első hullámában már látható és érezhető eredményességgel bizonyított. Bejegyzésének végén pedig higgadtságra intett valamennyi véleményformálót, "mindannyiunk közös érdekében. 
Némiképp ellentmond a kormányzat sulykolásnak lapunk értesülése, miszerint több alkalommal is meghibásodtak lélegeztetőgépek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. Az intézmény később elismerte a problémákat, ugyanakkor jelezték, biztonságos a betegek ellátása, mivel hatszor annyi eszköz áll rendelkezésre, mint amennyire szükség van.