Előfizetés

Demeter Szilárd úgymond visszavonta cikkét, és a Facebook-oldalát is törölte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 12:57
Demeter Szilárd
Fotó: Népszava
Miután hazai és nemzetközi botrány robbant ki sorosozó-gázkamrázó írása miatt, a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatója "semmisnek" tekinti a cikket. És bár azt írja, érti, hogy a relativizálás sértő lehet, első mondatával azonnal relativizálja a cikk visszavonását.
"Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm." - jelentette be Demeter Szilárd, hogy kihátrál saját publicisztikájából. Ami nemzetközi botrányt kavart. A Nemzetköz Auschwitz Bizottság alelnöke elítélte Demeter Szilárd antiszemita kirohanását, ahogy az izraeli nagykövetség is, illetve a Mazsihisz, illetve a kormányhoz viszonylag közelálló EMIH is. Nem beszélve a társadalmi felháborodásról.
"Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam." - írta Közleményében a PIM főigazgatója.

Kolozsváron buzdította szavazásra az erdélyi magyarokat Gulyás Gergely

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.29. 12:29
Gulyás Gergely egy régebbi kormányinfón
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Mátyás király szobrától a RMDSZ-nek kampányolva „üzent” az anyaországi miniszter.
Az egy hét múlva tartandó romániai parlamenti választásokon való részvételre buzdított vasárnap reggeli kolozsvári sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter Csoma Botonddal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjelöltjével közösen állt a sajtó elé Kolozsvár főterén, a Mátyás szoborcsoport előtt. Gulyás Gergely fontosnak tartja, hogy a magyar közösség a lehető legerősebb képviselettel rendelkezzék a bukaresti parlamentben.
„Ha az RMDSZ-nek sok képviselője van a törvényhozásban, akkor képes lesz a nemzetiségi ügyekben a magyar nemzetiség érdekeit képviselve fellépni. Ezért fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, minden magyar ember érezze a magáénak a szavazást”

– fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy Kolozs megyében négy évvel ezelőtt alig több mint száz szavazat hiányzott a második magyar képviselői mandátumhoz. Szerinte ez a példa is jelzi, hogy minden szavazat milyen sokat számít.

A vétócsata közepén lemond EP-képviselőségéről Szájer József

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 12:04
Szájer József az EP egyik plenáris ülésén
Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
A fideszes politikus egyetért Orbánék Brüsszellel vívott „küzdelmével” de távozását saját „lelki megterhelésével” magyarázza.
Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője benyújtotta a lemondását európai parlamenti képviselői tisztségéről David Sassoli európai parlamenti elnöknél; a lemondás 2020. december 31-ével hatályos – erről maga a politikus tájékoztatta a Magyar Hírlap nevű kormánypárti napilapot. Mint kiemelte:
„Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom.”

Szájer közleményének magyarázata szerint „egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést” jelent a számára. Márpedig – mint írja – akik a küzdőtéren vannak, azoknak harcra kész állapotban kell lenniük. – Harminc éve szolgálom Magyarországot hivatásos politikusként, ennek túlnyomó részében az európai terepen dolgoztam. Feladataimat igyekeztem lelkiismeretesen ellátni, a magyar emberek, a választóim érdekeit képviselni – írta Szájer József. Hozzáfűzte:
„a jövőben a gyakorlati politikusi tevékenység helyett a távlatosabb, szellemi területen kíván folytatni a rendszerváltoztatáskor megkezdett munkát. A konkrétumokról később ad tájékoztatást”.