Előfizetés

Brüsszeli ügyészség: Szájer véres kézzel menekült, „hátizsákjában kábítószereket találtak”

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.01. 16:49

Fotó: Jean-Christophe VERHAEGEN / Európai Parlament
A Népszava megkeresésére a brüsszeli ügyészség tájékoztatást adott a péntek esti szexpartiról.
A Népszava megkeresésére a brüsszeli ügyészség a következő tájékoztatást adta a péntek esti szexpartiról, amelyen Szájer József fideszes EP-képviselő is részt vett: „2020. november 27-én, pénteken 21 óra 30 perc körül a szomszédok riasztották a rendőrséget a Rue des Pierres környékén található lakásból kiszűrődő zaj és a Covid19 járvánnyal kapcsolatos intézkedések lehetséges megsértése miatt. A lakásban a kiérkező rendőrség mintegy húsz személyt talált. Ellenőrizték a jelenlévők személyazonosságát, közülük kettő, D. O. (1977) és P. B. (1987) diplomáciai mentelmi jogára hivatkozott.” Az ügyészség lapunknak küldött jelentésében olvasható az is: „Egy járókelő jelentette a rendőrségen, hogy látott egy férfit, aki az ereszcsatornán menekült. A férfi keze véres volt, lehetséges, hogy menekülés közben sérült meg. A hátizsákjában kábítószereket találtak. A férfi nem tudta igazolni magát, ezért elkísérték a lakóhelyére, ahol diplomáciai útlevéllel S. J.-ként (1961) azonosította magát.” A rendőrség az összes jelenlévőről jelentést készített a járvánnyal kapcsolatos intézkedések be nem tartása miatt, S.J.-ről külön jelentés készült a kábítószer birtoklással jogszabályok megsértése miatt. Az eljárás folyamatban van, de a büntetőeljárást csak azután lehet megindítani, hogy az illetékes hatóságok felfüggesztik a fent említett személyek diplomáciai vagy parlamenti mentelmi jogát” – olvasható a brüsszeli ügyészség jelentésében.

A fekete péntek után idén is eljött az AdakozóKedd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 15:57

Fotó: REB Images / AFP
A mai napon több mint 60 ország az adományozásra és a jótékonyságra hívja fel a figyelmet.
A mai napon több mint 60 ország az adományozásra és a jótékonyságra hívja fel a figyelmet. Az AdakozóKedd – nemzetközi nevén GivingTuesday – egy globális mozgalom, amelyet a Black Friday ellensúlyozására hívtak életre. Magyarországon idén több mint 50 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez – írja az itthoni kampányt szervező Nonprofit Információs és Oktató Központ közleményében. A csatlakozó szervezetek kreatív ötletekkel igyekeznek a vírushelyzet ellenére is elérni adománygyűjtési céljukat. A Cipősdoboz Akció például 1000 online cipősdobozt szeretne összegyűjteni, a Magyar Hospice Alapítvány pedig okoseszközökre gyűjt, hogy betegeik látogatás nélkül is láthassák szeretteiket. Az AdakozóKedd célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól. A kezdeményezők az embereket a nagy vásárlások időszakában arra szeretnék buzdítani, hogy figyeljenek egymásra, az elesettekre, és adományokkal segítsenek másoknak. Idén ennek különösen nagy jelentősége van az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátás nehéz helyzete miatt. A hivatalos honlapon az adományozók számos különleges célt segíthetnek megvalósítani: többek között a Rosa Parks Alapítvány gyűjt csoportos helyett egyéni különórák tartására, a Zuglói önkormányzat tartós élelmiszert rászorulóknak, a Mentőmotor Alapítvány pedig a COVID feladatokhoz használt autójuk végleges megvásárlására. Az AmCham Alapítvány gyűjtésén keresztül az adományozók segíthetnek az állami gondozásban, nevelőotthonban élő gyerekeknek, hogy megkaphassák a megfelelő oktatáshoz nélkülözhetetlen eszközöket. Emellett ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy szép és biztonságos szobája legyen egy tavaly novemberben született kislánynak. Lénáról 2020 nyarán derült ki, hogy All leukémiája van. Szülei egy szobát szeretnének kialakítani neki, hogy minél sterilebb és szebb környezetben gyógyulhasson. Ehhez kérik az adományozók segítségét. Az adományozók nem csak pénzbeli adománnyal vehetik ki részüket a kezdeményezésből, adományozhatnak már nem használt, de jó állapotban lévő játékokat, ruhákat, felajánlhatnak csak egy csokoládét, és adhatják az idejüket is, önkéntes munkával. Elkezdhetik beszerezni a karácsonyi ajándékokat társadalmi vállalkozásoktól, vagy főzés helyett rendelhetnek ebédet egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató étteremből. A szervezők hangsúlyozták, hogy idén a járvány következtében sokkal többen szorulnak segítségre, az adományok pedig még többet számítanak.  Adakozókeddet a pandémia miatt tavasszal is tartottak. Idén májusban a NIOK által működtetett Adjukossze.hu portálon keresztül a karácsonyi időszakhoz hasonló, több mint 28 millió forintot adott össze 3713 adományozó szolidaritásból a magyarok civil ügyeire a koronavírus hatására.

Szájer József elismerte, hogy jelen volt a pénteki orgián

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 15:48

Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament
A politikus házibulit említett, a belga sajtó viszont illegális szexpartiról írt.
A belga sajtóban ma megjelent egy újsághír egy pénteken megrendezett brüsszeli házibuliról, amelyen jelen voltam – jelentette be Szájer József közleményében.
A Fidesz EP-képviselője azt írta, hogy vasárnap bejelentett lemondásával levonta a személyes és politikai következtetést. 
„Megkövetem a családomat, kollégáimat, a választóimat. Kérem őket, hogy botlásomat, harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék”

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy botlása személyes, azért csak ő tartozik felelősséggel, és kérte, azt ne terjessze ki senki hazájára vagy politikai közösségére.
„A rendőrségi igazoltatás után jeleztem, hogy képviselő vagyok, mert igazolvány nem volt nálam, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, majd hazavittek. Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem. Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom

– közölte a politikus.

A közlemény 16 óra után nem elérhető Szájer József oldalán, de azt az Origo is közölte.     Kedden arról számolt be a belga sajtó, hogy illegális szexpartin ütöttek rajta a rendőrök Brüsszelben péntek éjjel. Az orgián több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is részt vett. A hln.be beszámolója szerint az EP-képviselő az ereszcsatornán lemászva próbált meg elmenekülni, de a rendőrök elfogták. A rendőrség a helyszínen kábítószert is talált. A jelenlévő 25 embert, főleg férfiakat, mind pénzbírsággal sújtották a járványügyi korlátozások megszegése miatt. A belga lap információi szerint a tetten ért EP-képviselő a Fidesz politikusa, aki meglepő módon múlt vasárnap mondott le mandátumáról. Szájer József vasárnap jelentette be, hogy lemond EP-képviselőségéről, a döntését „lelki megterhelésével” magyarázta. Lemondása 2020. december 31-ével hatályos. Döntéséről vasárnap azt írta, hogy az egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot, és az „nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával”. Hozzátette, hogy a mostani vitában egyetért a magyar kormány álláspontjával, azt támogatja. Szájer József a Fidesz alapító tagja, majd a párt országgyűlési képviselője volt, 2004 óta pedig az Európai Parlament képviselője.