Előfizetés

Ujhelyi István Szájer József botrányáról: A rendszer lényege a hazugság

B. V.
Publikálás dátuma
2020.12.01. 19:13

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Az MSZP politikusa a Fidesz vasárnapi posztját osztotta meg újra.
Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője újra megosztotta Facebbok-oldalán a Fidesz posztját, amellyel a kormánypárt köszönetet mondott az akkor frissen lemondott Szájer Józsefnek.
„A rendszer lényege a hazugság. Az értékekről is”

– írta megjegyzésként Ujhelyi István a bejegyzéshez.

A Fidesz vasárnap még úgy emlegette a pártalapítót, mint akinek „döntő szerepe volt abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren”. Ezek a szavak némileg más értelmet nyernek a keddi történtek fényében.
Kedden ugyanis arról számolt be a belga sajtó, hogy illegális szexpartin ütöttek rajta a rendőrök Brüsszelben péntek éjjel. Az orgián több diplomata és egy európai parlamenti képviselő is részt vett. A hln.be beszámolója szerint az EP-képviselő az ereszcsatornán lemászva próbált meg elmenekülni, de a rendőrök elfogták. A rendőrség a helyszínen kábítószert is talált. A jelenlévő 25 embert, főleg férfiakat, mind pénzbírsággal sújtották a járványügyi korlátozások megszegése miatt. A belga lap információi szerint a tetten ért EP-képviselő a Fidesz politikusa, aki meglepő módon múlt vasárnap mondott le mandátumáról. Szájer József vasárnap jelentette be, hogy lemond EP-képviselőségéről, a döntését „lelki megterhelésével” magyarázta. Kedden a politikus közleményben elismerte, hogy részt vett az általa házibuliként emlegetett partin.  A Népszava megkeresésére a brüsszeli ügyészség azt közölte a szexpartiról, hogy egy járókelő jelentette a rendőrségen, hogy látott egy férfit, aki az ereszcsatornán menekült
„A férfi keze véres volt, lehetséges, hogy menekülés közben sérült meg. A hátizsákjában kábítószereket találtak. A férfi nem tudta igazolni magát, ezért elkísérték a lakóhelyére, ahol diplomáciai útlevéllel S. J.-ként (1961) azonosította magát”

– olvasható az ügyészség tájékoztatásában.

Az ügyészég azt is bejelentette, hogy a rendőrség az összes jelenlévőről jelentést készített a járvánnyal kapcsolatos intézkedések be nem tartása miatt, „S.J.”-ről külön jelentés készült a kábítószer birtoklással jogszabályok megsértése miatt. Kora estére a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja is reagált a botrányra. Azt írták, hogy Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott tisztségéről, és az egyedüli helyes döntést hozta meg, amit tudomásul vesznek. 

Megszólalt a Fidesz-KDNP is a Szájer-botránnyal kapcsolatban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.01. 18:24

Fotó: Alexis Haulot / Európai Parlament
A képviselőcsoport szerint a politikus a lemondással az egyedüli helyes döntést hozta meg.
– Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott Európai Parlamenti képviselői tisztségéről – közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a Szájer József körül kialakult botránnyal kapcsolatban. Hozzátették, az egyedüli helyes döntést hozta meg, amit tudomásul vesznek. – Mint ahogy tudomásul vesszük azt is, hogy bocsánatot kért családjától, a politikai közösségétől és a választóktól – fűzték hozzá. Mint ismert, a képviselő részt vett azon a péntek este Brüsszelben megrendezett szexpartin, amit a rendőrség oszlatott fel egy belvárosi épület első emeletén. A 25 fős, főleg férfiakból álló társaságban diplomatákat is azonosítottak, és a helyszínen kábítószert is találtak. Egyelőre nem tudni, hogy több magyar részt vett-e az orgián. 

Brüsszeli ügyészség: Szájer véres kézzel menekült, „hátizsákjában kábítószereket találtak”

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.01. 16:49

Fotó: Jean-Christophe VERHAEGEN / Európai Parlament
A Népszava megkeresésére a brüsszeli ügyészség tájékoztatást adott a péntek esti szexpartiról.
A Népszava megkeresésére a brüsszeli ügyészség a következő tájékoztatást adta a péntek esti szexpartiról, amelyen Szájer József fideszes EP-képviselő is részt vett: „2020. november 27-én, pénteken 21 óra 30 perc körül a szomszédok riasztották a rendőrséget a Rue des Pierres környékén található lakásból kiszűrődő zaj és a Covid19 járvánnyal kapcsolatos intézkedések lehetséges megsértése miatt. A lakásban a kiérkező rendőrség mintegy húsz személyt talált. Ellenőrizték a jelenlévők személyazonosságát, közülük kettő, D. O. (1977) és P. B. (1987) diplomáciai mentelmi jogára hivatkozott.” Az ügyészség lapunknak küldött jelentésében olvasható az is: „Egy járókelő jelentette a rendőrségen, hogy látott egy férfit, aki az ereszcsatornán menekült. A férfi keze véres volt, lehetséges, hogy menekülés közben sérült meg. A hátizsákjában kábítószereket találtak. A férfi nem tudta igazolni magát, ezért elkísérték a lakóhelyére, ahol diplomáciai útlevéllel S. J.-ként (1961) azonosította magát.” A rendőrség az összes jelenlévőről jelentést készített a járvánnyal kapcsolatos intézkedések be nem tartása miatt, S.J.-ről külön jelentés készült a kábítószer birtoklással jogszabályok megsértése miatt. Az eljárás folyamatban van, de a büntetőeljárást csak azután lehet megindítani, hogy az illetékes hatóságok felfüggesztik a fent említett személyek diplomáciai vagy parlamenti mentelmi jogát” – olvasható a brüsszeli ügyészség jelentésében.