Előfizetés

Deutsch Tamás szerint a Szájer-ügy árt a Fidesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 17:36

Fotó: Michel Christen / Európai Parlament
Állítja, pártja senkinek a hálószobájában nem akar kutakodni.
A kormánypárti EP-képviselő szerint Szájer József az egyedüli helyes döntést hozta meg, amikor lemondott a mandátumáról. A politikus az ATV híradójának azt mondta, a lépést tudomásul vették. 
„Ez egy botrány, nyilvánvaló, hogy ez árt annak a politikai közösségnek, amely politikai közösségnek az illető részese. Szívből jövő volt Szájer József nyilatkozatában az a rész, hogy személyes volt az ő hibája. Neki kell ezért a felelősséget vállalni. Azt mondta, hogy ne akarja ezt senki az ő politikai közösségére vagy a magyarok széles körébe kiterjeszteni. De ilyenkor így működik, hogy a politikai ellenfeleink ki akarják terjeszteni a politikai botrány hullámait Szájer József személyén túl. Ilyenkor higgadtan, nyugodtan végig kell hallgatni a kárörvendő hullámot”

– fogalmazott a csatorna munkatársának Deutsch Tamás.

Ugyanakkor állítása szerint ma Magyarországon a Fidesz az a párt, aki nem akar senki hálószobájában kutakodni, a baloldal pedig a saját ideológiáját rá akarja erőltetni. Kapott kérdést azzal kapcsolatban is, hogy a Néppártban aláírásgyűjtés indult a kizárására. Ezzel kapcsolatban azt emlegette fel, hogy amikor a párt elnöke nácizta Orbán Viktort, akkor senki sem indított ilyen akciót. A kezdeményezést „agresszív és képtelen” fellépésnek titulálta. Szerinte politikai büntetést akarnak vele szemben megfogalmazni azért, mert szabadon kifejezte a véleményét. Ez ugyanannak a tervezett eljárásnak a logikáját mutatja meg, amit jogállamisági mechanizmusnak akarnak hívni – értékelte a lépést. Jelezte, ő személyt nem támadott, csak egy gondolkozásmódot minősített. Véleménye mellett pedig továbbra is kitart.

Installációval tiltakozott Demeter Szilárd és gázkamrázós írása ellen több művész és kutató

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 17:33

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Versek felolvasásával demonstráltak.
A Duna-parti holokauszt emlékműre utalva cipőket helyezett ki szerda délután a Demeter Szilárd által vezetett intézmény elé több tüntető az aHang szervezésében. A tiltakozó kutatók és művészek ennek keretében – maszkban és távolságot tartva – verseket olvastak fel, hogy így tüntessenek a főigazgató holokauszt-relativizáló írása ellen. 
Egy biztos: mint ahogy lapunk beszámolt, Demeter Szilárd magától nem mond le, a kormány pedig nem kívánja elmozdítani.

Vigyázzon, ónos eső miatt adtak ki riasztást!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 17:10

Fotó: Shutterstock
Mutatjuk, melyik a megyékben kell nagyon óvatosnak lenni.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint a nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott jellemzően lepel-4 cm hóréteg alakulhat ki, de a hegyvidéki területeken (Írott-kő, Soproni-hegység) ennél több is hullhat. A legnyugatabbi tájakat leszámítva a hóréteg holnap már olvadhat. A Dunántúl többi részén azonban a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell. 
Kiemelten Zala megyében, Vas és Győr-Moson-Sopron megyék keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat.

A csapadék halmazállapota csütörtök napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett. A keleti, délkeleti szél több helyen megélénkül, főként a középső országrészben meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de északkeleten kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között várható, de a nyugati határvidéken csak -1, +1 fok körül valószínű.
Pénteken hosszabb-rövidebb napos időszakok főleg a Tiszántúlon lehetnek, másutt inkább közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Hajnalban főként nyugaton, délnyugaton kialakulhatnak ködfoltok. A déli órákig elsősorban a nyugati és a középső országrészben várható szórványosan eső, hajnalban, reggel néhol még fagyott eső, ónos eső is előfordul. Délutántól számottevő csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön, illetve a Dél-Alföldön időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet Általában 3 és 8 fok között alakul, de délkeleten néhol 9, 11 fokot is mérhetnek.