Előfizetés

Már végzett is a mintagyűjtéssel a Holdon a kínai űrszonda (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 14:05

Fotó: cnsa.gov.cn
Azt egyelőre nem tudni, hogy a tervezettnél hamarabb végrehajtott küldetés során sikerült-e a tervezett mennyiségű kőzet- és talajmintát begyűjtenie.
A tervezettnél több mint egy nappal hamarabb végzett a kőzet- és talajminták begyűjtésével a Holdon a Csang'o-5 kínai űrszonda – közölte csütörtökön a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).
Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda kedden érkezett az égitestre, hogy kőzetmintákat gyűjtsön az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagykiterjedésű lávamezőn. A minták segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.
Az űrszonda leszálló egysége először előkészítő munkákat végzett, kinyitotta napelemes szárnyait. A talajba fúrva is gyűjtött kőzetet, hosszú mechanikus karjával pedig a felszínről is.
A gyűjtési művelet 19 óra munka után befejeződött – közölte a CNSA. Arról nem közöltek információt, milyen mennyiségű mintáról van szó, az eredeti tervek szerint két kilogramm volt a cél. Kína eredeti számításai szerint mintegy két napba telt volna a mintagyűjtés, a teljes misszió pedig 23 napba.
Befejezve feladatát, Csang'o-5 elhagyja a Hold felszínét, felemelkedik és dokkol a jelenleg a Hold körül keringő rakétán. A minták ezután a modul fedélzetén lévő kapszulába kerülnek, amely leszállítja azokat a Földre.
Kína először 2013-ban landolt a Holdon. 2019 januárjában pedig a Csang'o-4 a Föld kísérőjének távoleső oldalán landolt, elsőként a nemzetek közül. A 8,2 kilogramm súlyú Csang'o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda. 
Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Holdról. Korábban a Szovjetuniónak három robotizált, az Egyesült Államoknak pedig hat, legénységes misszió során sikerült mintákat hozni a Holdról. Az amerikai Apollo-missziók mintegy 380 kilogramm, a Szovjetunió mintegy 300 gramm holdkőzetet hozott a Földre.

Többen halnak meg szájüregi daganatban, mint közúti balesetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 13:30

Fotó: Gál Bettina, Major Bálint / Semmelweis Egyetem
A betegség, amelyet a dohányzáson és az alkoholizmuson túl egyre gyakrabban a HPV okoz, súlyossá válása évenkénti szűréssel megelőzhető.
Európában az első, a világon pedig lakosságarányosan a harmadik Magyarország a szájüregi daganatok gyakoriságágát tekintve: hazánkban évente mintegy 1500-an halnak meg a betegség következtében, amelynek hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a humán papilloma vírus (HPV) is állhat – közölte a Semmelweis Egyetem honlapján.
Az ajak, a szájüreg és a garat rosszindulatú megbetegedései a szájüregi daganatok, amelyeknek száma valamelyest csökkenő tendenciát mutat: míg 2005-ben 3400, 2018-ban 3200 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy az évenkénti halálos áldozat több mint a duplája a közlekedési balesetben elhunytak számának – idézik Mensch Károly, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszékének egyetemi tanársegédjét.
A szakorvos szerint a szájüregi daganatos megbetegedések száma nem mérséklődik olyan ütemben, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás, aminek oka a HPV. A férfiaknál és a nőknél is már 40 éves kor előtt is előfordul a betegség, amit a megváltozott szexuális szokások, például az orális szex elterjedése okoz. Ezért is különösen fontos hogy a fiúknál is bevezetik a HPV elleni védőoltást, ami pozitív hozadékkal járhat a szájüregi daganatok területén. 
A HPV okozta szájüregi daganatra figyelmeztethet a sokáig fennálló rekedtség, a nyelési nehézség, a vér felköhögése, illetve az elhúzódó nyaki duzzanat, de a szájüregben lévő, hetekig vérző apró seb is gyanúra adhat okot.
A legtöbb szájüregi daganatos betegség súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel, amely az állami fogászati rendelőkben díjmentes, és minden új páciensnél, illetve az évenkénti vizsgálatok esetén is elvégzi a szakember. Hagyományos fogorvosi vizsgálatnál mindig ellenőrzik az ajkakat, a szájüreg és szájgarat nyálkahártyáját. 
A szűrés miatt azoknak is érdemes évente elmenniük fogorvoshoz, akiknek már nincs saját foguk és protézist hordanak. A daganat ugyanis nem a fogakat, hanem a nyálkahártyát támadja meg.
A rákos elburjánzás a csontban, az erekben, valamint a nyaki nyirokcsomóban is feltűnhet.

Áttét esetén az ötéves túlélés esélye 25-40 százalék, míg a kis kiterjedésű, áttét nélküli daganatoknál 75-80 százalék. Éppen ezért egyetlen év is nagy jelentőséggel bír a szájüregi daganatok felismerésekor – hívta fel a figyelmet Mensch Károly. 
A szakorvos hozzátette: a szájüregi daganatokkal kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy a rizikócsoportba tartozó betegek zöme az orvoshoz nem járó, 60 év feletti, rosszabb szociális helyzetben lévő, dohányzó és alkoholt fogyasztó férfiak közül kerül ki. Az egyre több fiatalabb, káros szenvedélyektől mentes, jó szociális helyzetű és szájhigiéniájú betegnél előforduló szájüregi daganat leggyakoribb oka a HPV-fertőzés.

Megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés

Varga Péter
Publikálás dátuma
2020.12.03. 12:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az év kezdete óta már kilencen meghaltak, pedig a tragédia könnyen megelőzhető lenne. A CO érzékelők listáját a napokban frissítette a katasztrófavédelem, de még mindig sok az olyan eszköz, amelyik nem felel meg az előírásoknak, ezért élet­veszélyes a használatuk.
A fűtési szezonban nem csak a tűzesetek, a szén-monoxid mérgezéses esetek száma is megnő. Az otthoni kockázatok közül az egyik legveszélyesebb ennek a színtelen, szagtalan, a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezett gáznak a jelenléte, ami súlyosabb esetben halált is okozhat. Pedig a tragédia könnyen megelőzhető lenne, ráadásul nem is túl drágán. Egy egyszerű szén-monoxid érzékelőt már pár ezer forintért meg lehet vásárolni. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ez évben is bevizsgálta a háztartási szén-monoxid-érzékelő készülékeket és honlapján közzétette a megfelelő és nem megfelelő szerkezetek listáját. A megvételre ajánlottak között 29, a nem megfelelőek esetében 32 szerkezet található jelenleg (ezeket ki is vonták a foraglomból), érdemes tehát alaposan utánanézni, melyiket vegye, aki ilyennel szerelné fel otthonát. Az ezekről kapcsolatos tudnivalókról Mukics Dániel tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét kérdeztük. Elmondta, hogy ahol nyílt égésterű eszközzel fűtenek, vagy melegítik a vizet, ott ezek az eszközök a szoba levegőjét használják az égéshez. Miután sokan a fűtési költségek csökkentése érdekében jól szigetelő új ablakokat és ajtókat szerelnek be, ennek köszönhetően a helységben nincs levegőutánpótlás, így a berendezés sem jut elég levegőhöz. Emiatt tökéletlen égés alakul ki és másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jön létre. A leggyakoribb ok mindig a levegő-utánpótlás hiánya. Nem csak a gázzal működő berendezések okozhatnak tehát szén-monoxid-mérgezést, a kandallóval, cserépkályhával, olajkályhával, konvektorral, vegyes tüzelésű kazánnal fűtők, nyílt égésterű vízmelegítők is forrásai lehetnek a mérgező gáznak.  Az érzékelők forgalomba hozatala az uniós szabványoknak való megfelelés alapján történik – mondta Mukics Dániel. A közösségi szabályok szerint, ha az Unió bármely országában engedélyezték a terméket, az automatikusan itthon is forgalomba hozható. A hazai piacfelügyeleti hatósági ellenőrzéseket a katasztrófavédelem végzi. Ha az Európai Gazdasági Térségen belül egy terméket valamelyik tagországban jogszerűen forgalomba hoznak, az előzetes vizsgálatok nélkül Magyarországon is jogszerűen forgalmazható.
Arról, hogy az országba érkező áruk, köztük a szén-monoxid-érzékelő készülékek egyáltalán milyen feltételekkel kerülhetnek a kiskereskedelmi forgalomba, Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szóvivője beszélt lapunknak. A közismert CE-jelölés mutatja, hogy egy adott termék megfelel-e az EU minőségi előírásainak. Több különböző szabvány ad iránymutatást arra, hogy az adott termékkörben milyen eljárásrend szerint kell megfelelőnek lennie az árunak ahhoz, hogy ezt a jelzést használhassa a gyártó. Ezután már a boltokba kerülhet, és ha nem merül fel probléma vele kapcsolatban, vagy a hatóság szúrópróbaszerű vizsgálata nem deríti ki róla, hogy nem megfelelő a minősége, akkor minden további nélkül árusítható. A Fogyasztóvédelmi Hatóságnak minden évben van ellenőrzési terve, az évnek ebben e szakaszában vizsgálhatják a szén-monoxid-mérő készülékeket, vagy éppen a karácsonyfaégőket. Természetesen nem tudják mindegyiket megvizsgálni, olyan nagy az országba belépő áru mennyisége. Az EU pontosan ezért hozta létre az eljárásrendjét, amely hazánkban is érvényes. Ha a rossz készülék balesetet okoz, akkor a gyártó felelőssége is felmerül, sajnos utólag lehet, hogy már nem sokat ér, de ha ott a CE-jelölés, akkora vásárlónak vélelmeznie kell, hogy a dokumentációja alapján az adott szabványnak megfelel a termék.

Infó:

Az érzékelők pozitív és negatív listája: https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Megelőző lépések

- Mindegy, hogy mivel fűtünk, évente egyszer szakemberrel ellenőriztessük az otthonunkban lévő vízmelegítőket, fűtőeszközöket. - Minden esetben biztosítsuk a nyílt lánggal égő berendezések esetében a levegő utánpótlását. Az új műanyag nyílászárókba úgynevezett résszellőzőt kell szereltetni. - Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével a (https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu) oldalon az ügyfélszolgálat linken. - A szén-monoxid-mérgezéses esetek fele a fürdőszobákban történik, mert azok légtere kicsi, egy nyílt égésterű vízmelegítő pedig gyorsan elhasználja a levegőt. A szellőzőrácsot soha ne takarjuk le, vagy szüntessük meg. - Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. - Az érzékelőket mindig fejmagasságban helyezzük el a nyílt lánggal működő eszköztől mintegy másfél méteres távolságra. Minden szén-monoxid-érzékelőnek van egy szavatossági ideje, amin túl már nem nyújt biztonságot.  

Az idén már kilencen haltak meg

Idén már 767 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt. 287 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést, kilenc emberen már nem lehetett segíteni. A tűzoltók minden olyan riasztás helyszínére kivonulnak, ahol felmerülhet a mérgező gáz jelenléte. Ha a mérések igazolják a mérgező gáz jelenlétét, az ott élőket biztonságos helyre kísérik. A tűzoltók értesítik a kéményseprőket is, akik 24 órán belül helyszíni ellenőrzést végeznek. Gázüzemű fűtés, vagy gázos vízmelegítő esetén a tűzoltók a szolgáltató szakembereit is értesítik.