Oktatás;táppénz;tanárok;

2020-12-05 06:20:00

A szakszervezetek szerint becsapták a tanárokat

Az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek hozzájuk a jelzések az alacsonyabb összegű utalásokról.

Bár a kormány korábban 100 százalékos táppénzt ígért azoknak a pedagógusoknak, akik koronavírus-fertőzés miatt esnek ki a munkából, sokan továbbra is csak bérük 60 százalékát kapják meg – hívta fel a figyelmet pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A szakszervezethez az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek a jelzések az alacsonyabb összegű utalásokról.

– Olyan kollégák is vannak köztük, akik már rég egyedüli keresők, mert sok háztartás él egyetlen fizetésből – írták, hozzátéve: a kormány szerintük megint hazudott a tanároknak.

Ugyanakkor arra is rámutattak: a kabinetnek az egészségügyi törvény alapján is kötelessége lenne kifizetni a járványügyi intézkedések miatt kiesett jövedelmet. Erre csütörtökön nyílt levélben is felhívták a döntéshozók figyelmét.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter múlt héten beszélt arról, hogy minden iskolában dolgozó pedagógusnál azt kell vélelmezni, hogy ha koronavírusos lett, a fertőzést az iskolában kapta meg. Ezzel szemben – mint arról a Népszava csütörtökön beszámolt – a Mezőkövesdi Tankerületi Központ tájékoztató leveléből az derült ki, nem tartják „életszerűnek”, ha egy tanár a munkahelyén kapta el a vírust. Cikkünk megjelenése után Gál János tankerületi vezető azt írta: a levél tartalmát a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról vették át.

– Továbbra is arra várunk, hogy a kormány dolgozza ki a 100 százalékos táppénz automatikus odaítélésének jogi hátterét – nyilatkozta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás azt is elmondta, Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken egy, a táppénzszabályokat részletező levelet küldött az iskolaigazgatónak, amiben viszont semmi érdemi intézkedés nincs: továbbra is egy bürokratikus eljárásban kell bizonyítani, a karanténba került pedagógus valóban az iskolában betegedett-e meg. Amíg erről nincs döntés, addig 40 százalékkal alacsonyabb fizetéssel kell beérniük.