Előfizetés

Majdnem 80 millió menekült a világban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.12.10. 07:30

Fotó: ASHRAF SHAZLY / AFP
Bár a 2020-as év még nem zárult le, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) előzetes jelentésében máris tragikus képet festett a menekülthelyzetről a világban.
A szervezet szerint az év közepén összesen 79,5 millió lehetett a lakóhelyéről üldözés, fegyveres konfliktus, vagy emberi jogsértések miatt elmenekült személyek száma. A hazájukon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeké 45,7 millió volt, míg 29,6 millióan menekültek külföldre és 4,2 millió volt a menedékkérők száma, vagyis azoké, akik külföldön várnak menedékkérelmük elbírálására, s nemzetközi védelemben részesülnek. Hogy a helyzet milyen drámai mértékben rosszabbodott az elmúlt években, jelzi, 2018-ban még 70,8 millió menekültről számolt be az UNHCR. A szervezet idén szeptemberben megjelent dokumentuma pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen a gyermekek helyzete tragikus, s amennyiben a nemzetközi közösség nem tesz azonnali és bátor lépéseket, hogy ellensúlyozza a koronavírus járványnak a menekültek oktatását sújtó katasztrofális hatásait, a világ legkiszolgáltatottabb közösségeiben élő menekült fiatalok millióinak a tanulása az eddigieknél is súlyosabb veszélybe kerül. Mit sem javult a helyzet azután, hogy márciusban, a járvány hatására globális tűzszünetre szólított fel António Guterres ENSZ-főtitkár. A konfliktuszónákban tovább ropognak a fegyverek, folytatódott az öldöklés Szíriában, Jemenben, Szomáliában és egy sor országban, így a menekültek száma is folyamatosan emelkedett. Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa rámutatott, hogy az eltelt tíz év alatt megkétszereződött a lakóhelyük elhagyására kényszerített személyek száma. Hozzátette, ha nem állnak le a háborúk, újabb drámai rekordokra készülhetnek fel. Ráadásul a járvány is nagy veszélyt jelent mindazokra, akik kénytelenek voltak elmenekülni lakóhelyükről, a Covid-19 hatására még rosszabbá váltak amúgy is siralmas életkörülményeik. A jelentés szerint az év első felében 822 600-an tértek vissza lakóhelyükre, ugyanakkor 22 százalékkal kevesebben mehettek haza, mint 2019-ben, az év azonos időszakában. Nem ismert a hontalanok pontos száma, de 79 ország összesen 4,2 millió ilyen személyről számolt be. Ennél azonban jóval többen lehetnek. 

Nem remegett meg a lengyel kormány, Kaczynski a helyén marad

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.10. 07:24

Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP/NurPhoto
A lengyel miniszterelnök-helyettest célzó bizalmatlansági indítvány az ellenzéki Polgári Platform frakciójának kezdeményezésére került a szejm elé.
Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettestől nem vonta meg a bizalmat a 450 tagú parlament: a szerda éjjeli ülésen 232-en (a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) tagjai, továbbá egy ellenzéki képviselő) szavaztak neki bizalmat, és 216-an menesztették volna posztjáról. A bizalmatlansági indítvány az ellenzéki Polgári Platform (KO) frakciójának kezdeményezésére került a szejm elé azzal vádolva a kormányfőhelyettest, hogy megosztja a társadalmat és felelős a túlzott rendőri fellépésért az abortusztörvény szigorítása ellen tüntetőkkel szemben. A 71 éves Kaczynski - aki évekkel korábban kormányfő is volt - októberben lett miniszterelnök-helyettes. A belügy-, az igazságügy és a védelmi minisztérium tartozik felügyelete alá.

Inog Bibi hátországa

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.12.10. 07:00

Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
Ha a kormány december 23-ig nem fogad el költségvetést, akkor a kneszet automatikusan feloszlik és két éven belül negyedjére rendeznek előrehozott választást Izraelben.
Szakad a Likud, Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyetlen párton belüli riválisa, Gideon Szá’ár kedden este jelentette be, hogy kilép a Likudból, új pártot alakít és versenybe száll a miniszterelnöki posztért is a következő választásokon. Ez a választás pedig vészesen körvonalazódik. Múlt szerdán a kneszet első olvasatban elfogadta a saját feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot. A folyamat ugyan még nyitott, a javaslat pillanatnyilag a házbizottság előtt van, de ha a kormány december 23-ig nem fogad el költségvetést, akkor a kneszet automatikusan feloszlik és két éven belül negyedjére rendeznek előrehozott választást Izraelben, vélhetően jövő márciusban. Ezt az áldatlan helyzetet az idézte elő, hogy a költségvetés kapcsán augusztus óta nyílt szembenállás van a koronavírus járvány miatt válságkezelőként összeállt nemzeti egységkormányon belül. Az ellenzéki Kék-Fehér szövetségből kilépett és Netanjahuval szövetkezett Beni Gánc volt vezérkari főnök, jelenlegi védelmi miniszter és alternatív kormányfő, akinek a koalíciós megállapodás szerint 2022-ben át kellene vennie a soros miniszterelnökséget, úgy érzi, Netanjahu átverte őt. A koalíciós megállapodás szerint két éves költségvetést kellene elfogadni. Gánc ragaszkodik is ehhez, Netanjahu viszont ahhoz, hogy csakis az idei, 2020-as büdzsét fogadja el most a törvényhozás. És nem véletlenül. Amennyiben nincs két éves költségvetés, Netanjahunak lehetősége lesz arra, hogy ha addig nem megy át a 2021-es költségvetés, akkor jövő júniusra új választásokat kezdeményezzen, és ne adja át a kormányzást megállapodás szerint, két év leteltével Gáncnak. Az Izraelben csak Bibiként emlegetett politikus így ügyvivő miniszterelnökként helyén maradhatna míg az új kabinet fel nem áll. Az izraeli politikai erőviszonyok közepette ez azonban továbbra sem ígérkezik gyors folyamatnak, Bibi pedig akárcsak az előző három előrehozott választást felölelő közel másfél évben, ügyvivőként maradhat a kormány élén. Politikai ellenfelei szerint Bibi miniszterelnökségét többek között folyamatban lévő korrupciós büntetőügye eltusolására akarja felhasználni. Erről beszélt Likudból kilépő Gideon Szá’ár is, állítva, hogy a Likud mára „a miniszterelnök érdekeit szolgáló eszközzé vált, beleértve a jogi csatáját is”, ezért kaptak új lendületet a Netanjahu lemondását követelő tüntetések is. Szá’ár kiválásával Likud és jobboldali blokk elvesztette többségét a Kneszetben. Ugyanakkor adottá vált a lehetőség az előrehozott voksolás elkerülésére, ha összeáll egy új többség. Netanjahu az első izraeli kormányfő, akinek hivatali ideje alatt kellett bíróság elé állnia. Az ötödik kormányát vezető Likud vezér ellen három korrupciós ügyben emelt vádat Áviháj Mandelblit főügyész, vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt.