Előfizetés

Tőzsdére kerül az ivóvíz, ami aszályt, migrációt, háborúkat vetít előre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.09. 19:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Világszerte vízbankok alakulnak, apadnak a nagy folyók.
Ezen a héten az ivóvíz csatlakozni fog a kőolajhoz, a rézhez, a szójához és egyéb nyersanyagokhoz az amerikai árutőzsdéken, ami félreérthetetlen jelzés arra vonatkozóan, hogy ivóvíz-szűkösségi problémák küszöbére érünk – írja a Privátbankár.hu. Világszerte vízbankok alakulnak, és a lap felidézi, hogy idén szeptemberben az Egyesült Államokban már bejelentették a víz első határidős ügyleteit, a hatalmas ország nyugati partján pusztító tűzvészek, az aszály miatt. A határidős ügyletek lényege, hogy a nagy vízfogyasztók, például a mandulatermelők és az elektromos közművek számára fedezetként szolgáljanak a vízár-ingadozásokkal szemben, emellett a szűkösség mérése szempontjából is fontosak.
Az ENSZ alig két hete figyelmeztetett arra, hogy az ivóvízhiány már napjainkban 3 milliárd embert érint, s az elmúlt két évtizedben az egy főre jutó elérhető ivóvíz mennyisége ötödével zuhant.

Nagy bajban van az egyiptomi Nílus is
Fotó: Shutterstock
Drasztikus víztartalék-csökkenésről érkezett jelentés a hetekben Törökországból, Délkelet-Ázsiából arról, hogy a 4 ezer kilométeres Mekong folyam haldoklik.  Kínában él a világ lakosságának 20 százaléka, de az édesvizeinek csupán 7 százalékával rendelkezik. Peking felszíni vizeinek 40 százaléka eközben már olyannyira elszennyeződött, hogy még mezőgazdasági vagy ipari használatra sem alkalmas.  Tovább tetézi a problémát, hogy a világ ivóvíz-készletének 60 százaléka kilenc, ritkán lakott ország területén található. Kanada például a Föld teljes édesvíz-készletének 25 százalékát birtokolja. Egyiptomban a Nílus biztosítja az ország édesvíz-felhasználásának 97 százalékát. De a folyót egyre inkább elszennyezik a kezeletlen mezőgazdasági és települési szennyvizek, és ez kimagasló számú ember halálát okozzák. Az ENSZ már 2025-re kritikus vízhiányt jelez előre. A portál szakértők nyomán megjegyzi: 
„A túlnépesedett emberiség által előidézett ökológiai pusztítás és klímaváltozás hozzájárul a sivatagosodás terjedéséhez és az egyre gyakoribbá váló rendkívüli időjárási eseményekhez. Az ezekkel járó édesvíz- és élelmiszerhiány elvezet a népesség elvándorlásához, illetve a szűkös erőforrásokért vívott egyre hevesebb küzdelmekhez.”

Uniós cselekvési terv készült a terrorizmus ellen

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.09. 17:27
A november 2-i bécsi terrortámadást sem tudták megakadályozni a hatóságok
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Azokat a területeket erősítenék, ahol gyengébb a tagállami kapacitás.
Új terrorizmusellenes cselekvési tervet fogadott el az Európai Bizottság szerdán. A brüsszeli testület stratégiájának célja, hogy támogassa az uniós tagállamokat az esetleges terrorfenyegetések hatékonyabb megelőzésében és az azokra való regálásban. Ylva Johansson belügyekért felelős biztos szerint az EU öt olyan területen tudja megerősíteni a terrorizmus elleni védekezést, ahol a tagállami kapacitás gyengébbnek bizonyulna:
„a terrorista tartalommal bíró online felületek ellenőrzésében, a nagy méretű, összetett adatállományok hatékony szakértői elemzésben, a rendvédelmi szervek közötti nagyobb mértékű információcserében, a kutatás és innováció területen, valamint az Európai Unió külső határainak védelmében”.

Ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: az unió területére belépőket, megfelelő adatbázis segítségével rendszeresen ellenőrizni kell. Felhívta a figyelmet viszont, hogy a menedékkérők illegális visszatérítését a tagállamokban szigorúan ki fogják vizsgálni. Johansson arra is kitért, hogy a terrorizmus elleni fellépés titkosított információkat tartalmazó online felületeken történő nyomozást is igénybe vehet, az EU-nak a tagállamokkal együtt kell kialakítania a titkosított üzenetekhez való hozzáférés jogalapjait.  Margarítisz Szkínász az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a cselekvési tervet bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: az uniónak meg kell védeni az európai értékeket. Mint mondta, az európai életmód nem lehet választás kérdése. 
„Nyitott társadalomként befogadunk mindenkit, aki elfogadja társadalmunk értekéit, viszont fel kell lépnünk azok ellen, akik ezeket fenyegetik”

– fogalmazott Szkínász.

Véleménye szerint, a terrorizmus elleni többdimenziós harcban a sérülékeny emberek radikalizálódását kell elősorban megakadályozni, integrációs programok segítségével.
Az uniós biztosok a stratégia egyik legfontosabb elemeként minősítették az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés intézménye, az Europol mandátumának megerősítését.

Fegyveres támadást tervezett egy fiatal fiú Tulában

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.09. 16:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy másik fiatal egy szeptemberi tanévnyitón akart csaknem száz embert megölni, a bíróság elrendelte pszichiátriai kényszerkezelését.
Megakadályozta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), hogy egy 18 éves fiatal fegyveres támadást hajtson végre egy tulai iskola ellen. A szervezet szerdai közleménye szerint a fiútól egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert és iskola elleni támadásokra vonatkozó anyagokat foglaltak le. Az ügyben eljárás indult, egyelőre tiltott fegyvertartás címén, a tervezett merénylet minősítése későbbre várható.      Krasznojarszkban egy bíróság szerdán elrendelte egy őrizetben lévő fiatal pszichiátriai kényszerkezelését. A Krasznojraszki terület Minuszinszk településéről származó fiút szeptemberben vette őrizetbe az FSZB, azzal a gyanúval, hogy iskolai tanévnyitó ünnepségen támadásra készült. Az akkori, a készülő pokolgépes támadás helyszínének megnevezését kerülő beszámoló szerint mintegy száz embert szándékozott megölni.
Szeptember elején az FSZB összesen 13 olyan fiatalt fogott el, aki tanintézmények, forgalmas helyszínek és rendvédelmi szervek épületei ellen készült fegyveres támadások sorozatát végrehajtani Oroszország több régiójában.

A szolgálat nem ismertette akkor az őrizetbe vettek korát és indítékait sem, csak annyit, hogy tizenegyen közülük egy zárt közösségimédia-csoport tagjai. A tömeggyilkosságokat a gyanúsítottak robbanószerkezetekkel, gyújtókeverékekkel, valamint lő- és hidegfegyverekkel készültek végrehajtani. Az interneten hasonló támadások elkövetésére buzdítottak másokat is.
A gyanúsítottaktól lefoglaltak négy, roncsoló elemekkel megtöltött, házi készítésű pokolgépet, ilyenek elkészítéséhez szükséges anyagokat és útmutatásokat, valamint támadási terveket tartalmazó naplókat, kommunikációs eszközöket és fegyvereket.

Orosz hírügynökségek szerint az FSZB ezt megelőzően csak idén nyolc, iskolák elleni támadást hiúsított meg, Kosztromában, Sznyezsinszkben, Szaratovban, Kercsben, Szahalin szigetén, Krasznojarszkban, Tyumeny megyében és Volgográdban. Valamennyi gyanúsított fiatalabb volt 20 évesnél.