ukrán;Dunaferr;vasmű;Vasas Szakszervezeti Szövetség;

„Ukrán hordák oldalán állnak” – kirúgták a szakszervezeti vezetőket a Dunaferrtől

Nemcsak, hogy nem engedték be reggel a szakszervezeti vezetőket a Dunaferr dunaújvárosi gyárába, de azonnali hatállyal el is bocsátották őket.

Azonnali hatállyal elbocsátotta a Dunaferr Vasas Szakszervezet négy vezető tisztségviselőjét a Dunaferrtől Evgeny Tankhlievich – tájékoztatta lapunkat László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Ez egy belső, céges üzenetből derült ki, amelyben László Zoltán szerint Tankhlievich az elbocsátást azzal indokolta, hogy „ukrán hordák oldalán állnak”. A Vasas alelnöke leszögezte: a szakszervezeti tisztségviselők a dolgozók oldalán állnak, az ő érdekeiket képviselik, elbocsátásuk pedig törvénytelen.

Mint délelőtt beszámoltunk róla: reggel a helyi szakszervezeti vezetőket nem engedték a gyárba, pedig a cégnél dolgoznak, és a szövetségi tanács előre bejelentett ülésére érkeztek volna (a cég több kft.-ből áll, ezek mindegyikében van a Vasasnak alapszervezete, vezetőik alkotják a szövetségi tanácsot: ők üléseztek volna délelőtt). Hogy ennek mi volt az oka, arról továbbra sem kaptak tájékoztatást.

Pontosan mi sem tudjuk, mi történik, de a munkáltató valószínűleg megorrolt a szakszervezetre, mert nem hagyjuk a cégnél folyamatosan elkövetett törvénytelenségeket szó nélkül – fogalmazott az okokat firtató kérdésünkre László Zoltán. A cégvezetés augusztusban felmondta a fontos munkavállalói jogokat rögzítő kollektív szerződést, ám a szakszervezet szerint ez nem volt jogszerű, ezért a bírósághoz fordultak. Azt sem hagyták szó nélkül, hogy a cég immár harmadik hónapja nem utalja időben a teljes fizetést: a hónap elején csak 200 ezer forintot fizetnek ki, majd a hónap második felében a maradékot. Így lesz ez decemberben is, a második részlet csak a két ünnep között érkezik meg.

A háttérben ugyanakkor a különböző tulajdonosi körök közötti vita is meghúzódik. A gyárból kizárt, majd elbocsátott szakszervezeti tisztségviselők közül többen egyúttal az ISD Dunaferr Zrt. felügyelőbizottságának tagjai is. Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatának 24.hu által idézett adatai alapján a cég igazgatóságban Nataliya Bashynska, Julia Morozova, Maksym Zavhorodniy, a felügyelőbizottságban Ekateryna Taruta, Iryna Pechena, Jurij Jacenyuk, Tatyana Liszovszkaja, Oleg Sheludko, valamint Miller Gabriella,  Eszenyi András, valamint a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség két alelnöke, Hegedüs László és  Győri Gábor neve vár éppen bejegyzésre.

Ez azért lényeges, mert ezt a két testületet a kisebbségi ukrán tulajdonos, Tatyana Taruta hívta életre, miután november közepén a cégbíróság felszólította a Dunaferrt, hogy állítsa helyre a törvényes működést. Szeptember vége óta ugyanis a vasműnek nincs hivatalos cégvezetése, igazgatósága és felügyelő bizottsága. Emiatt a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága a cég kényszertörlését is kilátásba helyezte.

A Dunaferr dolgozóinak ugyanakkor Evgeny Tankhlievich küld rendszeresen levelet, aki legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesként írja alá ezeket. A szakszervezet szerint azonban ő már akkor sem volt cégvezető, amikor augusztusban felmondta a fontos munkavállalói jogokat rögzítő kollektív szerződést. Nemrég a bíróságtól kérték ennek megállapítását. Tatyana Taruta, az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja is azt állítja, hogy Tankhilevich nem jogosult a cég vezetésére.

A felügyelő bizottság és az igazgatóság a napokban közös közleményt adott ki, miszerint „az egyedül is döntésképes és határozathozatalra jogosult igazgatósági tag” a veszélyhelyzetben irányadó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően december 3-ával gondoskodott az igazgatósági és a felügyelőbizottsági tagok megválasztásáról” – írta a 24.hu, amely szerint feltehetően Tatyana Taruta intézkedett. A közlemény szerint ugyanakkor a két testület munkáját akadályozza, hogy a magát a „Dunaferr vezetésének” nevező egyes vezető munkavállalókból álló csoport (vagyis Evgeny Tankhlievich, volt cégvezető csapata) nem hajlandó együttműködni. Az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai nem férnek hozzá a társaság működésére, pénzügyi és gazdasági tevékenységére vonatkozó adatokhoz, információkhoz, így nem ismerik a cég valós gazdasági és pénzügyi helyzetét, a rendelkezésre álló forrásokat és kötelezettségek állományát sem.

A Portfólio – jelezve, hogy cégvezetői megbízatása a cégkivonat szerint szeptember 30-án megszűnt - idézi ugyanakkor Tankhlievich levelét is, amelyet még szerdán írt a dolgozóknak. Ebben úgy fogalmaz, hogy az utóbbi időben álhírek, illetve félretájékoztatások jelentek meg a magyar sajtóban, és szerinte ezeknek az volt a célja, hogy mindenkit elbizonyalanítsanak a Dunaferr környékén. "Sajnos ezidáig valóban nőtt a bizonytalanság. Ezt jelezték üzleti partnereink is, ami rendkívül veszélyes, hiszen a bizalom megromlása károkat okoz a Dunaferrnek" - írta Tankhilevich.

Szerinte az orosz Vnyesekonombank a Dunaferr menedzsmentje mögött áll, és segíti abban, hogy elhárítsák a sajtóban is olvasható ukrán akciókat, valamint, hogy "a Dunaferr végre csatlakozhasson egy komoly, tőkeerős, oroszországi szakmai befektetőhöz". Konkrétumot azonban nem említ, mint ahogyan arról sem: ki és milyen felhatalmazással tárgyal a Dunaferr eladásáról.

Tankhilevich szerint az egész ügy mögött az áll, hogy az igazgatóság egyik tagja, Tatyana Taruta a mostani vírushelyzetben megjelent jogszabályokat megsértve próbál igazgatósági, sőt közgyűlési döntéseket hozni, de erre nincsen joga. 

Pénteken Tankhilevich újabb levelet írt a dolgozóknak, amelyből - a szakszervezeti vezetők kirugásán túl - az is kiderül, hogy ők is kérelemmel fordultak a cégbírósághoz, hogy a korábbi orosz igazgatósági tagok kerüljenek ismét döntési pozícióba. Továbbra is a legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes titulust használva azt írja: "a belépési korlátozásokra azért volt szükség, mert a Dunaferrt jogtalanul elfoglalni akaró horda, a Dunaferr törvényes működésének helyreállítását akadályozni akaró személyek megkíséreltek volna jogtalanul behatolni a Dunaferr területére."   

A szakszervezeti vezetők elbocsátásról azt írja: "megelégeltük a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet Szövetség vezetőinek áruló, kollaboráns magatartását is, és nem engedjük meg, hogy a továbbiakban bármiféle támogatást adjanak Dunaferres munkavállalóként a zsákmányra éhes támadóknak."