hulladék;hulladékkezelés;

A kormány kidobja a hulladékosokat

A kabinet szerint az elfogadás előtt álló, központosított kukakoncessziós terv nem érinti a feldolgozókat. Utóbbiak szerint viszont az elképzelés az egész ágazat jövőjét veszélyezteti.

Kivonná a kormány által tervezett hulladékkoncesszor tevékenységi köreiből a településeken keletkező, nem közszolgáltatás keretében elszállított, valamint az úgynevezett gyártói felelősség alá tartozó és a környezetvédelmi termékdíjas hulladékok átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és kezelési átadását a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) – derül ki az érdekképviselet módosító indítványából. Céljuk, hogy a hulladékipart lényegében egy koncessziós cégre bízó elképzelés ne lehetetlenítse el az ágazat több ezer cégét, amelyek 30-40 ezer embernek adnak munkát.

Elképzelhetetlennek és világszinten is példátlannak tartják, hogy egy monopolszereplő hatékonyabban tudna működtetni egy iparágat, mint egy versengő piac. A hét elején bizottsági meghallgatásaik során az előterjesztés mögött álló Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Hizó Ferenc közszolgáltatási fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár egyaránt értetlenségüknek adtak hangot a HOSZ aggályai kapcsán. Szerintük ugyanis a leendő koncesszor tevékenysége nem terjedne ki a hulladékfeldolgozókéra, hisz csak  előkészítené a számukra a hulladékot. Értesülésünk szerint ez az érvelés egyáltalán nem győzte meg a hulladékfeldolgozókat. Szerintük a jövőben a monopolhelyzetű koncesszor önkényesen határozhatná a hulladékának átvevőit és a díjakat, ami tönkreteheti az ágazatot.

Ráadásul a terv a hulladék-közszolgáltatás jövőjét sem tisztázza. Így változatlanul szorgalmazzák javaslataik elfogadását, illetve az elképzelés teljes újragondolását. Erre mindazonáltal kevés esély mutatkozik: a gazdasági bizottság kormánypárti többsége a hét elején lesöpörte a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio 17 oldalnyi, szakmai alapú módosító indítványát. Bár később a törvényalkotási bizottság 81 oldalnyi javítást tárgyalt, a javaslat lényegén ez sem változtat, amit így kedden fogadhatnak el.

Lapunk több forrásból származó értesülései szerint a kormány a koncesszori szerepre a Molt szemelte ki. Az olajcég ehhez a múlt héten annyit fűzött, hogy vizsgálják a tervezetet.