Előfizetés

Kötelező karantén, rövidített munkaidő, kijárási tilalom – Szigorítanának karácsony előtt a nyugat-balkáni országok

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.13. 09:58

Fotó: Milos Miskov / AFP / Anadolu Agency
Szerbia legismertebb járványügyi szakembere a szilveszteri mulatságok elhalasztását kérte. A boszniai egészségügyi szakértők azt kérték, ne csak a távoli országokból érkezőktől kérjenek tesztet, hanem a környező országokból belépőktől is.
Negatív koronavírusteszt belépés előtt, kötelező karantén, rövidített munkaidő, kijárási tilalom – ezeket az újabb korlátozó intézkedéseket vetették fel a nyugat-balkáni ország járványkezeléssel megbízott válságstábjai a napokban annak érdekében, hogy a karácsonyi ünnepek előtt – főként a Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások miatt – ne nőjön jelentősen a fertőzöttek száma az egyes országokban. Konkrét szigorítást még sehol nem vezettek be, de Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője
többször is a szilveszteri mulatságok elhalasztását kérte, illetve megemlítette, hogy az országba belépőket kötelezni kellene a negatív teszt felmutatása.

Szombaton a boszniai egészségügyi szakértők is azt kérték, hogy
ne csak a távoli országokból érkezőktől kérjenek tesztet, hanem a környező országokból belépőktől is.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 5679-cel 261 437-re, Koszovóban 524-gyel 46 118-ra, Észak-Macedóniában 982-vel 73 031-re, Montenegróban 402-vel 40 948-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 763-mal 100 260-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 48-cal 2275-re, Koszovóban 12-vel 1186-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 2096-ra, Montenegróban kilenccel 578-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 41-gyel 3252-re nőtt.

Egy társasház négy emeletén termesztették a kannabiszt Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.13. 09:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hat embert vett őrizetbe a rendőrség.
Társasházban berendezett kannabiszültetvényt fedeztek fel szombaton a nyugat-németországi Wuppertalban, az ügyben hat gyanúsítottat őrizetbe vettek - közölte a német rendőrség. A hatóságok több mint 600 kannabisz-növényt foglaltak le.
A szakszerűen kialakított létesítmény négy emeletre és több lakásra terjedt ki elektromos hálózattal, szellőztetőrendszerrel, lámpákkal és a termesztéshez szükséges egyéb felszerelésekkel.

A rendőrség szerint lakossági bejelentés útján sikerült az ültetvény nyomára bukkanniuk. A 24 és 32 év közötti gyanúsítottak nem tanúsítottak ellenállást őrizetbe vételkor. A rendőrség szerint a nagy mennyiségben lefoglalt drog miatt hosszú börtönbüntetésre számíthatnak.

Hazaárulás címén büntetőeljárás indult kárpátaljai képviselők ellen, mert elénekelték a magyar himnuszt

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.13. 09:02

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor énekelték a magyar himnuszt.
Hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt – hozta nyilvánosságra az Ukrajinszki Novini hírportál szombaton az SZBU hivatalos válaszát az általuk a hatóságnak írásban elküldött kérdésre. A SZBU közölte, hogy a hazaárulás mellett még Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indítottak a képviselők ellen. További részleteket nem közöltek, hivatkozva arra, hogy a vizsgálat folyamatban van. 
– Így azt sem hozták nyilvánosságra, kihallgatták-e az érintett képviselőket

– írta a hírportál.

December 1-jén hozta az SZBU nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt. Az eset még november 21-én történt, de a himnuszéneklésről titokban készített videofelvétel csak jóval később került napvilágra. Az SZBU akkori közlése szerint a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a magyar himnuszt.
– A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket

– közölte december 1-jén az SZBU.

Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.