Előfizetés

Szijjártó nem siette el reakciója kinyilvánítását az ukrajnai magyar képviselőket ért atrocitás kapcsán

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.13. 18:04
Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Az Ungvárhoz közeli Szürte képviselőit hazaárulás vádjával vették őrizetbe az ukrán hatóságok, mert egy képviselőtestületi ülés után elénekelték a magyar himnuszt. Az eljárásra szombaton derült fény, a külügyminiszternek vasárnapra sikerült felocsúdnia.
Ukrajna a legsötétebb, szovjet időkre emlékeztető eszközöket használja polgárai megfélemlítésére - írta a kárpátaljai önkormányzati képviselők elleni eljárásról a közösségi oldalán vasárnap a külgazdasági és külügyminiszter. Szombati sajtóértesülés szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat hazaárulás vádjával kezdett büntetőeljárást, amiért az Ungvárhoz közeli Szürte képviselői egy testületi ülés után elénekelték a magyar himnuszt. Szijjártó Péter szerint ezzel az esettel Kijev sokadjára bizonyítja, hogy csak szavakban akarja az európai integrációt. Hozzátette, hogy az ukrán gyakorlattal ellentétben minden európai és nemzetközi jogszabály biztosítja a nemzeti kisebbségek számára az identitás megőrzését. "A mi nemzetpolitikánk szíve közepe, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ezért a kárpátaljai testvéreink természetesen továbbra is számíthatnak az anyaországra" - fogalmazott a miniszter. 
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/232846838207874

Karbonsemleges lesz a Vatikán

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.13. 16:37

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Ferenc pápa felszólította a világ országait, hogy törekedjenek a zéró szén-dioxid-kibocsátásra.
A Vatikán vállalta, hogy 2050-ig nullára csökkenti saját szén-dioxid-kibocsátását. Ferenc pápa ezt abban a videóüzenetben jelentette be, amelyet szombaton küldött az ENSZ-klímacsúcstalálkozójának, és amelyben felszólította a világ országait, hogy törekedjenek a nettó zéró emisszióra.
– A világ legkisebb állama, a 44 hektáron elterülő Apostoli Szentszék a zéró emisszió elérése érdekében egyebek közt folytatja hagyományos üzemanyaggal működő gépkocsiparkja lecserélését elektromos vagy hibrid gépkocsikra, az erőforrások, köztük főleg a víz felhasználásának racionalizálását és a faültetést

– közölte.

– A Vatikán már 2008-ban megkezdte napelemek felszerelését, tavaly betiltotta az egyszer használatos műanyagzacskókat, a területén termelődő hulladék 65 százalékát már újrahasznosítja, és ezt az arányt 2023-ra 75 százalékra növeli – áll az üzenetben. Ferenc pápa közölte: támogatja, hogy a katolikus iskolákban „integrált ökológiai tanítást” vezessenek be, a természeti környezetet tisztelő, a fenntartható fejlődést elősegítő közgazdaságtant oktassanak. Laudatio Si (Dicsértessék) című 2015-ös enciklikájában a katolikus egyházfő osztotta azt a tudományos nézetet, hogy az emberi tevékenység tehető felelőssé a globális felmelegedésért.

Nagyon fogynak a szabadon álló kórházi ágyak Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.13. 14:16

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Már 12 megyében elfogytak az ágyak a súlyos állapotban lévő betegeknek fenntartott osztályon.
Romániában a vasárnapi járványjelentés szerint az utóbbi 24 órában 4 435-tel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami közel nyolcszázzal kevesebb, mint amennyi a múlt héten vasárnap volt. Mégis az országban már nagyon kevés kórházi ágy áll szabadon a Főtér cikke szerint. A járvány kezdete óta 13 385 fertőzött halt meg, szombat reggeltől ez a szám 121-gyel nőtt. Egy áldozat a harmincas éveiben járt, hárman a negyvenes korcsoporthoz tartoztak. Négy elhunytnak nem volt más ismert betegsége. A kórházakban jelenleg 12 136 beteget ápolnak, ebből 1289-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A Főtér azt írja, hogy 
már 12 megyében elfogytak az ágyak a súlyos állapotban lévő betegeknek fenntartott osztályon, országosan pedig már csak 208 érhető el.

Bukarest (1142) után Brassóban volt a legmagasabb növekedés (353), majd Konstanca megye következik (309). Romániában már több mint 556 ezer covidos esetet regisztráltak a járvány kitörése óta.