Alexandra;MKKE;Gál Katalin;

Csak futhatnak a pénzük után az Alexandra-károsultak?

Az Alexandra bolthálózat csődjének károsult kiadói továbbra is bíznak a kompenzációban – és egy bírósági eljárásban.

Nyílt levéllel fordult a napokban Polt Péter legfőbb ügyészhez a harminc kiadót tömörítő Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének (MKÉSZ) elnöke, Galambos Ádám, amelyben hangsúlyozza: mintegy négy éve nem született eredmény az Alexandra könyvesbolthálózat csődje ügyében. A levél szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb könyvpiaci összeomlása több mint száz hazai könyvkiadónak csaknem 4 milliárd forint veszteséget okozott. A MKÉSZ elnöke levelében írt arról is: időközben korlátozták iratbetekintési jogát, miközben az Alexandra Könyvkiadó továbbra is működik.

Az Alexandra egykori központi cégének, a könyvkiadással és -kereskedelemmel is foglalkozó Pécsi Direkt Kft. felszámolása 2015 elején kezdődött el, miután több mint 10 milliárd forint adósságot halmozott fel. A Pécsi Direkt Kft. tevékenységét a Könyvbazár Kft., az Alexandra-csoport nagykereskedelmi cége folytatta, míg a könyvesboltok üzemeltetése a Rainbow Üzletlánc Kft.-hez került. Az Alexandra cégbirodalom egykori vezetője, Matyi Dezső 2017 januárjában a hazai könyvkiadónak és viszonteladónak körlevelében jelezte: nem tud fizetni, mert nagykereskedelmi cégének, a Könyvbazár Kft.-nek egy cég 3,8 milliárd forinttal tartozik, attól többszöri felszólítás és egyezkedés ellenére sem tud pénzt kicsikarni. A kiadók válaszul visszahívták a könyveiket az Alexandra-üzletekből.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke, Gál Katalin szerint az Alexandra-csődsorozat egy összetett céghálót és folyamatot takar, amelynek kibogozása hatósági feladat. – A Pécsi Direkt Kft. felszámolása 2015 elején kezdődött, a cég felszámolói számos feljelentést tettek annak volt ügyvezetője ellen. (A Pécsi Direkt ügyvezető-tulajdonosa Matyi Dezső volt, akit 2023 október végéig eltiltottak a cégvezetéstől.) 2015-ben a kiadói követelések jelentős része átkerült legális szerződések révén a Könyvbazár Kft.-hez, s az ügyvezetés 2017 januárjában tájékoztatta a kiadókat, hogy fizetésképtelenné vált. Ekkor már a jelek szerint az ügyvezetés nem volt a „maga ura”. A kézivezérlésben erős Matyi Dezső a cégcsoport megmentése érdekében külső, „nem könyves profilú” cégeket, szakértőket, ügyvédeket vont be, akik – a rekonstrukció és megmentés égisze alatt – tovább erodálták a vagyon maradványait – idézte fel lapunknak az MKKE elnöke.

Gál Katalin elmondta, az egyesülés és a könyvkiadók részéről voltak naiv próbálkozások állami megmentési akció bevonására, ám ezek elbuktak. – Az elnökség Ibolya Tibor akkori budapesti főügyészhez fordult, aki büntető feljelentésként értelmezve a beadványt az illetékes rendőrséghez továbbította írásbeli kérésünket – emelte ki. – Ez idő tájt az MKKE berkeiben is vihar dúlt. Sok kiadó kilépett, az indulatok és egók egymásnak feszültek, az érdekkülönbségek felerősödtek. – Mint elmondta: őt 2018-ban választották meg az MKKE elnökének, ekkor felvette a kapcsolatot az első felszámolóval, s az egyesülés ügyvédje részt vett a károsultak összehívott ülésein. – A kiadók és más érintettek külön is büntető feljelentéseket tettek. Matyi Dezső is megkeresett, és elmondta: ő maga is áldozat, de törekedni fog arra, hogy az okozott kár megtérüljön – részletezte.

Galambos Ádám, az MKÉSZ elnöke is megerősítette, többen is feljelentést tettek négy éve ismeretlen tettes ellen csalás, sikkasztás és más bűncselekmények gyanújával. – A legnagyobb feljelentő a Móra Kiadó volt, amelynek több száz millió forintja és milliós értékben könyvei tűntek el. Ahhoz csatolták az MKÉSZ közös feljelentését. A legnagyobb bolthálózatok kiadói (Libri, Líra) nem tettek feljelentést: ők az Alexandra-könyveiből (amik náluk ragadtak) úgymond letudták a tartozást – részletezte a szövetség vezetője. Elmondta: a Librinek néhány hónapig volt egy gesztus értékű intézkedése a bajba jutott kiadók felé: határidő előtt fizették ki a nekik járó összeget a havi bizományosi fogyások után. Kiemelte: azóta egyedül az MKÉSZ próbálta az ügyet életben tartani, illetve megemlítette: az MKKE is tett előremutató, ám sikertelen lépéseket.

Az egyesülés – Kocsis András Sándor elnöksége idején – javaslatcsomagot állított össze, amelyben többek közt azt kérték: a kormány éljen a Könyvbazár Kft. kötelezettségei felvásárlásának lehetőségével. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azonban jelezte, minden javaslattal egyetértenek, de nem áll rendelkezésre a megvalósításukhoz szükséges keretösszeg. A felvetésre, érkezett-e azóta állami segítség, Galambos Ádám nemmel felelt.

– Az állami beavatkozás ebben a formában vakvágány – hangsúlyozta Gál Katalin. – A kultúrpolitika megsegítési szándékai „kifürkészhetetlenek”. A jelenlegi elnökség ambíciója, hogy az állami könyvtámogatási rendszer a minőségi, elsősorban a gazdaságilag nem kifizetődő, de szakmailag fontos kiadványok megjelentetését és a sokszínű könyvpiac fennmaradását támogassa. Ami csak úgy lehetséges, ha a szakma hiteles képviselői részt vesznek a könyvszakmát érintő döntéselőkészítési mechanizmusban és befolyásolni is tudják azt.

Galambos Ádám szerint a legtöbb érintett már lemondott a teljes összegről. – Sokan legalább a könyveiket akarták visszakapni, voltak, akik saját kocsival indultak el az Alexandra boltjaiba, begyűjteni a könyveiket. A Könyvmolyképző Kiadó Kft. vezetője, Katona Ildikó vett át több boltot (Bookangel Kft. néven – a szerk.), illetve elvileg a készleteket is, de ma már ő is szabadulni akar az Alexandra névtől. Mi a felszámolás után is reménykedünk kompenzációban, ám ehhez meg kell állapítania a rendőrségnek, hogy bűncselekmény történt, akkor az ebben érintettek magánvagyonukkal is felelnek. Más esetben futhatunk a pénzünk után, ezért is küzdünk az igazunkért – részletezte.

A kérdésre, mi a következő lépés, ha a Polt Pétert megszólító levél ellenére sem történne változás, így válaszolt: – Amikor korábban már írtunk neki, részlegesen helyt adott a kérésünknek, bele tudtam tekinteni az iratokba. Azonban azt, hogy az eljárást is kifogásoltuk, elutasította. Ha minden rendben folyt az ügy körül (ahogy azt állította), akkor mára kellene lennie gyanúsítottnak, bírósági eljárásnak. Ha rövid időn belül nem így lesz, legfőbb ügyész saját magát teszi hiteltelenné.

Kerestük az Alexandra Kiadócsoporthoz tartozó kiadók többségének (így az Alexandra kiadónak is) jelenlegi vezetőjét, Matyi Alexandrát (az ügyben érintett Matyi Dezső lányát), cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz.