Előfizetés

Nyílt levél az Alexandra-ügyben

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.12.11. 09:00

Fotó: Népszava
Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének (MKÉSZ) elnöke.
„Közel négy éve nem tudjuk, hová tűnt az Alexandra Könyvesbolthálózat 2016. évi karácsony előtti teljes bevétele, a könyvkereskedelem hagyományosan legerősebb hónapjaiban elért bevétel, amely a hazai könyvkiadók által legyártott könyvek eladásából keletkezett! Ez az összeg a koronavírus miatt még jobban hiányzik a magyar könyvkiadóknak! Közel négy éve nem tudjuk, ki a felelős azért, hogy több tucatnyi magyar könyvkiadó szenvedett el jelentős veszteségeket – nem egy kiadó egyenesen a csőd szélére került – az Alexandra hálózatában eladott, de ki nem fizetett könyvei miatt” – e sorokkal fordult nyílt levelében Galambos Ádám, a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének (MKÉSZ) elnöke Polt Péter legfőbb ügyészhez a napokban. Az utóbbi évtizedek legnagyobb könyvpiaci összeomlásának nevezett ügyben több mint 100 hazai könyvkiadó veszített el összesen közel négymillárd forintot, hangsúlyozza Galambos Ádám, 30 könyvkiadó képviseletben, s felteszi a kérdést, hogyan lehetséges, hogy az eltelt közel négy évben nem sikerült bíróság elé vinni a több tucatnyi feljelentés alapján megindult, országos horderejű ügyet. Levelében emlékeztet arra, hogy a kiadók több, mint három éve a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátottak minden adatot, dokumentumot, és többüket tanúként is kihallgatták az ügyben. A MKÉSZ elnöke beszámolt arról is, időközben korlátozták az üggyel kapcsolatos iratbetekintési jogát, miközben az Alexandra Könyvkiadó továbbra is működik, és a 2020-as karácsonyi időszakra közel száz új könyvcímet jelentet meg.

Összeáll a kortárs kép

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.12.10. 11:30

Fotó: KIRAKÓS BUDAPEST
A hazai művészek népszerűsítését, és az élményalapú kikapcsolódás a Kirakós Budapest célja. Az alapítók szerint az apró részletek egymáshoz illesztése nem csak a gyerekeknek izgalmas.
Vannak, akik már gyerekként is megszállottan keresik a hiányzó égszínkék és fűzöld darabkákat, míg sokan csak később tapasztalják meg az élményt, amit egy sokszáz darabból álló puzzle tartogat, de olyan is akad, aki nem érti, mások miért rajonganak az időnként nagy adag türelmet igénylő elfoglaltságért. A Kirakós Budapest azonban sokaknak tartogathat meglepetéseket, hiszen nem csak a játék, a kortárs magyar művészetek szerelmeseinek is szól. Glaser Eszter, Lovrity Anna Katalin és Papp Regina olyan saját vállalkozást szerettek volna létrehozni, ami a művészethez kötődik, s mivel sok hazai alkotót ismertek korábbról, fontos volt számukra az ő támogatásuk is. Ötletüket csak erősítette a hiányérzet, amit a hazai puzzle felhozatalt látva tapasztaltak, kevés felelt meg igazán az ízlésüknek. Így indult a projekt, ami nem a puzzle nevet viseli, mert szerintük a kirakós frappánsabb szó, és szerették volna, ha magyar neve lenne a márkának. 
– Érdekes felismerés volt, hogy nem csak a gyerekek, de a felnőttek között is egyre népszerűbb a kirakózás – kezdték lapunknak. – Ez analóg kikapcsolódás, ami a képernyők előtt töltött idő mellett jó alapot adhat a kiszakadásra, a lelassulásra. Szerintünk egyre nagyobb igény van erre, és szuper sikerélmény, ha az ember kezei alatt pár óra után összeáll egy kép. Meditációs hatásán kívül izgalmas a képek részleteinek megfigyelése, olyan szemmel nézni az alkotást amire ritkán van időnk vagy lehetőségünk fókuszálni. Kiváló elfoglaltság akár társaságban, akár egyedül, és van nosztalgia hatása is, mert gyerekkorunkból valószínűleg emlékszünk rá, felnőttként mégis ritkábban jut eszünkbe kirakózni – részletezték.
– Először három különböző stílusú alkotót kértünk fel, mert célunk volt, hogy olyanoknak is felkeltsük a figyelmét, akik a könnyen érthető grafikákat szeretik, de elérjük azokat is, akiknek a különösebb vagy nem annyira átlagos minták tetszenek. Elsőként animációs rendezőkkel dolgoztunk együtt, mert Lovrity Anna Katalin és Glaser Eszter a csapatunkból animációs filmekkel foglalkoznak, így adta magát, hogy a debütálás ebből a körből induljon ki. A következő évben fotósokkal is szeretnénk együttműködni, hogy színesebb legyen a felhozatal, és tervezünk kollaborációkat is, mint a legutóbbi minta, a Kokomo ceramics esetében – beszéltek a művek kiválasztásáról. Jelenleg Lovrity Anna Katalin a 2017-es Berlinálén bemutatkozó Vulkánsziget című animációjából is találhatunk grafikákat, míg Hárshegyi Vivien és Orosz Judit képei kifejezetten a projektnek készültek. Céljuk, hogy jobban megismertessék a kortárs alkotókat a közönséggel. – Elképesztő, hogy mennyi tehetség van körülöttünk, akik munkái sokszor nem jutnak el hozzánk. A képekkel való játék eggyel közelebb hozza őket hozzánk azon keresztül, hogy egy jó élménnyel leszünk gazdagabbak.
Kérdés azonban, mitől működik jól egy kép kirakósként. – Van, aki azt szereti, ha minél komplikáltabb a minta, és tovább tart kirakni, másnak az a fontos, hogy a végén olyan mintát kapjon, ami neki tetszik. Van olyan kirakós, amit egy minta ural, itt a kihívás az egyes darabokban rejlik. De olyan is lehet, amin ezer kicsi részlet van, és nem a mintán van a hangsúly – részletezték. – Meglepően sok olyan fórum van, ahol a puzzle kedvelők találkoznak, és megosztják egymással tapasztalataikat – válaszolták a kérdésre, milyen népszerű szerintük hazánkban a játék. Hozzátették, amióta ezzel foglalkoznak, több barátjukról is kiderült, hogy szeretnek kirakózni, tőlük sok tippet kapnak. És hogy ők maguk milyen gyakran játszanak? – Amióta létezik a Kirakós Budapest, heti szinten, azelőtt ritkábban, de egyre jobban kinyílt a szemünk erre a világra, és örülünk neki, hogy ez a játék lett a munkánk!

Kultúra karanténban

H. K.
Publikálás dátuma
2020.12.10. 10:30

Fotó: DANIEL EBERSOLE / NOBEL-BIZOTTSÁG
A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk ezen a hasábon.

Nobel-díjas költő

Az idei irodalmi Nobel-díjas Louise Glück verseiből olvas fel Takáts Andrea színművész, Márkus Luca és Rudolf Szonja frissen végzett SZFE hallgató. A magyar származású költő munkásságáról Branczeiz Anna és Szlukovényi Katalin műfordítóval beszélget Mélykúti Ilona, majd a Stockholmi Királyi Akadémiáról élőben közvetítik a díjátadást. Nobel-átadás 16.00 A MAZSIKE, a Bálint Ház, az Örkény István Könyvesbolt, Szépírók Társasága Facebook-oldala

Johanna a színpadon

Az orléans-i szűz története két fantasztikus előadásban is látható volt az elmúlt egy-két évben. Szegeden Mohácsi János rendezésében Ágoston Katalin, a budapesti Katóna József Színház Hegymegi Máté rendezte előadásában Mészáros Blanka alakítja Jeanne d'Arc-ot. Utóbbi látható ma este. Jeanne d'Arc 19.00 Színház TV

Sartre táncban

A Feledi János Project NO EXIT című táncelőadása Jean-Paul Sartre egyik legismertebb darabjából a Zárt tárgyalásból inspirálódik. Három ember össze van zárva. Próbálják kitalálni, hogy miért kerültek oda, és miért pont ezekkel a személyekkel zárták őket egy helyiségbe. Hogy érezheti magát az az ember, akit egy ismeretlen helyen összezárnak két vadidegennel?  NO EXIT 20.30. Nemzeti Táncszínház Online