Előfizetés

Túl sok nő volt a párizsi önkormányzat vezetésében, meg is büntette az állam a hivatalt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.15. 21:31
Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere
Fotó: FRANCK FIFE / AFP or licensors
90 ezer eurót kell leszurkolniuk bírság gyanánt.
Az MTI szerint a büntetés a 2018-as évre vonatkozik, amikor is a közszolgálati minisztérium büntetést szabott ki azon közintézményekre, amelyek nem tartották be azt az intézkedést, amely előírta, hogy a nőknek és a férfiak egyenlő számban kell lenniük a vezetésben. A bírsági kötelezettséget azóta eltörölte a tárca. Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a döntést abszurdnak nevezte keddi nyilatkozatában. "Örülök, hogy azért kaptunk büntetést, mert túl sok nő van a vezetésben" - mondta a fővárosi közgyűlésben a magyar állami hírügynökség szemléje szerint.      A párizsi önkormányzat vezetésében 11 nő és 5 férfi foglal helyet, 69 százalékos a nők aránya. "Az a nagyon szép a bürokráciában, hogy egyáltalán nem ismeri a finomságot, és mindenre képes" - mondta ironikusan Anne Hidalgo. Azt is bejelentette, hogy a büntetést együtt fogja befizetni a női helyetteseivel és kabinetvezetőkkel.
"Javasolni fogom minden női frakcióvezetőnek, a kormánytöbbségből és az ellenzékből is, hogy jöjjenek velük, ha van kedvük hozzá"

- tette hozzá. "Ez a büntetés természetesen abszurd, igazságtalan, felelőtlen és veszélyes" - hangsúlyozta a polgármester, aki szerint Franciaország lemaradásban van a női vezetők kérdésében. Amélie de Montchalin, a közszolgálati tárca vezetője - aki maga is nő - elismerte, hogy ez a tavaly visszavont intézkedés abszurd volt. "A nők ügye többet érdemel! Azt szeretném, ha a Párizs által 2018-ra befizetett büntetésből konkrét programokat finanszíroznánk a női vezetők népszerűsítésére a közszolgálatban" - írta a miniszter a Twitteren.

Ausztriában befejeződött a tömeges tesztelés

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.15. 19:28

Fotó: JOHANN GRODER / AFP
A vártnál jóval kisebb volt a részvétel.
Az osztrák kormány 60 százalékos részvételt remélt, ehhez képest csak kétmillióan mentek el a tömeges szűrésre a csaknem kilencmillió lakosú országban. Ez alig haladja meg országosan a 20 százalékot. Tartományonként persze változó mértékben, így legtöbben, mintegy 38 százaléka a lakosságnak Alsó-Ausztriában ment el, legkevesebben pedig éppen Bécsben, 13,5 százalék. Peter Hacker bécsi egészségügyi tanácsos szerint az alacsony fővárosi részvételt az is indokolhatja, hogy Bécs városa régóta saját szervezésben is folytat már teszteléseket. A megjelent kétmillió ember között 4200 fertőzöttet találtak. Akinek az első antigén gyorstesztje pozitív lett, annál PCR-teszttel erősítették meg a pozitivitást. Természetesen - tartományoként ugyan változó mértékben - akadtak álpozítív eredmények is, ezért volt szükség minden, a gyorsteszt által pozitívnak mutatott esetben PCR-teszt elvégzésére is. Ami a fertőzöttségi szintet illeti, a tartományokban nagyjából hasonló eredmények születtek: 0,14 és 0,53 százalék közötti pozitív esetet találtak. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az alacsony részvétel ellenére is remek kezdésnek ítélte a tesztelés első körét. Hangsúlyozta, hogy a kiszűrt 4200 fertőzött mindegyike tünetmentes volt, tehát őket így még az előtt be tudták, hogy megfertőztek másokat. "Végül is ez volt a tesztelés célja" - tette hozzá. Több tartomány, például Tirol és Felső-Ausztria is bejelentette, hogy a karácsony előtti, illetve utáni héten is folytatni kívánja a tesztelést, ezzel szeretnék a nyugodt, biztonságosabb rokonlátogatásokat elősegíteni. A főváros nyújtotta ingyenes szűrési lehetőség is nyitva marad mindenki számára. Eközben az osztrák oktatási minisztérium kedden bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is. Ausztriában rendszerint január 6-ig, vízkeresztig tart a téli szünet, az oktatás 7-én kezdődne, de a tesztelés miatt ezúttal csak január 11-én térnek vissza a gyerekek és a tanárok az iskolába. A tesztelés önkéntes lesz, de a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak "nyomatékosan ajánlják" - írta a Der Standard című napilap, hozzátéve, az még nem dőlt el, hogy a tanárok esetében kötelezővé teszik-e. Ausztriában az elmúlt 24 órában 2628 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 326 548 esetet regisztráltak. A koronavírus-betegséggel kórházban ápoltak száma 3524, az intenzív kezelésre szorulók 573-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 118-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4648-ra emelkedett. 
Kapcsolódó
Ausztria döntött az ünnepi enyhítésekről

Megvert egy gyanúsítottat az ex-rendőr, kórházmenedzser lett belőle

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.15. 18:42

Fotó: Google Street View
A döntnökök teljesen alkalmasnak találták a feladatra.
A Főtér beszámolója szerint a kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Kórház élére egy korábban rendőrként tevékenykedő illetőt neveztek ki. Egy pártkatonát, akit
korábban jogerősen elítélték, amiért vallatás közben súlyosan bántalmazott egy később ártatlannak bizonyult gyanúsítottat.

Az ügy még 2003-ban történt, amikor is társával együtt az ajtóhoz bilincseltek egy férfit, majd a talpát verték, hogy így csikarjanak ki belőle beismerő vallomást egy olyan bűncselekménnyel kapcsolatban, amelyet nem is ő követett el. Noha tagadták bűnösségüket, ennek ellenére elítélték őket.   A döntést firtató kérdésre csak annyit válaszolt az egészségügyi minisztérium, hogy megbízatása két hónapra szól, miután az eddigi menedzser mandátuma lejárt, és egyébként is, kinevezését az igazgatótanács javasolta.