Előfizetés

Egy nap alatt 240-en haltak meg a járvány miatt Törökországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.16. 20:30
Isztambuli éjjel kijárási korlátozás idején
Fotó: Esra Bilgin / Anadolu Agency via AFP
A koronavírus-járvány miatt a kis-ázsiai országban kijárási korlátozással kezdődik az újév.
Törökországban az elmúlt huszonnégy órában már harmadik napja rekordszámú, ezúttal 240 beteg vesztette életét a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben – közölte szerda este a török egészségügyi minisztérium.  A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 17 121-re nőtt. A vasárnapi napi adat 218, a hétfői 229, a keddi pedig 235 volt.
Szerdára újabb 29 718 ember szervezetében azonosították a kórokozót, amellyel az igazolt fertőzöttek száma 1 millió 928 ezer 165-re emelkedett a 83 millió lakosú országban. A mutató hétfőn 29 617-en, kedden pedig 32 102-n állt.

A jelentés kiemeli: a súlyos betegként nyilvántartottak száma október 21. óta először csökkent, 5988-ról 5960-ra. A gyógyultak száma 29 922-vel, 1 millió 691 ezer 113-ra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset 87,7 százalékát. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerda este a Twitter-fiókján azt írta, hogy a gyógyultnak minősítettek napi száma hosszú idő után először haladta meg az újonnan regisztrált esetek számát.
A kis-ázsiai országban mostanáig csaknem 21,7 millió vírustesztet végeztek el. A december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztették működésüket. Az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a kormányzat hétfői ülését követően bejelentette, hogy december 31-én este 21 órától január 4-én hajnal 5 óráig ugyancsak kijárási korlátozás lesz érvényben az országban.

Brenzovics László is az ukrán nacionalisták célkeresztjében

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.16. 19:50
Brenzovics László
Fotó: Soós Lajos / MTI
Most a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét kiáltották ki ellenségnek, de Szijjártó Péter magyar külügyminisztert is listázták már.
Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő után Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára.
Az oldalon szerdán a személyes adatoknál Brenzovics László nevét, születési dátumát és helyét jelölték meg, utóbbinál Ukrajnát, Kárpátalja megyét, azon belül a beregszászi járást.

A honlap szerkesztői egyebek mellett azzal vádolják, hogy szándékosan manipulált információkat terjeszt a társadalomban nemzetiségek közti gyűlöletkeltés céljából, továbbá részt vesz az „agresszor Oroszország és Magyarország Ukrajna elleni dezinformációs műveleteiben”. Szombaton derült ki, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is felkerült a Mirotvorec oldalra. Neki azt rótták fel, hogy megsértette az ukrán jogszabályokat a kettős, magyar-ukrán állampolgárság megszerzésével, továbbá vádolják Ukrajna szuverenitása és területi integritása megbontásának kísérletével és hivatali hatáskörök túllépésével.
A Mirotvorec  tavalyelőtt a kettős, magyar-ukrán állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok nevét és címét is elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába. Október elejére a listára felkerült több mint háromszáz kárpátaljai magyar neve, és néhány napra rá több vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a beregszászi járásban. Adatbázisukba bekerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter neve is. Róla azt állították:
„támadást intézett Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen", beavatkozott az ország belügyeibe, szította és támogatta a szakadár törekvéseket Ukrajnában”.

Egész napos kijárási tilalmat vezetnek be Szlovákiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.16. 18:47

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A tiltás nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra.
Szlovákiában szombattól egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után.
A tilalom december 19-én reggel öt órától lép hatályba, és egyelőre nem pontosították, hogy meddig tart.

A kijárás tiltása
nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra.

A szerdán elfogadott kormányintézkedést az egészségügyi miniszter a "rendkívül komoly" járványhelyzettel indokolta. A tervezettnél két nappal korábban, szintén
szombattól lép érvénybe az üzletek zárva tartása is, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik.

Ez az intézkedés az előzetes bejelentés szerint legalább 3 hétig marad érvényben. Szlovákiában még a múlt héten jelentették be a koronavírus terjedésével összefüggésben korábban hozott intézkedések újabb szigorítását. Ezek részét képezi az is, hogy hétfőtől a szállodák és más szállásadóhelyek már csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni. A pozsonyi kormány szerdai ülésén jóváhagyta az ország Covid-19 elleni oltási stratégiáját is. Ebben azzal számolnak, hogy folyamatosan, négy hullámban az 5,5 milliós ország lakosságának mintegy 60-70 százalékát beoltják. Igor Matovic kormánya október elsején veszélyhelyzetet vezetett be Szlovákiában, amit egyszer már meghosszabbított. A hosszabbítás elvben az év végén jár le, de ezzel összefüggésben a kabinet a múlt héten egy, a veszélyhelyzet további meghosszabbításait lehetővé tévő alkotmánytörvényt hagyott jóvá. Erről a jogszabályról – amelyről a voksolást egyszer már el kellett napolni – a tervek szerint csütörtökön szavaznak a pozsonyi törvényhozásban. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közzétett adatai szerint
kedden több mint 16 ezer PCR típusú tesztet végeztek el, s ezek alapján 3565 új fertőzöttet regisztráltak.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és az utóbbi hetekben ismét enyhe emelkedésnek indult, az elmúlt egy hétben átlagban valamivel kétezer felett volt. Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel 139 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 246 ezer ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma mintegy 101 ezer. Jelenleg 2105 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 1309 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 58-cal emelkedett.