Egyenlő Bánásmód Hatóság;

2020-12-19 08:15:00

Nagy a bizonytalanság az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársainak körében

Egyelőre nincs válasz arra a kérdésre, hogy hány munkatárssal és milyen anyagi körülmények között folytatja munkáját az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába (AJBH) beolvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH).

Az Országgyűlés jobboldali többsége december elején elfogadta azt javaslatot, amely szerint az alapvető jogok biztosa január 1-jétől átveszi az (EBH) feladatait. A hatóság ezzel megszűnik, jogutódja az ombudsman. Az új feladatkör ellátását elkülönült szervezeti egység segíti, amelynek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató.

A beolvasztás ellen – ahogyan arról beszámoltunk – civil emberi jogi szervezetek és ellenzéki pártok is tiltakoztak.

A lapunkhoz eljutott hírek szerint a volt EBH munkatársainak körében nagy a bizonytalanság. Az AJBH-tól egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy változik-e a megszokott eljárási rend, az ügyfelek – akik panaszukkal az EBH-t keresték volna meg – mikortól és milyen formában fordulhatnak az ombudsmani hivatalhoz. Továbbá: hány munkatársat vesz át az AJBH, az ideihez képest mennyi pénz jut az EBH feladatainak ellátására? Honecz Ágnes, az EBH volt elnöke lesz-e az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató, vagy valaki más? Egyáltalán: adottak-e a fizikai, személyi, pénzügyi és egyéb feltételei annak, hogy az alapvető jogok biztosa az eddigieknek megfelelően eljárjon az egyenlő bánásmód érvényesülését szolgáló ügyekben?

A lapunknak küldött tájékoztatás szerint a szóban forgó ügyekben január 1-jétől az ügyfelek a korábban megszokott módokon fordulhatnak majd az alapvető jogok biztosához. Az új hatáskör ellátását érintő egyéb kérdések tekintetében az alapvető jogok biztosa január 1-jét követően fogja tájékoztatni a nyilvánosságot – derült ki az AJBH válaszából.