Előfizetés

Cser-Palkovics: Nem kell kiabálni, megoldásokat kell keresni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 16:58

Fotó: Népszava
Székesfehérvár fideszes polgármestere egyeztetésekről és reménybeli állami kompenzációról beszél Orbán bejelentése után. Bezzeg amikor Parragh László nyúlt volna hozzá az iparűzési adóhoz, azt hevesen ellenezte.
Noha a most bejelentett intézkedések ugyan okoznak bevételkiesést az önkormányzatnak, de értelmezésünk szerint ez csak a járvány időszakára vonatkozik - értékelte az iparűzési adó megnyirbálásáról szóló miniszterelnöki döntést Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A politikus Facebook-bejegyzésében azt hangoztatta, a város bevételeinek jelentős részét befizető nagy adófizetőkre ez a döntés nem terjed ki, csak a kkv-szektorba tartozó, főként egyébként magyar tulajdonban lévő kisebb vállalkozásoknak biztosítanak kedvezményes adómértéket 2021-ben.
"A most bejelentett döntésnek a városra gyakorolt hatásait először nyugodtan értékelni kell; a bevételkiesés mértékét pontosan ki kell számolni, hatásait pedig át kell gondolni, és ha ezekről szükséges, akkor egyeztetni kell a minisztériumokkal. Felelős polgármesterként nem kiabálva, hanem - megoldásokat nyújtó - megállapodások lehetőségét keresve."

- fogalmazott.

Cser-Palkovics szerint erre jó remény van, mivel a város rengeteg hasznos megállapodást tudott kötni a kormányzattal. Ráadásul ebben az évben is számíthatnak a kabinet segítségére, mivel az év utolsó napjaiban is jelentős támogatások érkeznek, valamint a fehérvári embereknek nagyon fontos fejlesztésekről is beszámolhatnak. Hangsúlyozta, állami forrásra, mint kompenzáció mindenképpen szükség lesz, emiatt örül, hogy ez a mai miniszterelnöki közlésben is elhangzott. Hozzátette, optimistán várja ezeket az egyeztetéseket. 
A fideszes városvezető visszafogott reagálása meglepő azok után, hogy ő volt a leghangosabb tiltakozó, amikor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, el kellene venni az önkormányzatoktól az iparűzési adót. 
"Ha röviden szeretnék válaszolni Elnök Úrnak: kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket!"

- üzente meg akkoriban Parragh Lászlónak.

Karácsony: Orbán az önkormányzatiság kivégzését jelentette be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 16:53

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A miniszterelnöki közlés nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti a főpolgármester szerint.
"Hát akkor ez kész, ennyi volt."

Ezzel kezdte bejegyzését a városvezető. A politikus az iparűzési adó csökkentését úgy értékelte, hogy "Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését." Állítja, a megfelezés nem enyhíti, hanem mélyíti a válságot, a vállalkozásoknak nem jelent érdemi segítséget. Emiatt úgy látja, a miniszterelnöki bejelentésnek "semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak." Karácsony Gergely szerint az amúgy is tönk szélén álló önkormányzatoknak ez a döntés maga a kivégzés, ami sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A lépés egy Lánchíd árának az elvételét jelenti. 
"Blabláznak valamit a kompenzálásról. Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok!"

Ennek a felelőtlen kormánypolitikának a társadalmi, gazdasági és politikai következményei beláthatatlanok - értékelt a politikus, aki úgy véli, az önkormányzatok összefogása, közös fellépése, a választóink bevonása ebbe a küzdelembe elkerülhetetlen. "Mert a városok kifosztása nem kormányzás!" - zárja bejegyzését Karácsony Gergely. 
Nem ő az egyedüli ellenzéki politikus, aki hasonló véleményen van. Lapunk is beszámolt arról, hogy Józsefváros ugyancsak ellenzéki polgármestere Pikó András arról értekezett, Orbán Viktor mai bejelentésével a tanácsrendszert hozza vissza. 

"Saját állampolgáraira támad rá az Orbán-kormány"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 16:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Pikó András úgy véli, a kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot, visszahozza a tanácsrendszert.
Hosszas Facebook-posztban fejtegeti Józsefváros első embere, mit gondol a kormány legújabb, a helyhatóságokat is érintő döntéseiről. 
"Stílusos karácsonyi ajándék a járvány sújtotta magyar embereknek, hogy egy mai kormányhatározat megtiltja az önkormányzatok számára a veszélyhelyzet alatt a különböző szolgáltatási díjak emelését és elvonja az iparűzési adó egy részét, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezek jelentenének súlyos terheket az emberek életére nézve."

Vélekedése szerint amikor a kormány megakadályozza, hogy önkormányzatok bevételekre tegyenek szert, akkor lakosaik számára pótolhatatlan feladataik ellátásában akadályozza a helyhatóságokat. "Nem az önkormányzatok, hanem Orbán Viktor korrupt rendszere a súlyos teher az országon: a kormányfő apjának bányájából kitermelt túlárazott kő, Tiborcz István kastélyprogramja, vagy Mészáros Lőrinc járvány idején elnyert állami közbeszerzései." Szerinte az idén a kormány fő ellenségeként az önkormányzatokat jelölte ki. Úgy látja, a kormány ezekkel a lépéseivel megszünteti a 30 éves magyar önkormányzatiságot és visszahozza Magyarországra a tanácsrendszert. 
"A saját népe ellen fordul pont akkor, amikor a járvány sújtotta ország lakói naponta megtapasztalják, valódi segítséget a bajban helyben kaphatnak csak."

- értékelt a politikus.

Pikó András szerint azzal, hogy a kerületben megváltak az előző fideszes vezetés által választott és helyzetbe hozott közétkeztetési cégtől, azzal százmilliókat spóroltak a helyieknek, ami valódi díjcsökkenést jelent. Ugyanis a velük kötött szerződéseket túlárazottnak találta. Emellett megszüntette azokat a Fidesz-közeli szerződéseket, amik semmilyen más célt nem szolgáltak a kerületben, mint a párt embereinek eltartását. Ez ugyan bírja az emberek támogatását, a kormánypárt számára azonban elviselhetetlen. 
"Ezért kell utólag a választói akaratot felülírva olyan helyzetet létrehozniuk, amelyben nem tudjuk elvégezni a munkánkat. Ebbe bele fognak bukni."

- vélekedik a polgármester.

Bejegyzését úgy fejezi be, hogy országosan is lehet igazságos a közteherviselés, amihez jó szolgáltatások párosulnak, "de annak első és legfontosabb feltétele, hogy a Fidesz korrupt rendszerétől megszabadítsuk Magyarországot."
Hasonló hangvételben írt a főpolgármester is a lépésről, ugyanakkor Székesfehérvár kormánypárti polgármestere - aki eddig roppant harcias volt kérdésben - most lényegében visszavonulót fújt.