Előfizetés

Karácsony: Orbán az önkormányzatiság kivégzését jelentette be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 16:53

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A miniszterelnöki közlés nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti a főpolgármester szerint.
"Hát akkor ez kész, ennyi volt."

Ezzel kezdte bejegyzését a városvezető. A politikus az iparűzési adó csökkentését úgy értékelte, hogy "Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését." Állítja, a megfelezés nem enyhíti, hanem mélyíti a válságot, a vállalkozásoknak nem jelent érdemi segítséget. Emiatt úgy látja, a miniszterelnöki bejelentésnek "semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak." Karácsony Gergely szerint az amúgy is tönk szélén álló önkormányzatoknak ez a döntés maga a kivégzés, ami sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A lépés egy Lánchíd árának az elvételét jelenti. 
"Blabláznak valamit a kompenzálásról. Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok!"

Ennek a felelőtlen kormánypolitikának a társadalmi, gazdasági és politikai következményei beláthatatlanok - értékelt a politikus, aki úgy véli, az önkormányzatok összefogása, közös fellépése, a választóink bevonása ebbe a küzdelembe elkerülhetetlen. "Mert a városok kifosztása nem kormányzás!" - zárja bejegyzését Karácsony Gergely. 
Nem ő az egyedüli ellenzéki politikus, aki hasonló véleményen van. Lapunk is beszámolt arról, hogy Józsefváros ugyancsak ellenzéki polgármestere Pikó András arról értekezett, Orbán Viktor mai bejelentésével a tanácsrendszert hozza vissza. 

"Saját állampolgáraira támad rá az Orbán-kormány"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.19. 16:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Pikó András úgy véli, a kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot, visszahozza a tanácsrendszert.
Hosszas Facebook-posztban fejtegeti Józsefváros első embere, mit gondol a kormány legújabb, a helyhatóságokat is érintő döntéseiről. 
"Stílusos karácsonyi ajándék a járvány sújtotta magyar embereknek, hogy egy mai kormányhatározat megtiltja az önkormányzatok számára a veszélyhelyzet alatt a különböző szolgáltatási díjak emelését és elvonja az iparűzési adó egy részét, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezek jelentenének súlyos terheket az emberek életére nézve."

Vélekedése szerint amikor a kormány megakadályozza, hogy önkormányzatok bevételekre tegyenek szert, akkor lakosaik számára pótolhatatlan feladataik ellátásában akadályozza a helyhatóságokat. "Nem az önkormányzatok, hanem Orbán Viktor korrupt rendszere a súlyos teher az országon: a kormányfő apjának bányájából kitermelt túlárazott kő, Tiborcz István kastélyprogramja, vagy Mészáros Lőrinc járvány idején elnyert állami közbeszerzései." Szerinte az idén a kormány fő ellenségeként az önkormányzatokat jelölte ki. Úgy látja, a kormány ezekkel a lépéseivel megszünteti a 30 éves magyar önkormányzatiságot és visszahozza Magyarországra a tanácsrendszert. 
"A saját népe ellen fordul pont akkor, amikor a járvány sújtotta ország lakói naponta megtapasztalják, valódi segítséget a bajban helyben kaphatnak csak."

- értékelt a politikus.

Pikó András szerint azzal, hogy a kerületben megváltak az előző fideszes vezetés által választott és helyzetbe hozott közétkeztetési cégtől, azzal százmilliókat spóroltak a helyieknek, ami valódi díjcsökkenést jelent. Ugyanis a velük kötött szerződéseket túlárazottnak találta. Emellett megszüntette azokat a Fidesz-közeli szerződéseket, amik semmilyen más célt nem szolgáltak a kerületben, mint a párt embereinek eltartását. Ez ugyan bírja az emberek támogatását, a kormánypárt számára azonban elviselhetetlen. 
"Ezért kell utólag a választói akaratot felülírva olyan helyzetet létrehozniuk, amelyben nem tudjuk elvégezni a munkánkat. Ebbe bele fognak bukni."

- vélekedik a polgármester.

Bejegyzését úgy fejezi be, hogy országosan is lehet igazságos a közteherviselés, amihez jó szolgáltatások párosulnak, "de annak első és legfontosabb feltétele, hogy a Fidesz korrupt rendszerétől megszabadítsuk Magyarországot."
Hasonló hangvételben írt a főpolgármester is a lépésről, ugyanakkor Székesfehérvár kormánypárti polgármestere - aki eddig roppant harcias volt kérdésben - most lényegében visszavonulót fújt. 

Nem Deutsch-ügy van, az Európai Néppárt jövője a kérdés - Deutsch Tamás sajtótájékoztatót tartott

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.19. 15:12

Fotó: Mohai Balázs / MTVA
A Fidesz EP-képviselője megideologizálta, miért fosztotta meg elsöprő többséggel jogaitól saját pártcsaládja.
Deutsch Tamás emlékeztetett az MTI híre szerint, hogy az EP európai néppárti (EPP) képviselőcsoportjának elnöksége módosítani fogja a frakció működési szabályát. Mindezt úgy kommentálta: "eljött az ideje annak, hogy a szólóban kiróható büntetéseket immár a kollektív büntetések elve is erősítse az Európai Néppártban". Hozzátette, a néppárti frakció többsége régóta része az EP bevándorláspári többségének. A Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a világos alapértékeit és az azokra épülő egyértelmű programokat képviselné az Európai Parlamentben, mint ahogyan ők is teszik ezt a bevándorlás kérdésében. – Hiszen a néppárt programja következetesen kiáll az illegális bevándorlás ellen, a külső határok védelméért, és elutasítja az áttelepítés kérdését - közölte. Ezután hangsúlyozta, jelenleg "nem Deutsch-ügy van", az Európai Néppárt jövője a kérdés. 
Abban van véleménykülönbség, hogy lehet-e a baloldal, a liberális oldal és a centrum felé haladó, sodródó néppárti politikát folytatni, ami láthatóan az EPP gyengüléséhez, választási eredményeinek romlásához vezet

- vélekedett Deutsch Tamás.

Arról, hogy Navracsics Tibor korábbi uniós biztos csatavesztésnek nevezte Deutsch Tamás néppárti jogfosztását, a Fidesz EP-delegációjának vezetője úgy fogalmazott: oda kell figyelni a véleményére. – Navracsics Tibor tapasztalt politikus, jó munkát végzett a Juncker-bizottságban, amit azért tudott elkezdeni, mert a meghallgatásakor őt ért támadások idején a fideszes és KDNP-s képviselők megvédték –jelentette ki Deutsch.