Előfizetés

Titkolja a legfőbb ügyész, van-e még magyar érintettje a Szájer-féle orgiának

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.12.21. 15:24

Fotó: Népszava
Polt Péter a konkrét kérdés megválaszolása helyett törvénypasszusokkal felelt a témát firtató ellenzéki képviselőnek.
A jobbikos Szilágyi György írásbeli kérdést tett fel a legfőbb ügyésznek, amiben azt akarta megtudni, indult-e Magyarországon eljárás amiatt, mert az ereszcsatornán menekülő ex-kormánypárti politikus hátizsákjában kábítószert találtak a belga hatóságok. Emellett arra is kíváncsi volt, felvették-e már a kapcsolatot az illetékes belga hatóságokkal, valamint 
"Sz. Józsefen kívül kerültek-e más magyar állampolgárságú személyek a hatóságok látókörébe?"

Polt Péter válasza elég szűkszavúra sikeredett. Lényegében nem felelt az ügyben feltett kérdésekre. Azt írta, hogy a Legfőbb Ügyészségre egy magánszemélytől érkezett beadvány, amelyet "a szükséges intézkedések megtétele végett az illetékes hatósághoz továbbítottak".  A belga szervekkel való együttműködésről csupán annyit írt, hogy az arról való együttműködés szabályait egy 2012-es törvény határozza meg. 
Arra azonban még érintőlegesen sem tért ki Polt Péter, hogy Szájer Józsefen kívül van-e még más magyar érintettje az ügynek.

Szombathy Pál: Megjelent két verőember az iroda előtt, meg a biztonság kedvéért másik kettő az udvaron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.21. 15:08
Bődey János
Fotó: Bődey János / Index
Az Indexet főszerkesztőként csak néhány hónapig vezető Szombathy Pál távozásuk körülményeiről beszélt, de elmondta azt is, miért küldték el Balogh Ákos Gergelyt.
Szombathy Pál úgy vállalta el a vezérigazgatói-főszerkesztői megbízatást, hogy senki nem szól bele a munkájába. Feltételül szabta azt is, hogy azzal dolgozhasson, akivel szeretne, valamint marad az alapítványi szisztéma, ami szerinte biztosíték volt arra, hogy a tulajdonos nem szól bele a tartalomba. Az Indexet néhány hónapig vezető Szombathy Pál a 24.hu-nak adott nagyinterjúban arról beszélt, hogy végül a pesszimistáknak lett igazuk, de júliusban ezt még nem lehetett tudni. Az Index szinte teljes szerkesztősége július 24-én állt fel, miután az igazgatóság elnöke, Bodolai László pár nappal korábban kirúgta a korábbi főszerkesztőt, Dull Szabolcsot. Ezután felálltak a vezetők is, az Indexet szeptemberben egy teljesen új szerzői és szerkesztői gárda vette át, Szombathy Pál és Sztankóczy András vezetésével. Novemberben ugyanakkor kiderült, hogy az új vezetőség is távozik, de Bodolai László médiajogászként marad a cégcsoportnál. Szombathy elmondása szerint egy korábbi indexes vezető barátja látta el azzal a tanáccsal, hogy 
„Pali, ne úgy fogd fel az Indexet, mint egy szerkesztőséget, mert ez nem egy munkahely, hanem egy romantikus mítosz, ami előbb-utóbb felrobban”.

Szombathy Pál úgy fogalmazott, hogy ennek ellenére igyekezett észérvekkel hatni a régi indexesekre, „de ők érzetekről szónokoltak, fojtogató levegőről, arról a benyomásukról, hogy régóta a torkukon a kés”.
– Kértem, hogy amíg nincs konkrétum, amíg nem materializálódik az a kés, addig csináljunk egy jó Indexet. Mindhiába, nem sikerült meggyőznöm őket. Amiben talán közrejátszott, hogy mint utóbb kiderült, már Dull kirúgása előtt létrehozták azt a céget, amely a telex.hu tulajdonosa lett. Vagyis a szerkesztőségnek volt közös B terve, és ennek érdekében mondtak fel vezényszóra

– állapította meg.

Nem tudja, hogy vállalta-e volna a főszerkesztői pozíciót, ha tudja, novemberben hogy végződik a történet, de Sztankóczy Andrással abban reménykedtek, hogy egy-két évig alighanem csinálhatják az Indexet, és függetlenül működhet a portál.  Arra a kérdésre, hogy az Indexszel is az volt-e a terve, mint a Magyar Hírlappal, vagyis hogy liberálisból középre pozicionálják, azt felelte, hogy csillapíthatatlanul él benne a közszolgálati értékrend vágya.  Balogh Ákos Gergely elbocsátását azzal indokolta, hogy az volt vele a baja, hogy sem intenzitásban, sem szervezettségben, tehát minőségben nem úgy dolgozott, ami egy főszerkesztő-helyettestől elvárható. 
– Ráadásul ebben a magas pozícióban sem tudta levetkőzni az aktivista attitűdöt, nem értette meg, hogy az Indexnél széles olvasóréteget kell egyben tartani

– magyarázta.

Hozzátette, hogy az is szúrta a szemét, hogy Balogh „behúzta a tartalomba a maga kapcsolatrendszerét”. Balogh Ákos Gergelyt ugyanakkor nemrég visszavette az Index, amit Szombathy annyiban kommentált, hogy „kinyíltak az állatkerti rácsok, és az új helyzet új szereplőket kíván”.  Saját távozásukról elmondta, hogy november 23-án Sztankóczy Andrással egyeztetésre mentek a tulajdonosokhoz. Ekkor már Vaszily Miklós irodájában várta az utódja, Starcz Ákos is, és közölték, hogy már mindent lepapíroztak.  
– Majd kisvártatva megjelent két verőember az iroda előtt, meg a biztonság kedvéért másik kettő az udvaron, pedig akkor még nem is tudtuk, mire jó az ereszcsatorna. Vaszily meg ordítva közölte, hogy innen addig el nem mehetünk, míg mindent alá nem írtunk

– mondta Szombathy Pál.

Úgy fogalmazott, hogy egyszerre volt szörnyű, abszurd és komikus a jelenet, mintha Alsó-Üzbegisztánban lettek volna. A papírokat pedig aláírta, miután beszélt az ügyvédjével.

A magyar kormánynak is megfelelő, de független szervezet kezelheti a Norvég Alapot

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.12.21. 14:50

Fotó: Népszava
Lapunk még november elején írta meg, hogy közel a megállapodás a Norvég Alapról a magyar és a norvég kormány között, most megjött a hivatalos bejelentés is.
Megállapodott a Norvég Alap forrásainak elosztásáról a norvég és a magyar kormány – jelentette be közleményben a norvég külügyminisztérium. Lapunk még novemberben írt arról, hogy közel a megegyezés az évek óta húzódó, nagy vitát kiváltó ügyben. A megállapodás révén elhárult a legfőbb akadály, így a Norvég Alapokból 2024-ig összesen 214,6 millió euró, mintegy 77,25 milliárd forint érkezhet Magyarországra, amit civil szervezetek támogatására, klímavédelmi célokra, megújuló energiaforrásokra és más fejlesztésekre költhetnek majd. Mint emlékezetes, a konfliktust az robbantotta ki: a kormány „sorosista szervezetnek” nevezte a Norvég Alap civil szervezeteknek szánt forrásait elosztó Ökotárs Alapítványt. A szervezet ellen hadjáratot indított a kormány, házkutatást is tartottak az Ökotársnál, és a kabinet el akarta érni, hogy befolyása legyen a civileknek szánt források elosztásában. Ez viszont a norvég kormány számára volt elfogadhatatlan, Oslóban ahhoz ragaszkodtak, hogy a pénzeket kormányfüggetlen szereplőkön keresztül használják fel. A vita miatt az – EU országait, valamint Norvégiát, Izlandot és Liechtensteint tömörítő – Európai Gazdasági Térség tizenöt kedvezményezett tagállama közül mindeddig Magyarország nem írta alá a támogatási megállapodást. A norvég külügyminisztérium közlése szerint most egyelőre abban állapodtak meg, hogy egy későbbi eljárásban, közös megegyezéssel választják majd ki a mindkét fél számára elfogadható „pénzosztót”, ennek függetlensége azonban továbbra is alapfeltétel Norvégia számára – hangsúlyozták a közleményben. Mint arról már írtunk, valószínűleg nem egy szervezet, hanem egy konzorcium dönthet majd a támogatásokról. Lengyelországban egyébként – mellyel korábban szintén hosszú vitája volt a norvég kormánynak az ottani civil alapokról – ugyanilyen megoldásban állapodtak meg. Most egy kormányzati forrásunk megerősítette, hogy a konzorciális forma valósul majd meg Magyarországon is, de, hogy ennek tagjai kik lehetnek, még később derül ki, és erre a norvég külügyminisztérium közlése sem tér ki. Valószínűleg pályázattal választják majd ki a lehetséges szereplőket. Móra Veronika az Ökotárs Alapítvány vezetője megkeresésünkre annyit mondott, szintén a sajtóközleményekből értesültek a megegyezésről, azt pedig a konkrét pályázati feltételek ismertében döntik majd el, hogy a következő időszakra pályáznak-e alapkezelőnek. Kerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is az ügyben, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.