Előfizetés

Ingyen akarta megúszni a karácsonyi bevásárlást - Ezt a férfit keresik a kőbányai rendőrök (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.23. 19:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fizetés nélkül távozott volna, majd a vele szembejövő biztonsági őrre támadt, végül elmenekült.
Rablás kísérletének gyanújával keresik a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitányságának nyomozói azt a férfit, aki kedden egy kőbányai üzletből, árukkal megpakolt bevásárlókocsiját akarta „észrevétlenül” kitolni – derült ki a police.hu szerdai felhívásából. Az üzletben videófelvétel készült a tettesről, aki kedd reggel fél kilenc előtt próbálta meg elintézni a karácsonyi bevásárlást ily módon. A férfi a bejáratot kijáratnak használva akart fizetés nélkül távozni, azonban szembetalálkozott a munkába érkező biztonsági őrrel, aki megpróbálta őt megállítani. A bevásárlókocsit sikerült is visszatartania, de a rablónak sikerült elmenekülnie.
A rendőrség kéri, hogy aki a felvételen látható férfit felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívón.

Félmilliót rabolt, nem sokáig örülhetett a pénznek

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.23. 12:57

Fotó: police.hu
A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a 24 éves férfinak a letartóztatását, aki hétfőn kirabolta a szentesi Takarékbank-fiókot.
A szentesi Takarékbank-fiókot kiraboló férfi ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt indult eljárás – tájékoztatta Horváth-Tóth Imola, a Szegedi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t. A megalapozott gyanú szerint a helybéli férfi hétfőn kora délután - hogy későbbi menekülését megkönnyítse - több réteg ruhát öltött magára, és magához vett egy több mint kilenc centis pengéjű kést, valamint egy hátizsákot. A maszkot, napszemüveget, kapucnis felsőt viselő férfi az egyik pultnál tartózkodó ügyfélhez lépett, a kést hátulról a nyakához szorította, majd - a hátizsákot a pultra dobva - készpénzt követelt. Az egyik banki alkalmazott csaknem félmillió forintot pakolt a zsákba, miközben a gyanúsított folyamatosan sürgette, azzal fenyegetőzve, hogy elvágja a sértett nyakát. A zsákot megkapva a férfi több pénzt követelt, de közölték vele, hogy a páncélszekrényt időzár védi, így a kinyitására várni kell, ezért sietve távozott. A rendőrség korábban azt közölte, hogy a férfi taxival Csongrádra utazott, majd egy főváros felé tartó vonatra szállt fel. A rendőrök és a katonák Kecskeméten fogták el. A bíróság úgy látta, a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indokolt a férfi letartóztatása harminc napra. A döntés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezett ellene.

Több csendőrt is kivégeztek Franciaországban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.23. 08:33

Fotó: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP
Az elkövetőt holtan találták.
Lelőttek három csendőrt Franciaországban, egy negyedik pedig megsérült szerdára virradóra a közép-franciaországi Clermont-Ferrand régióban.

Az MTI híre szerint a  hatóságokat családon belüli erőszak miatt riasztották Saint-Just településre. A helyszínre vezényelt csendőröket akkor érték lövések, amikor megpróbáltak megmenteni egy nőt, aki egy ház tetején keresett menedéket. Az egyik csendőr belehalt sérüléseibe, míg a második a combján megsebesült, őt kórházba szállították.  A lövöldöző ezután felgyújtotta házát, majd az épületet megközelítő újabb csendőrökre lőtt. Ekkor halt meg két másik ember 
- erősítette meg Clermont-Ferrand ügyészsége. Egy, a nyomozáshoz közeli forrás elmondta, hogy a helyszínre különleges erőket vezényeltek. A megfenyegetett nőt biztonságba helyezték, és kihallgatják. Az elkövetőt állítólag már - gyermekfelügyeleti kérdésekkel kapcsolatos esetekből - ismerte a hatóság. 
Gérald Darmanin francia belügyminiszter nem sokkal később tudatta, hogy az elkövetőt holtan találták. Arról nem árult el részleteket, hogy a 48 éves férfi hogyan lelte halálát.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren azt írta, hogy a francia nemzet osztozik a meghalt csendőrök családjainak fájdalmában, "A rendfenntartók az életüket kockáztatják, hogy minket megvédjenek. Ők a mi hőseink" - írta a francia államfő a Twitteren. A terrorizmust leszámítva Franciaországban viszonylag ritkák a rendfenntartók elleni lőfegyverekkel elkövetett támadások. Tavaly májusban a Saint-Christoly-Médoc település közelében, Gironde-ban egy ámokfutó rálőtt a csendőrökre. Egyikük könnyebben megsebesült. Amikor a támadó ismét lövöldözni készült, a csendőrség különleges egységének mesterlövésze végzett vele.