Előfizetés

Már Németországba is odaért a Nagy-Britanniában azonosított, durvábban fertőző vírusmutáció

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.25. 09:59

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Egy lelkes rokon hurcolta be a Covid19 újabb változatát.
Egy másik országban is megjelent a Nagy-Britanniában azonosított mutáció, írja az atv.hu. A Baden-Württemberg tartományi egészségügyi minisztérium közleménye szerint a B.1.1.7 jelzésű vírusváltozatot egy nő szervezetében mutatták ki, aki december 20-án érkezett Németországba Nagy-Britanniából rokonlátogatásra. A frankfurti repülőtéren lépett be az országba, és mint minden utasnál, nála is elvégeztek egy koronavírus-gyorstesztet. A lelet pozitív lett, ezért házi elkülönítésben van, a repülőtérről családtagjai szállították el autóval. Mintájának további elemzésével csütörtökön mutatták ki, hogy az eddigi ismert SARS-CoV-2-változatoknál jóval könnyebben terjedő új vírusmutációt hordozza.

Statisztika

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 32 195 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem húszszázalékos emelkedés az egy héttel korábbi 26 923-hoz képest. Így már bő másfélmillió - 1 587 115 - esetet regisztráltak.

Felborított az erős szél a rozoga hajót, alig élte túl valaki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.25. 08:53

Fotó: HOUSSEM ZOUARI / AFP
A bárkán menekültek indultak a remélt jobb jövő felé.
Legalább húsz menekült halt meg, miután felborult a hajójuk a Földközi-tengeren Tunézia partjainál, írja a 444.hu. A holttesteket csütörtökön Sfax városának partjánál találták meg, de még körülbelül húsz eltűnt embert keresnek. Mindössze öt embert sikerült kimenteni a vízből. A hajó azért borulhatott fel, mert kifejezetten rossz állapotban volt, túl sokan voltak rajta és még a szél is erősen fújt.

Ferenc pápa: A mai emberiség "jóságban analfabéta", és minden selejtnek tartott ember igenis Isten fia

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.25. 08:46

Fotó: STRINGER / AFP
A december 24-én életbe lépő szigorúbb vírusszabályok miatt az egyházfejedelem nagyon szerény számú hívő előtt beszélt.
A "jóságot nem ismerő" mai emberiség ébredését sürgette Ferenc pápa, miközben az egyszerű jászolban született gyermek Jézust idézte példaként szenteste a majdnem teljesen üres Szent Péter-bazilikában bemutatott misén. A járványügyi korlátozások miatt a hétezer hívőt befogadni képes bazilikában csak mintegy kétszázan vehettek részt a misén, közöttük ötven egyházi személy. Az egyik padsorban két, a következőben egy ember foglalhatott helyet. Volt közöttük gyermekes család, szerzetesnővér és vatikáni dolgozó is. Egyedül a kórus tagjai nem viseltek maszkot. A szertartást Olaszországban és a világ számos részén televízión és interneten keresztül sugározta a Vatikán. Ferenc pápa homíliájában a lelkeket üresen hagyó sikervágy helyett "ingyen adott, fáradhatatlan, konkrét" szeretetet sürgetett, azt hangoztatva, hogy korunk emberének saját magán való siránkozás helyett a szenvedők könnyeit kell letörölni. A pápa kijelentette, hogy az élet legnagyobb örömének a gyermekek születése számít, mivel rendkívüli, mindent megváltoztató fordulatot képvisel, amellyel szemben minden egyéb súlyát veszíti. "Ugyanilyen pillanatot képvisel a karácsony: Jézus születésének ünnepe minden évben lehetőséget ad az újjászületésre, új erőt keresve a próbatételekhez" - jelentette ki Ferenc pápa. Megjegyezte, nem véletlen, hogy Isten fia éjszaka, szegénységben, sokak tudta nélkül jött világra. Az emberi üdvözülés útja egy jászolban vette kezdetét - mondta a pápa. Hozzátette: minden ember, akit a mai világban is selejtnek tartanak, Isten fiának számít. Megszokott sajátos szóhasználatával Ferenc pápa a mai emberiséget "jóságban analfabétának" nevezte, kijelentve, hogy a betlehemi jászolról megfeledkezve az emberek "a hiúság jászlaiba" temetkeznek be.  Az egész Olaszországban december 24-től bevezetett szigorú korlátozások miatt Ferenc pápa a szokásosnál két órával korábban, fél nyolctól mutatta be a misét szenteste. A Szent Péter tér nem volt lezárva, de csak a Vatikán közelében lakók sétáltak el a térig egy gyors fotóért. A hangulat a járvány tavaszi időszakát idézte, akkor azonban senkit sem engedtek be a bazilikába. A katolikus egyházfő december 24-én pápai levelet intézett Libanon lakosságához és Dél-Szudán vezetőihez, békét sürgetve a térségekben. A pápa bejelentette, hogy a járványhelyzet végével ebbe a két térségbe akar elutazni. A béke lesz a témája Ferenc pápa december 25-i karácsonyi üzenetének is, amelyet nem a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról, hanem a lodzsa mögötti teremből, interneten keresztül mond majd el. A beszéd után Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra