földrengés;Horvátország;Magyar Katolikus Püspöki Konferencia;gyorssegély;Katolikus Karitász;

2021-01-01 15:50:55

Magyar katolikus segítség a horvátországi földrengés károsultjainak

Tízmilliós segély és több mint másfélmilliós szállítmány érkezik déli szomszédunkhoz. Zajlik az adománygyűjtés is.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és hivatalos karitatív szervezete, a Katolikus Karitász segéllyel és adománygyűjtéssel segíti a horvátországi földrengés károsultjait.

A püspökök testülete kéri a hívőket, hogy imáikban továbbra is emlékezzenek meg a katasztrófa által sújtott testvéreinkről – olvasható az MKPK közleményében.

A Katolikus Karitász pedig azt írta: Sisak (magyar nevén: Sziszek) és Glina települések is erősen rongálódtak, az itt élő családok közül rengetegen kerültek nehéz helyzetbe. 

– A szilveszterkor útnak indított szállítmányba több ezer műanyag evőeszköz (tányér, kanál, pohár), takarók és plédek, benzinmotoros áramfejlesztők, Siesta gázkályhák, infra hősugárzók, készételek, valamint instant levesek kerültek. A sziszeki karitásszal napi kapcsolatban van a segélyszervezet – írták.

A hétfő óta tartó horvátországi természeti katasztrófának már hét halálos áldozata van. A térségben 3500 ház sérült meg a hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengésben, majd a keddi 6,3-as erősségű főrengésben. Az utórengések folyamatosak, az elmúlt három napban több mint 80 földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat. Azóta már több magyar segélyszervezet is adománygyűjtést indított a károsultaknak.