Előfizetés

Elégedetlen az európai vakcinák szétosztásának gyorsaságával a miniszterelnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.03. 10:05

Fotó: Facebook
Orbán Viktor szerint a Pfizer vakcinájában amerikai pénz és magyar ész van.
Vasárnap reggel az állami rádióban vendégeskedett a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, van oltási terv, ami arra vonatkozik, hogy ha nincsen elég oltás, akkor melyik csoport, milyen sorrendben kapja meg a védettséget. Emiatt kapják meg most az egészségügyi dolgozók, mert ők vannak az első helyen. Hangsúlyozta, az oltásnak a technikai kivitelezése is ehhez a mennyiséghez igazodik. Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas a meglévő mennyiség. 
„Ha mondjuk holnap reggel megérkezne több millió vakcina, akkor van egy tervünk arra nézve, hogy hol fogjuk kijelölni azokat az oltási pontokat, ahol tömegesen és gyorsan le tudunk oltani mindenkit... a tömege beoltásnak az akadálya nem a magyar technikai kapacitásnak a korlátozottsága.”

– fogalmazott.

Emlékeztetett, több ezer olyan számítógépes végpont van, ahol az emberek részt szoktak venni a választáson. Így ha nagyon sok vakcina érkeznek egyszerre, akkor az egészségügyi intézményeken kívül ott is be tudnak rendezni oltási pontokat, így oda kellene mennie mindenkinek, ahol szavazni szokott. Ugyanakkor egyelőre a rendszer éles kipróbálására nincs esély, mert nem érkezik több millió vakcina. Emiatt a kivitelezés oldaláról nincsen korlátja a tömeges oltásnak.
Emlékeztetett, hogy a nyugatról érkező vakcinákra az országok nem külön külön,szerződnek, hanem az Európai Unió egységesen – szerinte majd a történelem eldönti, hogy helyes döntés volt-e ez a megoldás. Orbán Viktor jelezte, nem elégedett az uniós szervek gyorsaságával, mivel voltak olyan termékek, amelyek hamarabb voltak elérhetőek Kanadában, Nagy-Britanniában vagy Izraelben, mint az EU-ban. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy igazságosan osztják el az adagokat.  Mivel azonban jobb, ha az ember két lábon áll, ezért Magyarország nézi a keleti fejlesztéseket is. Az orosz vakcina az jó, de nincsen belőle elég és a gyártási-kapacitási problémák miatt nem is várható, hogy tömegesen lesz elérhető. A kínai azonban ígéreteresebb, abból több van és gyorsabban is hozzáférhetőbbnek tűnik.
Azt hangoztatta, ideális esetben választható lesz a vakcina.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós kvótán felül is próbálkoznak beszerzéssel, amivel Magyarország egyelőre nem járt még sikerrel.  Később kiemelte, nem róható fel Brüsszelnek, hogy ők is ki vannak szolgáltatva a gyógyszeripari cégeknek. Lehet azon elfantáziálni, mi az optimális oltási gyorsaság, de minden azon áll, hogy itt van-e a vakcina a maga fizikai valójában. Nem érdemes spekulálni – jelentette ki.
Mondandójából az is kiderült: lényegében kétféle oltási terv van. Az egyik szerinte ismert, a másikról pedig akkor fog mindenki információt kapni, amikor lesz tömegesen elérhető vakcina.

Arról is beszélt, hogy megítélése szerint a Pfizer egy magyar vakcina, mivel sok honfitársunk dolgozik a projektben. „Kis túlzással mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne” – fogalmazott a miniszterelnök.  A magyar egészségügyről azt mondta, sokkal jobban helytállt a járványban, mint néhány olyan országé, mint amelyet előrébb értékeltek.
Később szót ejtett az iparűzési adó csökkentéséről is. Szerinte mindenkinek meg kell értenie, hogy az embereknek a vállalkozások adnak munkahelyet. Megértéssel beszélt arról, hogy ez nem tetszik minden önkormányzatnak, de válság idején a központi államnak és a helyhatóságoknak is adót kell csökkenteni.
Megjegyezte, a 2010 és 2020 közötti periódus volt az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede. Ugyanakkor a következő tíz év az még jobb lehet, egyenesen fantasztikus.

Úgy véli, egy olyan dimenzióváltás előtt van a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek. Szerinte 10 év múlva egy egészen más világ bontakozik ki és gyorsabban fogunk növekedni, mint az Európai Unió nyugati fele. 

Meghalt 103 beteg, 1307 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.03. 09:33

Fotó: Rosta Tibor / MTI
5619 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen.
1307 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 327 995 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9884 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 168 381 fő, az aktív fertőzöttek száma 149 730 főre csökkent – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. 5619 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 16 537-en vannak, a mintavételek száma 2 691 904-re nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (62 423) és Pest megyében (41 036) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 939), Hajdú-Bihar (18 796), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 607) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (16 277). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6503). 
Mint írják, eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések. „A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás” – teszik hozzá. Kiemelik, hogy az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Van nyilvános oltási terve a tiszti főorvosnak

D. A.
Publikálás dátuma
2021.01.03. 07:07

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az egészségügyben, a szociális otthonokban dolgozók és a 60 éven felüliek után kerülhetnek sorra csak a rendőrök.
Nyilvánosságra hozta az oltási terv kivonatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – szúrta ki a 24.hu portál. A vakcinát csak azok kaphatják meg, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolták a koronavírus-fertőzést és van tajszámuk. Az nem derül ki a tájékoztatóból, hogy ezt miként ellenőrzik, de a tavaszi hullámban a fertőzésen átesettek oltását már javasolják. A gyakorlatban az egészségügyiek oltása alatt az is kiderült, hogy kizárják az oltandók köréből azokat is, akiknek korábban volt már súlyosabb allergiás reakciójuk. Továbbá nem oltják be azokat sem, akik a megelőző két hétben lázasak voltak, vagy a következő egy hónapban műtétre kerülnek, vagy az utóbbi két hétben valamilyen egyéb védőoltást kaptak, valamint a várandósokat, vagy a következő két hónapban terhességre készülőket, illetve a szoptató anyákat sem. A lista első helyén az egészségügyben dolgozók állnak, közülük is legelőször a betegellátásban közvetlenül érintetteket oltják, majd következnek az intézmények adminisztratív feladatait ellátó egyéb szakemberek, köztük a takarítók is. A másodikként oltandók körébe a szociális ellátókat és az ő gondozottjaikat sorolták. Az utóbbiak oltása a szociális intézményekben történik majd, a tisztiorvosi hivatal számukra nem javasolt a lakosságéhoz hasonló regisztrációs rendszert, sőt kifejezetten óvott attól, hogy az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírják. A listán harmadikok azok a 60 évesnél idősebbek lesznek, akik előzetesen regisztráltak a kormányzati honlapon, vagy levélben jelezték, hogy kérik a vakcinát. Ám, hogy őket miként állítják sorba, az nem derül ki a tájékoztatóból. A negyedik csoportként a rendvédelmi szervek, a közigazgatásban dolgozók alkalmazottai kaphatják meg az oltást, akik munkájuk során közvetlenül érintkeznek a lakossággal. Számukra is a munkahelyeiken szervezik meg a vakcina beadását. Az oltási sorban ötödikek lesznek azok a 18-59 évesek, akiknek a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségeik vannak. Közülük elsőként azok kerülnek a sorra, akik regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon. Az oltási terv írói ugyanakkor megjegyzik, egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal. Hatodik csoportként oltják majd a kritikus infrastruktúrában dolgozókat, és őket követheti sorban mindenki más.