oktatás;felmérés;egyetemek;

Egyre több magyar választ külföldi egyetemet

A célországok közül Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság a legnépszerűbb, ám utóbbinál a jövőben eltántoríthatja a jelentkezőket az ország kilépése az Európai Unióból.

Körülbelül 15 ezer magyar diák tanult külföldi felsőoktatási intézményekben a 2019/2020-as tanévben, ez mintegy négy százalékkal több, mint egy évvel korábban – derült ki a középiskolásoknak iskola melletti kiegészítő képzést nyújtó Engame Akadémia nem reprezentatív felméréséből. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai egyetemeken 247 ezren tanultak tavaly, vagyis a felsőoktatásban résztvevő magyar diákok hat százaléka – körülbelül minden tizenhetedik diák – külföldön folytatta tanulmányait.

Az Engame korábbi adataiból látszik, hogy az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett a külföldi egyetemeken tanuló magyarok száma. Az Akadémia oktatási szakértői szerint többek között ez lehet az egyik oka annak, hogy 2020-ban – az elmúlt 19 év negatív rekordját elérve – mintegy 20 ezerrel kevesebben felvételiztek hazai egyetemekre.

Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezetője lapunknak elmondta: néhány országban nincsenek pontos statisztikák arról, mennyi magyar diák tanul az ottani egyetemeken, így számukat csak megbecsülni lehet. Elképzelhetőnek tartja, hogy tavaly 15 ezernél is több magyar tanult külföldön, de a becslés szempontjából szerinte nem számottevő a különbség. Úgy véli, a magyar diákok hat százalékos aránya nem annyira magas, például Lengyelországból vagy Romániából arányaiban is többen mennek külföldre tanulni.

A célországok közül Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság a legnépszerűbb, ám utóbbinál a jövőben eltántoríthatja a jelentkezőket az ország kilépése az Európai Unióból, ami jelentősen megdrágította a brit felsőoktatást.

A Brexit mellett a koronavírus-járvány volt a másik tényező, amely hatással lehet a külföldi továbbtanulásra. Ugyanakkor az Engame felmérése szerint a 2021-ben vagy később érettségiző magyar diákok többsége nem változtat külföldi jelentkezési tervein a járvány miatt, abban bízva, hogy tanulmányaikra már nem lesz hatással a pandémia. A felmérésben megkérdezett diákok 69,3 százaléka, míg a szülőknél 76,8 százalék mondta azt, hogy inkább nem vagy egyáltalán nem befolyásolja döntésüket, illetve gyerekeik döntését a Covid-19.