Karácsony Gergely;önkormányzatok;koronavírus;oltási terv;

Karácsonyék nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz

A főpolgármester és az önkormányzatok tapasztalatai szerint letaglózóan sokan vannak, akik nem akarják beoltatni magukat. Úgy vélik, ez annak is köszönhető, hogy a közbizalom alacsony szintjét az elmúlt években gerjesztett politikai megosztottság tovább gyengítette.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nyílt levélben arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány működjön együtt az önkormányzatokkal az oltási programban – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán.

Úgy fogalmaztak, hogy itt és most semmi nem lehet fontosabb annál, mint hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb honfitársunk hozzájusson a koronavírus elleni ellenőrzött és hatékony oltáshoz. Indoklásuk szerint a hatásos vakcina és a hatékony oltási program segítheti a magyar gazdaság válságból való kilábalását, illetve szolgálja több százezer, egzisztenciáját féltő magyar munkavállaló és a kilátásaikban bizonytalan magyar vállalkozások érdekét.

Hangsúlyozták, hogy a lehető leghatékonyabb oltási program csakis az önkormányzatok bevonásával valósítható meg, ezért az önkormányzatok és a kormány között fennálló viták és nézetkülönbségek ellenére együttműködést javasolnak három területen.

Ez a három terület:

  • a koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalom növelése,

  • az oltási program kidolgozása,

  • és az oltási program lebonyolítása.

Azt írták, hogy egyes felmérések szerint letaglózóan sokan vannak, akik nem kívánják beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával. 

„A magyar közélet régi rákfenéje a közbizalom alacsony szintje, ezt az elmúlt években gerjesztett politikai megosztottság tovább gyengítette. Ezért is fontos, hogy a koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalom erősítéséért minden döntéshozó a maga területén kellő erőfeszítéseket tegyen. A közbizalom növelésének elsődleges módja a politikai propagandától mentes köztájékoztatás és a hiteles információ-szolgáltatás”– állapították meg.

Véleményük szerint a kormány vezetőinek és a kormány szerveinek gyakorlata elégtelen, de nagymértékben hozzájárulhat a közbizalom erősítéséhez az önkormányzatok bevonása a széleskörű és politikai lózungoktól mentes köztájékoztatásba.

Álláspontjuk szerint a kormány által nemrégiben nyilvánosságra hozott „oltási program” kidolgozottságában elmarad más európai uniós tagállamok oltási programjától. Megjegyezték, hogy osztják azok véleményét, akik ezt elsősorban afféle prioritási listának tekintik, és a kormányzati tervek sok szakmai kérdést hagynak megválaszolatlanul. Ezért nem csak ajánlják, de elengedhetetlennek tartják az együttműködést az önkormányzatok és a kormány között az oltási program pontosabb kidolgozásában.

A 3. pontnál emlékeztettek arra, hogy Orbán Viktor felvetette, hogy a tömeges oltásokat a választás napján szavazókörök számára kijelölt helyiségekben lehetne lebonyolítani. Ezek a helyiségek azonban nagy számban jelentenek oktatási intézményt, óvodát, bölcsődét, amelyek nem feleltethetők meg az egészségügyi ellátással kapcsolatos jogszabályi és szakmai feltételeknek. Hozzátették, hogy az önkormányzatok ugyanakkor készek és képesek az általuk működtetett és a településeken élő polgárok által jól ismert rendelőintézetek hálózatával hozzájárulni az oltás lebonyolításához.

Levelük végén megjegyezték, hogy az egészségügyi és gazdasági válságból való kilábalás fontos feltétele, hogy az önkormányzatok és a kormány közötti vitáktól függetlenül a kormány mutasson hajlandóságot a partnerségre, és kezdeményezzen egyeztetést az oltási programról is az önkormányzati szövetségekkel.