Vadai Ágnes;Polt Péter;Orbán Győző;Dolomit Kft;

Rendőrségi vizsgálat indulhat Orbán Viktor apjának cége ellen

A legfőbb ügyész feljelentésként értékelt egy ellenzéki kérdést.

A DK-s Vadai Ágnes egy, a Direkt 36-on megjelent írásra hivatkozva érdeklődött Polt Péternél arról, szabályos-e, hogy Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70- százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai. Ez azért is érdekes, mert a cég rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak, tehát termékeiért közpénzt kap. A portál szerint több forrás kiemelte, hogy Orbán apjának cége jó minőségű építőanyagokat árul, és a termékeinek magas ára ellenére is keresett partner.

Vadai mindenesetre feltette a kérdést, hogy 

"vizsgálják-e, hogy a Dolomit Kft. termékeit - állami beruházások esetén - a fővállalkozó vagy az alvállalkozó piaci áron vette-e meg?".

Ahogyan az várható volt, válasz nem érkezett a kérdésre, ugyanakkor Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, így azt elküldte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnak. A legfőbb ügyész emlékeztetett, hogy a nyomozó hatóság dolga eldönteni, hogy felmerül-e a bűncselekmény gyanúja és emiatt szükséges-e nyomozást elrendelni. 

Ugyanakkor elég kicsi az esélye annak, hogy bírósági szakba jusson az ügy. Korábban a Népszava írta meg, hogy lepattannak Polt Péter hivataláról azok a feljelentések, amelyeket ellenzéki képviselők generálnak: csaknem százhúsz esetből egy sem jutott el a vádemelésig.