Előfizetés

Amazóniai tejbéka nevelkedik Debrecenben

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 23:54

Fotó: Nagy Gergely Sandor / Facebook/Debreceni Állatkert
Az alig körömnyi állat még a szüleitől elkülönítve él, gondozói muslicával etetik.
Az ideiglenes zárva tartás ellenére mozgalmasan teltek az ünnepek a debreceni állatkert pálmaházában, ahol ezúttal az amazóniai tejbékák csapata gyarapodott egészséges utóddal – közölte az intézmény igazgatója. Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint a mostanra teljesen átalakult, alig körömnyi méretű béka mindössze néhány napig fejlődött peteállapotban, majd nagyjából három hétig ebihalként élt a nevelőedényében. Egyelőre továbbra is szüleitől elkülönítve él a pálmaház kulisszái mögött, ahol gondozói muslicával etetik. Amint eléri a kívánt méretet, csatlakozhat a felnőttekhez és az újranyitást követően a látogatók is megtekinthetik – jelezte az igazgató. Az amazóniai tejbéka (Trachycephalus resinifictrix) az Amazonas-medence esőerdőiben őshonos, viszonylag nagytermetű (6-10 cm hosszú) levelibékafaj. Nevét elterjedési helye mellett arról a mérgező, tejszerű váladékról kapta, amelyet stressz hatására bocsát ki bőrén keresztül. Étrendjének nagy részét rovarok, pókok és más kisebb ízeltlábúak teszik ki, amelyekre éjszaka vadászik. Bőrének alapszíne halvány kékesszürke, amelyet fekete vagy barna sávok tarkítanak, pupillája körül pedig jellegzetes, célkeresztre hasonlító minta figyelhető meg. Tetszetős külseje és könnyű tartása miatt a hobbiállattartók körében is kedvelt.
Bár vadon élő állománya jelenleg nem fenyegetett, az erdőirtások okozta élőhely-csökkenés miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján – közölte Nagy Gergely Sándor.

Applikáció segít környezetbarát tisztítószert vásárolni

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 18:37
Illusztráció
Fotó: JENS KALAENE/dpa Picture-Alliance / AFP
Az ingyenes alkalmazás hat kategóriában csaknem 700 terméket tartalmaz.
Mobiltelefonos applikációt készített a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában. Az ingyenesen elérhető alkalmazás hat termékkörben - például mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek - csaknem 700 tisztítószert tartalmaz - mondta a Tudatos Vásárlók Egyesület elnöke online sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Gulyás Emese jelezte, a reggeli adatok szerint az applikáció letöltéseinek száma 2500-nál jár, és várakozásaik szerint eléri a 10 ezres nagyságrendet is. Az applikációban szereplő tisztítószereknél a gyártóktól és a forgalmazóktól bekérték a termékek biztonsági adatlapját, amelyen részletesebb az összetevők listája, mint a terméken. Ezt követően uniós szakértői adatbázisok alapján kiderítették az összetevők egészségügyi és környezeti hatásait. Figyelembe vették még, hogy a terméken van-e ökocímke, tartalmaz-e veszélyességi jelzést. Ezek alapján látták el az egyes termékeket zöld, sárga vagy piros jelzéssel. Az adott termék vonalkódjának beszkennelésével vagy a termék nevének megadásával a program megmutatja a kiválasztott áru adatait, valamint a színskálával jelzi, hogy 
  • „Jó választás!” (zöld besorolás)
  • „Válts zöldebbre!” (sárga jelzés)
  • „Használd körültekintően!” (piros jelzés).
A háztartási vegyszer értékelő alkalmazás segít megtalálni a biztonságos és környezetbarát tisztítószereket és elkerülni a vegyszerek káros hatásait. Az applikáció megvalósítását az Európai Unió LIFE alapja támogatta, az Agrárminisztérium társfinanszírozásával. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2001-ben alakult, célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható és etikus fogyasztásra.

Elpusztult Kifaru, a salzburgi állatkert szélesszájú orrszarvúja

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 13:28

Fotó: BARBARA GINDL / AFP
Az idős nőstény ősszel még kedélyesen legelészett, év végére azonban azonban megbetegedett.
Kifaru, a déli szélesszájú orrszarvú több mint 20 éve élt a salzburgi állatkertben, és még ősszel is kedélyesen legelészett a szavanna-kifutóban a látogatók nagy örömére. Az év vége felé azonban a 38 éves nőstény megbetegedett, állapota a gondos állatorvosi kezelési ellenére sem javult, röviddel az év vége előtt pedig annyira leromlott az egészségi állapota, hogy  a szakemberek az óév utolsó napján kénytelenek voltak véget vetni az életének. Kifarunak nem voltak utódai, így genetikai szempontból nagyon értékes példánynak számított. Halála után a berlini Leibniz Zoológiai Intézet (IZW) kutatói eltávolították a petefészkét, hogy petesejteket nyerjenek ki belőle. Kutatók szerint hosszabb távon csak a mesterséges megtermékenyítés mentheti meg a kihalástól a behemót szárazföldi emlősöket. Déli szélesszájú orrszarvúból Salzburgban három felnőtt példány él: Athos, a 18 éves bika, két nőstény, a 21 éves Yeti és a 15 éves Tamu, továbbá Tamika, a júniusban született nőnemű orrszarvúbébi. Déli szélesszájú rinocéroszokból a világon még mintegy 20 ezer él, északi szélesszájú orrszarvúból viszont már csak két nőstény maradt meg. Ezt az alfajt déli „béranyák” utolsó északi hímektől levett szaporítóanyagával történő mesterséges megtermékenyítése útján próbálják megóvni a teljes eltűnéstől.