Előfizetés

Applikáció segít környezetbarát tisztítószert vásárolni

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 18:37
Illusztráció
Fotó: JENS KALAENE/dpa Picture-Alliance / AFP
Az ingyenes alkalmazás hat kategóriában csaknem 700 terméket tartalmaz.
Mobiltelefonos applikációt készített a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában. Az ingyenesen elérhető alkalmazás hat termékkörben - például mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek - csaknem 700 tisztítószert tartalmaz - mondta a Tudatos Vásárlók Egyesület elnöke online sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Gulyás Emese jelezte, a reggeli adatok szerint az applikáció letöltéseinek száma 2500-nál jár, és várakozásaik szerint eléri a 10 ezres nagyságrendet is. Az applikációban szereplő tisztítószereknél a gyártóktól és a forgalmazóktól bekérték a termékek biztonsági adatlapját, amelyen részletesebb az összetevők listája, mint a terméken. Ezt követően uniós szakértői adatbázisok alapján kiderítették az összetevők egészségügyi és környezeti hatásait. Figyelembe vették még, hogy a terméken van-e ökocímke, tartalmaz-e veszélyességi jelzést. Ezek alapján látták el az egyes termékeket zöld, sárga vagy piros jelzéssel. Az adott termék vonalkódjának beszkennelésével vagy a termék nevének megadásával a program megmutatja a kiválasztott áru adatait, valamint a színskálával jelzi, hogy 
  • „Jó választás!” (zöld besorolás)
  • „Válts zöldebbre!” (sárga jelzés)
  • „Használd körültekintően!” (piros jelzés).
A háztartási vegyszer értékelő alkalmazás segít megtalálni a biztonságos és környezetbarát tisztítószereket és elkerülni a vegyszerek káros hatásait. Az applikáció megvalósítását az Európai Unió LIFE alapja támogatta, az Agrárminisztérium társfinanszírozásával. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2001-ben alakult, célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható és etikus fogyasztásra.

Elpusztult Kifaru, a salzburgi állatkert szélesszájú orrszarvúja

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 13:28

Fotó: BARBARA GINDL / AFP
Az idős nőstény ősszel még kedélyesen legelészett, év végére azonban azonban megbetegedett.
Kifaru, a déli szélesszájú orrszarvú több mint 20 éve élt a salzburgi állatkertben, és még ősszel is kedélyesen legelészett a szavanna-kifutóban a látogatók nagy örömére. Az év vége felé azonban a 38 éves nőstény megbetegedett, állapota a gondos állatorvosi kezelési ellenére sem javult, röviddel az év vége előtt pedig annyira leromlott az egészségi állapota, hogy  a szakemberek az óév utolsó napján kénytelenek voltak véget vetni az életének. Kifarunak nem voltak utódai, így genetikai szempontból nagyon értékes példánynak számított. Halála után a berlini Leibniz Zoológiai Intézet (IZW) kutatói eltávolították a petefészkét, hogy petesejteket nyerjenek ki belőle. Kutatók szerint hosszabb távon csak a mesterséges megtermékenyítés mentheti meg a kihalástól a behemót szárazföldi emlősöket. Déli szélesszájú orrszarvúból Salzburgban három felnőtt példány él: Athos, a 18 éves bika, két nőstény, a 21 éves Yeti és a 15 éves Tamu, továbbá Tamika, a júniusban született nőnemű orrszarvúbébi. Déli szélesszájú rinocéroszokból a világon még mintegy 20 ezer él, északi szélesszájú orrszarvúból viszont már csak két nőstény maradt meg. Ezt az alfajt déli „béranyák” utolsó északi hímektől levett szaporítóanyagával történő mesterséges megtermékenyítése útján próbálják megóvni a teljes eltűnéstől.

Megváltozott a nagy amerikai folyók harmadának a színe

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 09:51
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
235 ezer műholdfelvételt tanulmányozva kiderült, a nyugati és északi részén lévők zöldebbek, a keleten lévők pedig sárgábbak lettek.
Az Egyesült Államokban lévő nagy folyók nagyjából harmadának változott a színe az elmúlt csaknem három évtizedben – állapították meg amerikai kutatók, akik a Geophysical Research Letters című folyóiratban ismertették eredményeiket. A Coloradói Állami Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i campusának szakemberei az Egyesült Államokról 1984 és 2018 között készült 235 ezer műholdfelvételt tanulmányozva nézték meg, hogy miként változott a nagy, legalább 60 méter széles folyók többségének a színe az érintett időszakban. A kutatók megállapították, hogy a vizsgált folyók nagyjából egyharmadának megváltozott a domináns színe a 34 év alatt – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Összességében a megfigyelések 56 százalékában a domináns szín a sárga volt, ami nagy mennyiségű üledékre utal, és 38 százalékban többnyire zöld, ami az algák megszaporodását jelzi. A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy egy folyó színe nem feltétlenül függ össze az egészségi állapotával. Az üledékmennyiség növekedését eredményezheti például a szokásosnál több eső. A zöld színért gyakran a mezőgazdasági területekről a folyókba kerülő trágya a felelős. Korábbi kutatások szerint az amerikai folyókban lévő mezőgazdasági anyagok bekerülnek az óceánba, algavirágzást és oxigénben szegény halálzónák kialakulását eredményezve. A kutatók szerint a folyók többségénél a színváltozás fokozatos volt, évek alatt ment végbe. Egy részük kevésbé természetes színekre váltott, aminek nagy valószínűséggel szennyezés vagy valamilyen szerves anyag áll a hátterében. A szakemberek azt is megállapították, hogy az Egyesült Államok nyugati és északi részén lévő folyók kékről zöldre, míg a keleten lévők inkább sárgára változtak.